Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti Özbek basınında: "İkili ilişkilerde yeni dönem!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan'a yönelik yapmış olduğu resmi ziyaret, Özbek basınında geniş yer buldu. Hemen hemen bütün haberlerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesine dönük olarak önemli adımların atıldığına dikkat çekildi. 

GÜNDEM 31.03.2022, 16:46 01.04.2022, 14:06
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti Özbek basınında: "İkili ilişkilerde yeni dönem!"

Özbekistan'da yayınlanan bütün ulusal gazeteler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün tamamlanan iki günlük Özbekistan ziyaretini manşetlerden duyurdu.

“Türk-Özbek ilişkilerinde yeni dönem”

Yeni Özbekistan, Özbekistan Avazı, Halk Sözü, Pravda Vostoka, Milli Diriliş, 21. Yüzyıl ve Narodnoe Slovo gazeteleri, Erdoğan'ın Özbekistan’a yaptığı ziyareti manşetten verdi.

Özbekistan’ın resmi haber ajansı olarak bilinen UzA, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin yayınladığı haberi, “Türk-Özbek iş birliğinin gelişmesi konusunda yeni bir dönem başlıyor” başlığıyla okurlarına duyurdu.

Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğu, iki ülke arasında 1996 yılında Ebedi Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’nın imzalandığı anımsatılan haberde, "Halklarımız ortak dili, asırlık tarihi, dini, gelenekleri ve değerleri ile birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Ülkeler arasında bugün karşılıklı güvene dayalı olan dostluk ilişkileri her geçen gün güçlenmeye devam ediyor." sözlerine yer verildi.

Görüşmelerin sonrasında iki ülke arasında iş birliğinin daha da geliştirilmesine ilişkin bir dizi anlaşmanın imzalandığı belirtilen haberde, bu kapsamda Özbekistan’ın UzA isimli resmi ajansı ile Türkiye’nin Anadolu Ajansı arasında iş birliği anlaşmasının da imzalandığına vurgu yapıldı.

“Erdoğan’ın ziyareti anlamlı ve verimli geçti”

Halk Sözü gazetesi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyetler arası ve baş başa görüşmelerini, manşetten vererek okurlarına duyurdu.

“Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Özbekistan’a ziyareti, anlamlı ve verimli geçti” başlığıyla verilen haberde, 29-30 Mart tarihlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Özbekistan’a düzenlediği resmi ziyaretin ayrıntılarına yer verildi. Haberde, yüzyıllar boyunca Türk ve Özbek halklarının sıkı kültürel ve tarihi bağlarla birbirlerine bağlı olan kardeş milletler olduğu, Özbekistan’ın, Türkler tarafından ata yurdu olarak kutsal görüldüğü ve sevildiği kaydedildi.

“İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli hususlar değerlendirildi”

Rusça olarak yayınlanan Narodnoe Slovo gazetesi, manşetten verdiği haberde Erdoğan’ın ziyaretini “Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde yeni dönem” başlığını kullandı.

Haberde, ziyaret çerçevesinde yapılan Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 2’nci toplantısında, ikili ilişkilerin geliştirilmesine dönük olarak önemli meselelerin ele alındığı, görüşme sonrasında iki devlet arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin olarak yaklaşık olarak 10 anlaşmanın imzalandığı bildirildi.

Yeni inşası tamamlanan Yeni Özbekistan Parkı'ndaki Bağımsızlık Anıtı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çelenk koyduğu belirtilen haberde, bu parkı ziyaret eden ilk yabancı devlet başkanının Erdoğan olduğu vurgulandı.

“Bu ziyaret, ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine taşıyacak”

Erdoğan’ın ziyaretini manşetten veren Pravda Vostoka gazetesi, ilk iki sayfasını Erdoğan’ın ziyareti ve Türkiye-Özbekistan ilişkilerine ayırdı.

Gazetenin “Yeni gerçeklerde Türkiye-Özbekistan ekonomik ilişkileri” başlığıyla verdiği haberinde, son 5 senede iki devlet arasındaki dış ticaret hacminin 2,5 kat arttığına vurgu yapıldı ve 2021’de Türkiye’nin, Özbekistan’ın en büyük 4. ticari ortağı olduğuna dikkat çekildi.

“Görüşmeler neticesinde ikili ilişkilerin, varılan anlaşmaların yeni bir düzeye; kapsamlı bir stratejik ortaklığa çıkarılmasını mümkün hale geldi.” ifadelerine yer verilirken, “Ziyaret, G-20 üyesi Türkiye'nin, Orta Asya'da Özbekistan'ın, lokomotif ve lider olma tutumunu desteklemesi bakımından da ayrıca dikkate değerdir.” sözleri kullanıldı.

“Türk kardeşlerimiz için ata yurdunun kapıları hep açık”

Milli Diriliş gazetesi, Erdoğan ile yaptığı görüşme esnasında Özbek Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in, Türk heyetine hitaben dile getirdiği “Siz ekselansları ve bütün Türk kardeşlerimiz için Ata yurdunuzun kapıları daima açıktır.” sözlerini manşetten verdi.

Haberde, bu ziyaretin ikili iş birliğinin geliştirilmesi konusunda Mirziyoyev'in, yeni ve yüksek imkanlar vereceğine yönelik açıklamalarına dikkat çekildi.

“Benim ilim dost ilidir”

21. Yüzyıl gazetesinde de büyük mutasavvıf şair Yunus Emre'nin “Benim dilim kuş dilidir, benim ilim dost ilidir” şeklinde mısralarına atıfta bulunularak “Benim ilim dost ilidir” sözleriyle manşetten yayınladıkları haberde, Türkiye’nin en yakın kardeş ve dost ülke olduğu belirtildi.

Söz konusu haberde, iki devlet arasındaki karşılıklı güvene dayalı olan dostça ilişkilerin son dönemlerde devamlı olarak geliştiği kaydedilirken, söz konusu ziyaretin ülkeler arasındaki ilişkileri en üst seviyeye taşıyacağı aktarıldı.

Yorumlar (0)