Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ülkemizde kayıtlı ve kayıtsız 300 bin Afgan göçmen var” 

Afganistan’daki gelişmeler hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ve Batı dünyasının bu ülkeye gerekli önemi göstermediğini belirterek, “Gerekirse Taliban ile görüşmeler yaparız.” dedi. Ülkede şu anda bulunan Afgan göçmen sayısı ve ABD ile sığınmacı anlaşması hakkında yorum yaptı. 

GÜNDEM 20.08.2021, 14:32 20.08.2021, 14:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ülkemizde kayıtlı ve kayıtsız 300 bin Afgan göçmen var” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da kıldığı cuma namazı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Afganistan ile ilgili gündem konularına dair açıklamalarda bulundu: “Afganistan süreci 20 seneyi aşkın bir süreç. Bu süreç içerisinde başta Batı dünyası olmak üzere gerek tüm dünya gerekse İslam dünyası, Afganistan’a gereken önemi göstermemiştir. ABD’nin ve Rusya’nın Afganistan’a olan müdahaleleri, hiçbir zaman sağlıklı bir yaklaşım göstermemiştir. Bu ülkeler buralarda yalnızca silah, asker ve bu tür şeylerle var olmuştur. Trilyonlarca lira buralara aktarılmıştır fakat bu paraların nereye harcandığı konusunda bilgi yoktur.” 



“Gerekirse Taliban ile görüşmeler yaparız” 

Erdoğan: “Afganistan şu anda adeta kendi başına bırakılmıştır. Taliban’ın takınacağı tavır belirli olduğu halde Taliban ile çeşitli görüşmeler yapılmıştır. Gelinen netice ise ortadadır. Amerika bizimle de bu konuda görüştü. Biz de Taliban ile görüşmeler yaptık. Bu görüşmeleri zaman zaman yineleyebileceğimi de belirttir. Gerekirse Taliban ile tekrar görüşmeler yaparız. Ortada bir durum, bir gerçek var ve bu konuyla ilgili kapı çalındığında kapımızı açıp görüşme yaparız.” 



“Türkiye’de 300 bin Afgan göçmen bulunuyor” 

Erdoğan: “Ölümden uzak adım atılmış olması, Afganistan’ın en önemli kazanımıdır. Türkiye’de şu anda emniyete kayıtlı olan ve kayıt dışı 300 bin Afgan göçmen bulunuyor.” 



ABD ve Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşması 

Erdoğan: “ABD de bu anlaşmayı yalanladı ama hala konuşuyorlar. Maalesef şu an muhalefetin de ana muhalefetin de söylediği rakamların hepsi yalan. Bu millet, yalanla bağdaşık değildir. Bu millet dürüsttür ve dürüst insanlarla bugüne gelmiştir. Bundan sonra da dürüst yönetimle yoluna devam edecektir. Muhalefet, tüm felaketlerde dayanışma değil yalan üstleniyor. Dürüst olun! Milleti yalanla bir yerlere taşıyacağınızı zannetmeyin.” 

Yorumlar (0)