Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önümüzdeki sene Karadeniz gazını kullanacağız

Kastamonu’da gerçekleştirilen “Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu’ya Doğalgaz Verme Töreni”ne canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz gazı konusunda çalışmaların kesintisiz olarak devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki sene Karadeniz gazını kullanacağız” dedi. 

GÜNDEM 12.11.2022, 16:28 12.11.2022, 16:47
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önümüzdeki sene Karadeniz gazını kullanacağız

Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu ilçelerinde bugün doğalgaz heyecanı yaşandı. ‘Doğalgaz Verme Töreni’ne canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kastamonu için tarihi bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini vurguladı. Tüm vatandaşların doğalgaz konforundan yararlanabilmesi için çalışmaya devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz gazına ilişkin de yeni mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:

“Kastamonu’daki doğalgaz yatırımları bu 4 ilçe ile sınırlı kalmayacak”

“Bozkurt, Cide, Abana ve İnebolu doğalgaza kavuştu. Vatandaşlarımız gibi bugün bizler de çok mutluyuz. Gözlerinizdeki mutluluk, bizim de mutluluğumuzdur. Milletimize vermiş olduğumuz bir sözü daha tutmanın gururunu yaşıyoruz. Kastamonu’ya yaptığımız doğalgaz yatırımları elbette bu 4 ilçemizle sınırlı kalmayacak. Çatalzeytin, Araç ve Küre’de de önümüzdeki sene benzer adımları atacağız. Sonrasında diğer ilçelerimiz de gelecek. Dağıtım konusunda 245 milyon liralık bir yatırım yapacağız. Kastamonu’muzun 15 ilçesine 4 senede toplam 660 kilometre doğalgaz hattı döşeyeceğiz. Böylece bu güzide şehrimizde doğalgaza ulaşamayan tek bir nokta bile kalmayacak.” 

“Doğalgazdan faydalanan nüfusumuzu 12 milyondan aldık, 58 milyona ulaştırdık”

“Doğalgazdan faydalanan nüfusumuzu 12 milyondan aldık, 58 milyona ulaştırdık. 10 milyon vatandaşımız da istedikleri zaman aboneliklerini açtırarak bu konfordan yararlanma imkânına sahiptir. Dünyanın etrafında 5 tur atabilecek bir doğalgaz şebeke altyapısı ile uzak yakın demeden ülkemizin dört bir yanına ulaştık. Bu çabalarımız, doğalgaz konforunu tüm vatandaşlarımıza ulaştırana kadar devam edecek.”

“Sakarya gaz sahası en hızlı devreye alınan proje olacak”

“Bildiğiniz gibi kısa süre önce Karadeniz’de önemli bir doğalgazı keşfi yaptık. Karadeniz doğalgazını ana sisteme bağlayacak çalışmaları hızlandırmış durumdayız. İlk fazı oluşturan 10 kuyudan 9’unda sondaj çalışmaları bitti. Denizdeki gazı aktaracak 10 kuyu başı vanasından 5’i monte edildi. Gemiler iş yüküne göre sahadaki çalışmalarına kesintisiz olarak devam ediyor. Şu an sahada 7 bin işçi bulunuyor. Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’ndeki çalışmalar yüzde 80 oranında, deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru serim işi yüzde 97 oranında bitmiş vaziyette. Deniz tabanının 2 bin 200 metre altında adeta bir enerji üssü kuruyoruz. Önümüzdeki yıl Karadeniz gazını kullanmaya başlayacağız. Sakarya gaz sahası en hızlı devreye alınan proje olacak.”

“Doğalgaza yüzde 75, elektriğe yüzde 50 sübvansiyon uyguluyoruz”

“Günlük doğalgaz giriş kapasitemiz 360 milyon metreküpe ulaştı. Doğalgaz depolarımız sayesinde kışın yaşanan ani talep artışlarını sistemi zorlamadan karşılayabilecek duruma eriştik. Saros’taki LNG tesis inşası tüm hızıyla sürüyor. Silivri'deki depoyu daha da büyütüyoruz. Türkiye gazın gazla rekabet ettiği, bölgesinde referans fiyat oluşumunun sağlandığı ülke haline geliyor. Ülkemizde birden fazla ürünün, kontratın ve oyuncunun bir araya gelerek referans fiyatlar oluşturduğu yeni bir doğalgaz piyasası oluşturmaya hazırlanıyoruz. Elbette küresel dalgalanmaların yaşandığı bu süreçte vatandaşlarımızı korumayı da ihmal etmiyoruz. Doğalgaza yüzde 75, elektriğe ise yüzde 50 sübvansiyon uyguluyoruz. 100 liralık doğalgaz faturasının 75 lirasını biz karşılıyoruz. 2021 yılında 80 milyar doğalgaz, 20 milyar lira elektrik desteği olmak üzere toplamda 100 milyar lira destek sağladık. Bu sene destek tutarı geçen senenin 2 katından daha fazla olacaktır.”

Yorumlar (0)