Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İran dönüşü açıklama: Bunu yemezler

Tahran dönüşünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dikkat çeken konular içerisinde Suriye'ye muhtemel harekat ve ABD'nin terör desteği bulunuyordu.

GÜNDEM 20.07.2022, 16:21 20.07.2022, 16:27
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İran dönüşü açıklama: Bunu yemezler

Zirvede İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Suriye'de oluşturulan terör barınmaları için operasyonun şart olduğu söyleyen Erdoğan, yaptığı açıklamalarda da bu hususa değindi.

“ABD’nin Fırat’ın doğusundan çıkması gerekiyor”

Terörle mücadele kapsamında Türkiye'nin çabalarına İran ve Rusya’nın da yardım etmesini talep eden Erdoğan, "ABD mevcut durumda Fırat'ın doğu kısmını terk etmek mecburiyetinde. Astana prosedüründen çıkan tespit bu şekilde. Çünkü o bölgede terör yapılanmalarına destek sağlayan Amerika” dedi.

“Güvenlik endişeleri devam ettikçe harekât söz konusu olacak”

Suriye’ye harekât planı olup olmadığı sorularına Erdoğan, “Suriye'nin kuzey kesiminde yeni bir harekât durumu milli güvenlik kaygılarımız ortadan kaldırılmadığı sürece gündemimizde olmayı sürdürecek. Suriye hattında 30 kilometre kadar güneye doğru yapılanmalarıyla mücadele kapsamında İran ve Rusya’nın yanımızda bulunmasını istiyoruz. Türkiye’ye gereken bütün desteği vermeleri lazım. Gidip orada rejimin bayrağını dalgalandırıyorlar. Düşünüyorlar ki Türk ordusunu bu şekilde kandırabilir miyiz? Biz bunları yemeyiz" ifadelerini kullandı.

Tahıl koridoru yazılı bir metne dökülecek

Türkiye’nin büyük bir rol aldığı tahıl koridoru ile ilgili konuşan Erdoğan, "Putin’in çabalarımız kapsamında düşüncesi olumlu. Bizlere çok değişik teklifleri de oldu. Akkuyu, doğal gaz gibi farklı hususlarda da dayanışmamızı devam ettiriyoruz. Tahıl koridoru hususunda da bu haftanın sonuna kadar yazılı bir şekilde mutabakatı bir metne dökmek istiyoruz. İlerleyen zamanlarda da planın faaliyete geçirileceğini düşünüyoruz" dedi.

Yorumlar (0)