Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için Brüksel'e gidecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  NATO Zirvesi için gideceği Belçika'da birçok ülkenin lideriyle ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

GÜNDEM 13.06.2021, 10:44 Hanife
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için Brüksel'e gidecek

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek olan NATO Zirvesi'ne katılmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan kente gidecek.

Ayrıca Erdoğan zirve öncesi NATO üyesi ülkelerin liderleriyle ikili görüşmelerde bulunacak ve masaya dünya gündemindeki meseleler yatırılacak.

İkili görüşmelerin yapılacağı isimlerin başında ABD Başkanı Biden, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baş başa görüşeceği diğer isimler ise şöyle; Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Yunanistan Başbakanı
Kiryakos Miçotakis,  Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits.

Fransa ve Hollanda'yla da görüşecek

Ayrıca Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de görüşmesi bekleniyor

Yapılacak olan görüşmelerde NATO'daki ittifakın yanı sıra bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin konuşulması bekleniyor.

İki lider ilk defa bir araya gelecek

Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra Erdoğan -Biden ikilisinin ilk defa bir araya gelerek baş başa ilk görüşmesi olacak.


"Türkiye'nin güvenlik hassasiyettine saygı"

Türkiye’nin NATO Zirvesi'ndeki öncelikli gündemi ise Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelere ilişkin güvenlik hassasiyetine ve egemenlik haklarına saygı gösterilmesi olacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetinin zirvede, Türkiye'nin bu konulardaki kararlılığının altını çizecek.

Ayrıca ittifak kapsamında Türkiye'nin üzerine düşen görevleri yerine getirdiği de vurgulanarak muhataplara terörle mücadele ve insani krizlere etkin müdahale konusunda iş birliği teklifleri de yinelenecek.

NATO'nun Afganistan'daki konumu

Zirvede masaya yatırılacak konulardan biride NATO ve ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrasında yaşanabilecek terör tehdidine karşı, bireysel desteğin sürmesi gerektiği konuşulacak.

Bu konuda Türkiye'nin barış sürecinin başarılı yürütülmesi için üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceğinin altı çizilecek.
 

Yorumlar (0)