Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresi'nin hemen öncesinde İtalya Başbakanı Draghi ile bir telefonda görüşmesi yaptı. Görüşmede, iki ülke ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel sorunlar ele alındı.

GÜNDEM 23.03.2021, 20:52 24.03.2021, 16:30
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, bahse konu görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek adımlar ve bölgesel problemler ele alındı.

Draghi'yi kutladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmede, İtalya Başbakanı olarak seçilmesinden dolayı Mario Draghi’ye tebriklerini aktardı.

Türkiye ile İtalya arasındaki stratejik ortaklığın kuvvetlenmesinin, ortak coğrafyanın refah ve istikrarına katkı sunacağını dile getiren Erdoğan, Türkiye-İtalya Üçüncü Hükümetlerarası Zirvesi’ni pandemi koşullarının elverdiği en yakın dönemde yapmak istediklerini belirtti.

"Ticaret hacmi hedefinde kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara yükseltilmesi hedefine bağlı kaldıklarını, bu amaçla özellikle savunma sanayisinde yakaladıkları ivmeyi devam ettirmek istediklerini kaydetti. 

AB’ye (Avrupa Birliği) tam üyeliğin ülkemizin stratejik hedefi olduğuna işaret eden Erdoğan, İtalya’nın ülkemize güçlü desteğini devam ettireceğine inandığını dile getirdi.

"18 Mart Mutabakatı güncellenmeli"

İki ülkenin göç krizinde ne yazık ki tek başına bırakıldığını belirten Erdoğan, sığınmacılar hususunda adil sorumluluk ve yük paylaşımına gereksinim olduğuna vurgu yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5. senesini dolduran 18 Mart Mutabakatı’nın da bu çerçevede güncellenmesi gerektiğini, bunun Türkiye ile AB ilişkilerinde meydana getirilmeye çalışılan pozitif gündemin temelini oluşturacağını söyleyerek, bu faaliyetin Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi ve müzakere yolu açılması dahil, bütünleyici bir anlayışla gerçekleştirilmesinin zaruri olduğunu kaydetti.  

Ülkemizin Ege ve Doğu Akdeniz'de iş birliği ve istikrarından yana olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs’ta egemen eşit iki ülke arasında iş birliği bağının oluşturulmasını desteklediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)