Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklayacak

Adalet Bakanlığı tarafından "Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" anlayışıyla hazırlanan ‘İnsan Hakları Eylem Planı’, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından yarın açıklanacak.

GÜNDEM 01.03.2021, 13:57 01.03.2021, 14:37
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklayacak

Hazırlanan eylem planıyla ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hukuk ve ekonomi alanlarında yeni bir reform hareketi başlatıldığını duyurmuştu.

Elde edilen bilgiye göre, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Salı günü (yarın) saat 13.30'da düzenlenecek programa, siyasi partilerin genel başkanlarına da davet gönderildi.

Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'nin temel politika belgesi olacak

Cumhuriyet'in 100. yılı dolaysıyla Türkiye'nin temel politika belgesi olacak İnsan Hakları Eylem Planı’nda mülkiyet hakkına, kazanılmış haklara, suç ve cezanın şahsiliğine, masumiyet karinesi gibi alanlarda çeşitli değişiklikler yapılması hedefleniyor. 

Plan, mevzuat ve idari faaliyetleri hukuki öngörülebilirlik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik temelinde yürütülecek.

Anayasa için milat olacak

Ele alınan planın temel amacının "yeni ve sivil bir anayasa yapmak" şeklinde olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle 2 Mart aynı zamanda yeni anayasa çalışmaları için milat anlamı taşıyor.

Bu eylem planı ile beraber hak ve özgürlükler alanlarını geliştirici değişiklikler, mülkiyet hakkı ve sözleşme hürriyetine ilişkin kişileri koruyucu faaliyetler de amaçlanıyor.

Yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının güçlendirilmesinin de ön planda tutulduğu çalışmada, hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık, ifade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması da geniş yer tutuyor.

İnsan Hakları Eylem Planı'nda kırılgan kesimlerin korunması, toplumsal refahın güçlendirilmesiyle ilgili atılacak önemli adımların yanı sıra kişinin maddi ve manevi bütünlüğü, özel hayatının güvence altına alınması, mülkiyet hakkının daha etkin korunması, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, insan hakları konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Eylem Planı, insan hakları standartlarının iyileştirilmesine yönelik 9 amaç ve 11 temel ilkeyi kapsıyor.

Yorumlar (0)