Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul, fiilen uygulanma aşamasına geldi

 Atatürk Havalimanı'nda 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın yeni ve köklü bir değişimin eşiğinde olduğunu ifade etti ve Erdoğan, "Tarih boyunca Türkiye, bütün büyük değişimlerin meydana geldi bir coğrafyada yer alan bir devlet olarak gelecek sürecin de öncülüğünü yürütme sorumluluğuyla karşı karşıyadır" açıklamasını yaptı. Kanal İstanbul projesinin uygulanma aşamasına geldiğine dikkat çeken Erdoğan, gelecek sene milli elektrikli lokomotifin de üretiminin başlanacağını duyurdu.

GÜNDEM 08.10.2021, 12:36 09.10.2021, 11:26
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul, fiilen uygulanma aşamasına geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda açıklamalarda bulundu.

“Küresel krizler, kendi gerçeğini dayatıyor”

“Hedef 2023” sözlerine dikkat çeken Erdoğan, dünyanın yeni ve köklü değişimlerin eşiğinde olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu önemli şuranın gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Dünyanın en büyük ve en önemli teknoloji festivali TEKNOFEST'in de yapıldığı Atatürk Havalimanımız bugünden sonra ulusal ve uluslararası anlamdaki yarışma, etkinlik ve fuara ev sahipliği yapmaya devam edecek. 2009’da yapılan 10. şurasını “Hedef 2023” sözleriyle gerçekleştirmiştik. Çok önemli mesafe kat ettiğimizi görüyoruz. Bir vizyon bir hedefi olarak dün dikkat çektiğimiz başlıkların büyük bir bölümü bugün tamamlanmış projeler şeklinde önümüzde duruyor. Burada vurgulamak istediğim husus biten projelerin yanında bu süreçten sonrası için yapmamız gerekenleri, eksiklerimizi, değişen dünyanın yeni ihtiyaçlarını görüyoruz. Küresel krizler kendi gerçeklerini dayatmaktadır. Haberleşme ve ulaştırma sektörlerinde de önemli değişim ve yönelimlere yol açmakta. İklim değişikliklerinden ulaşım alternatiflerinin ortaya çıkmasına kadar yeniden tartışmaya başladığımız gelişmeler yaşanıyor. Dünyanın yeni ve köklü bir değişimin eşiğinde olduğunu görüyoruz.”

“Türkiye, yeni bir sorumlulukla karşı karşıya”

Tarih boyunca Türkiye’nin, önemli değişimlerin yaşandığı bir coğrafyada bulunan bir ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları aktardı:

“Söz konusu süreci devletler ve toplumlar olarak doğru bir şekilde okur ve üstümüze düşen sorumlulukları adil bir biçimde yerine getirirsek bütün insanlığın ortak geleceği için hayırlı bir iş gerçekleştirmiş oluruz. Tarih boyunca Türkiye, bütün önemli değişimlerin meydana geldiği bir coğrafyada bulunan ülke olarak; önümüzdeki sürecin de öncülüğünü alma sorumluluğuyla karşı karşıyadır. Sanayi devrimiyle başlayan gelişmelerin her ne kadar dışında kalmış olsak da hiçbir zaman coğrafyamız jeostratejik önemini kaybetmedi. Üretimden lojistiğe kadar her alanda tekrar merkez olma konumunu güçlendiren coğrafyanın sakinleri olarak insanlığa sunacağımız katkıları artırmak konusunda biz hazırız.”

“Lojistik ve üretimde altyapımız oldukça güçlü”

Lojistik ve üretim konusunda Türkiye’nin güçlü bir altyapısının olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen 19 sene kurduğumuz güçlü kalkınma altyapısı ve demokrasi, yeniden inşa sürecine giren küresel ekonomi ve yönetim sisteminde hedeflediğimiz noktaya ulaşma konusunda bizlere büyük bir avantaj sağlıyor. Hamdolsun lojistik ve üretim konusunda altyapımız çok güçlü. Şu anki alt yapımızı en verimli biçimde kullanarak bir yandan da yeni yatırımlarla bunu geliştirerek fırsatları değerlendirmekte kararlıyız. Hâlâ Türkiye'yi eski haliyle hatırlayanlara elimizde bulunan imkanları göstererek iş birliği fırsatlarını genişletme arzusundayız. Birçok ülkeden farkımız yalnızca kendimiz kazanmanın değil beraber kazanmanın peşinde olmamızdır. Hep bu teklifle birlikte dostlarımıza gidiyoruz. 

“Kanal İstanbul fiilen uygulanma aşamasına geldi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin fiilen uygulanma aşamasına geldiğini açıkladı ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Karayolunda bölünmüş yol uzunluğunu 6 bin 101 km'den, 28 bin 340 km'ye yükselttik. Ülkemizin birçok yerinde devam eden bölünmüş yol inşaatlarında bu rakamı devamlı olarak artırıyoruz. Otoyol uzunluğumuzu 1714 km'den, 3 bin 532 km'ye çıkardık. Kanal İstanbul projesi, fiilen uygulanma aşamasına geldi. Yakıttan sağlanan tasarrufun yanında emisyonu azaltarak çevreye önemli katkı sağlayan karayolu yatırımlarımız vesilesiyle; taşıt hareketliliğinde yüzde 170 artış, kazalarda yüzde 80 azalış olmuştur."

“Milli elektrikli lokomotif üretimine başlıyoruz”

Baştan sona olmak üzere demir yolu ağını yenilediklerini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Ülkemizde ilk kez YHT hatlarını inşa ettik ve işletmeye açtık. Ankara-Sivas YHT hattı bölümünü yakın zamanda açıyoruz. Ulusal ve uluslararası demiryolu ağlarımız haricinde şehir içi ulaşımda da raylı sistemleri geliştiriyoruz. 12 şehrimizde 811 km'den fazla raylı sistem faaliyet gösterirken 7 kentte 185 km'lik raylı sistemin inşası sürüyor. Raylı sistem araçları üreten şirketlerimizi tek bir çatı altında toplayarak ciddi bir atılım yaptık. Milli elektrikli tren setimizi geliştirdik. Gelecek sene milli elektrikli lokomotifimizin üretimine geçiyoruz. Hızlı tren tasarımını bitirdik, prototip üretimi aşamasındayız. Tramvay, banliyö ve metro üretebilecek seviyeye gelmek üzereyiz”

“Erişmedik yer bırakmama hedefimize yaklaştık”

Ülke içinde havalimanı sayısını 26’dan 56’ya yükselttiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Yurt içinde havalimanı sayımızı 26'dan 56'ya çıkardık. İnşası süren havalimanlarıyla birlikte havalimanı sayımız 61'e ulaşacak. Yurt dışına yapılan uçuş sayısını 50 ülke 60 noktadan, 127 ülke 329 noktaya çıkardık. Yaklaşık 3 senedir hizmet veren İstanbul Havalimanı, dünyanın en iyileri listesinde 2. sırada, Avrupa'da en yoğun havalimanı listesinde ilk sırada bulunuyor. Hava ulaşımına yönelik yatırımlarımız ve sağladığımız başarılarla ülke içinde ve dünyada erişmedik yer bırakmama hedefimize yaklaştık. Ülkemizin dış ticareti içinde deniz yolunun payını 4 kat artırdık. Bu senenin ilk 7 ayında deniz yolu ile gerçekleştirilen dış ticaret 158 milyar dolara ulaştı. Ülke olarak yat imalatı ve tersane sektöründe önemli bir noktaya geldik. Deniz taşımacılığında en önemli projemiz Kanal İstanbul'dur. İstanbul Boğazı'nın artan yük ve yolcu trafiğini taşıyamaz hale geldiği, kıyılarımızı devamlı olarak tehdit altında olduğu gerçeği böyle bir alternatif arayışına bizi yöneltmiştir. Gerekli hazırlıklar yapılmış ve fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir. Sazlıdere Köprüsü Kanal İstanbul'un ilk somut adımı. Bu projeyi, ihalesi ve yer teslimi yapılarak inşası devam eden Halkalı- Kapıkule Demir yolu köprüsü takip etmiştir. Proje çerçevesindeki diğer işleri de bir plan dahilinde hayata geçirmeye devam edeceğiz. Programdaki plan çerçevesinde kanalın kazısına başlayacağız.”

Yorumlar (0)