Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Taliban'la görüştük, yine görüşürüz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'da 90’u aşkın kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırılarını kınadıklarını açıkladı. Türk vatandaşlarının tahliyesinin, Afganistan'da öncelikleri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK personelinin tahliyesinin sürdüğünü ve en kısa sürede bu işlemlerin tamamlanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban'la Kabil Büyükelçiliği'nde 3,5 saatlik bir görüşme yapıldığını ve gerektiğinde tekrar görüşülebileceğini aktardı.

GÜNDEM 27.08.2021, 12:02 27.08.2021, 12:08
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Taliban'la görüştük, yine görüşürüz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ ve Bosna Hersek ziyaretlerinden önce İstanbul'da havalimanında açıklamalarda bulundu.

“Taliban’la görüşüldü, gerekirse tekrar görüşülür”

Gazetecilerin sorularına cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan'daki gelişmelere yönelik birtakım değerlendirmelerde bulundu.

Kabil'deki bombalı terör saldırılarını kınadıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabil Büyükelçiliği'nde Taliban'la ilk görüşmenin gerçekleştirildiğini, gerekirse yeniden görüşmeler olabileceğini dile getirdi. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

''Çok kültürlü yapısıyla Bosna Hersek, istikrar, güvenlik ve kalkınmasına ciddi önem verdiğimiz Balkan coğrafyasının önemli bir ülkesidir. Ortak projelerdeki mevcut durumu değerlendireceğiz. 28 Ağustos Cumartesi ise Karadağ'a geçeceğiz.”

“Terör saldırısını telin ediyoruz”

Dün Kabil'de meydana gelen o felaketi, o terör saldırısını milletçe kınıyoruz, telin ediyoruz. Böyle bir süreçte DEAŞ'ın bu adımı atmış olması, dünya genelinde ve bölgede nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu gösteriyor.”

Taliban ile görüşme...

“Bizim, kiminle ne zaman, nerede, ne gibi görüşmeler gerçekleştireceğimiz konusunda kimseden izin almak gibi bir durumumuz yoktur. Şu an Afganistan'da ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Gerektiğinde yeniden görüşme yaparız. Kabil Büyükelçiliği'nde Taliban ile 3,5 saatlik bir görüşme yapıldı, tekrar görüşülür. Kabil Havalimanı'nın işletilmesi anlamında Taliban'ın teklifleri var, bize. Şu anda bu konuda henüz verilmiş bir kararımız yok.”

TSK personeli ve Türk vatandaşlarının tahliyesi...

“Vatandaşlarımızın tahliyesi, Afganistan'da bizim önceliğimizdir. Afganistan'da görev alan TSK personelinin tahliyesi sürüyor. En kısa zamanda ve en hızlı biçimde tahliyeleri tamamlayacağız.”

Afganistan’dan göç dalgası iddiaları…

“Yalan terörü estiriliyor. İçişleri Bakanlığının kayıtlarında şu anda kayıtlı, kayıtsız, Afganistan'dan gelen mevcut göçmen sayısı 300 bin. Göç olayında bizler çok hassasız. İran sınırından Suriye ve Irak sınırına kadar her yeri neredeyse duvarlarla örüyoruz. (Almanya) Türkiye'yle çalışma kararı, çok geç alınmış bir karar. Afganistan'ı herkes terk ederken biz Afganistan'ı terk etmedik.”

Döviz rezervleri...

“Merkez Bankası'nın döviz rezervi, bu sene sonu itibariyle 115 milyar doları bulacak.''

Yorumlar (0)