Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fahiş fiyat artışını durduracağız

Kırşehir Cacabey Meydanı'nda düzenlenen "2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı-Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması"na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayat pahalılığı açısından yaşanan problemlerin farkında olduklarını belirterek 'Fahiş fiyat artışını durduracağız' açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 16.09.2021, 17:30 18.09.2021, 09:51
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fahiş fiyat artışını durduracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırşehir Cacabey Meydanı'nda gerçekleştirilen "2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı-Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması" programına katıldı.

“Ecdadın miras bıraktığı köklü kurumla iftihar ediyoruz”

Neşet Ertaş'a ve birçok gönül erine ev sahipliği yapmış olan Kırşehir'de olmaktan memnuniyet duyduğuna dikkat çeken Erdoğan, başta Pir Ahi Evran Veli olmak üzere ebediyete irtihal eden ahileri, esnaf ve sanatkarları rahmetle yad etti.

Erdoğan, Türkiye’deki gibi dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkarın sanat, ilim ve ahlakı birleştiren köklü bir tarihe ve geleneğe sahip olmadığını ifade etti.

Ecdadın miras bıraktığı köklü kurumla iftihar ettiklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Değerinden bir şey kaybetmeyen, rengi solmayan ve zamana yenik düşmeyen ahilik, çağdaş dünyanın ihtiyaçlarına da çözüm olacak düsturlarıyla en kıymetli hazinelerimizden bir tanesidir. UNESCO tarafından Ahi Evran'ın 850. doğum yılının 2021 programına alınması bu açıdan oldukça isabetli olmuştur. Bugün İran topraklarındaki Hoy kentinde doğan, Azerbaycan'da çocukluğu geçen, Hoca Ahmet Yesevi dergahında yetişen Ahi Evran daha sonra Anadolu'ya gelmiştir. Bir süre Kayseri, Denizli ve Konya’da kalan Ahi Evran, ardından Kırşehir'e yerleşmiş ve burada hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle UNESCO'ya verdiğimiz teklifimizi, İran ve Azerbaycan ile beraber hazırladık. Gönül hazinelerimizin, dünyanın dört bir tarafında tanınması, günümüz bireyleriyle buluşması için 2021 yılını Ahi Evran Yılı olarak ilan ettik. Bu yıl aynı zamanda Hacıbektaş ve Yunus Emre yılıdır."

“Asıl büyük fetih, gönüllerde gerçekleşti”

Esnaf Bayramı'nı, ticaretin ahlakla ve ilmin irfanla bütünleştiği ahilik müessesini bütün dünyaya ve genç nesle en iyi şekilde tanıtmanın yolu haline getirmenin çabası içinde olduklarını dile getiren Erdoğan,

Ahi Evran'ı Anma ve Ahilik Yılı'nı da bu anlayış çerçevesinde değerlendirdiklerini söyleyerek şunları aktardı:

"Dünyada, fetih kabiliyetinin yanı sıra ecdadımız, devlet kurma maharetiyle da tanınır. Bu devletler, yalnızca kılıçla kurulmadı. Asıl önemli ve kalıcı fetih gönüllerde yaşandı. Er meydanlarında gazilerimizin ve şehitlerimizin fedakarlıklarıyla kazandığımız zaferleri, Ahi Evranlarla, Yunuslarla, Hacıbektaşlarla ve nice evliyanın davetleri, sözleri ve amelleriyle tahkim ederek kalıcı duruma getirdik. Ahi Evran'ın 32 farklı başlık altında sınıflandırdığı ahilik teşkilatı asırlar boyunca bu topraklarda dayanışmanın ve ticaretin bel kemiği haline gelmiştir. Özellikle dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu'nun ahiler sayesinde iktisadi ve sosyal açıdan mamur ve düzenli bir yer haline geldiğini ifade eder. Müderrisleri, kadıları, kalfaları, ustaları, çıraklarıyla, padişahları ve devlet erkanını kuşatan bu itibarlı kurumlarımız böyle teşekkül etmiştir. Sosyal hayatın, ticaretin, ekonominin, maddi boyutuyla yaşamanın ötesine geçen bir hareket olarak ahiliğin unsurlarını her dönemde ve her şartta geçerli kılan, özü ve fıtratıyla insanı merkeze almasıdır."

“Çağımızın en büyük ihtiyacı sosyal adalet…”

Bugün toplam kalite yönetimi adı verilen, tüketici haklarının korunması olarak bilinen yaklaşımların ahiler tarafından asırlar boyunca uygulandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ahiliğin sosyal rolünün tüketiciyle üretici arasında olduğu kadar fakir ile zengin, sermaye ile emek arasında kurduğu dengeden geldiğini ifade etti. Günümüzün en önemli ihtiyacının sosyal adalet ve istikrarın reçetesinin, bu denge olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Son yüzyılda modern dünyanın keşfettiği çözümler, bizim ahi ocaklarının nizamnamelerinde ayrıntılı bir şekilde yazılıdır. İnsanlığın şu an geldiği nokta, bilimde ve teknolojide katedilen mesafe, bu bir birikimin sonucudur. Bugünkü bilime, teknolojiye, sosyal ve ekonomik düzene asırlar öncesinden temel hazırlayanlar olmasaydı şu an kendimizi çok dramatik bir yerde bulabilirdik. İbn-i Sina'dan bahsetmeden bugünkü tıbbı kavrayamaz veya El-Cezeri'yi bilmeden teknolojinin kaynağına ulaşamayız. Biruni’yi, Farabi'yi, Kindi’yi, Harezmi'yi tanımadan matematikten söz edemeyiz. İbn Haldun’u, Yusuf Has Hacip'i öğrenmeden sosyolojiyi veya siyaset bilimini anlayamayız. Yahya Kemal'in sözleriyle 'kökleri mazide olan ati' olarak bize düşen görev tarihimizin iz bırakan olaylarını ilk başta kendimiz hatırlamak, ardından bütün dünyaya hatırlatmaktır. Bu şekilde millet olma bilincini canlı tutacağız. Yollarımızı bu şekilde genişletecek, hedeflerimizi böyle büyüteceğiz. Kendi siyaset hayatımızda ve devlet yöneticiliği hayatımızda da hep bu anlayışla hareket ettik, etmeye devam ediyoruz. Bu sebeple 2023 hedefleri diyoruz, 2053-2071 vizyonu diyoruz."

"Dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına biz ulaştık"

Ekonomide yaşanan son gelişmelere temas eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Aldığımız tedbirler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalar sayesinde, dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına biz ulaştık. İhracat konusunda, rekor üstüne rekor kırıyoruz. İstihdam, pandemi öncesinin dahi üzerine çıktı. Üretimi artırmak adına yatırımcılarımız hammadde temininde, makine bulmakta, lojistik kanallarını genişletmek konusunda zorlanıyor. Bazı ülkeler gibi hazırda paramız ya da zahmetsiz para getiren kaynaklarımız olmamasına rağmen özellikle bu başarıları yakaladığımıza dikkat çekmek istiyorum."

“Fahiş fiyat artışının önüne geçeceğiz”

Enflasyonun sebep olduğu hayat pahalılığı açısından yaşanan sıkıntıları da iyi bildiklerini ifade eden Erdoğan, "Fırsatçılarla mücadele etmek ve maliyetleri düşürmek suretiyle kısa süre içinde enflasyonu kontrol altına alarak, etiketlerdeki ve raflardaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz." açıklamasını yaptı. 

Şeker pancarı 2021 alım fiyatları

Türkiye'nin önemli şeker pancarı üretim merkezlerinden biri olarak bilinen Kırşehir'den, şeker pancarı 2021 senesi alım fiyatlarını da açıklamak istediğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şeker pancarı üretiminde geçen sene, 23 milyon tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Bu yıl da inşallah bereketli bir sezon geçireceğimize inancım tam. Geçtiğimiz yıl şeker pancarının alım fiyatını, ton başına 336 TL olarak belirlemiştik, bu seneki şeker pancarı alım fiyatımız ton başına 420 TL’dir. Yüzde 25'lik bir artışı gösteren şeker pancarı alım fiyatımızın Türkiye’ye ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

"Milletimiz, tüm ruhuyla ve kalbiyle değerlerini sahiplendi"

Türkiye'nin, şanlı tarihiyle bağlarının kesilmeye çalışıldığı bir sürecin yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Başta Ahi Evran olmak üzere bu toprakları vatanımız yapan, bizi biz yapan, medeniyetimize rengini veren değerlerimizi, milletimize unutturma çabası içinde olanlar var. Eğitim sistemimizden medyaya ve kültür politikalarımıza kadar bütün taşıyıcı kanallarımız bu kapsamda düzenlendi. Fakat milletimiz, tüm ruhuyla ve kalbiyle değerlerini sahiplenerek, bu çabaları boşa çıkarmıştır. Hamdolsun, milletimizi medeniyetiyle ve tarihiyle artık en güçlü şekilde yeniden buluşturmak için imkanlarımızı seferber ettiğimiz bir dönem içindeyiz. Kültür ve eğitim politikalarından mimariye kadar hemen her alanda bu anlayışın etkilerini görebiliriz. Bu sene UNESCO takvimine dahil edilmesini sağladığımız yıl dönümleri dahi tek başına, bu yaklaşımın nasıl derinleştiğini göstermeye yeterlidir. Ahi Evran Yılı çerçevesinde düzenlenen etkinlikleri böyle görüyorum."

Yorumlar (1)
Ankaralı 3 yıl önce
Sayın cumhurbaşkanım, icraat, icraat ve icraat. Laf ile peynir gemisi yürümüyor. İki senedir fahiş fiyat artıranı cezalandıracağız dediniz. Ama hiçbir markete kapısına kilit vurma cezası verilmedi ve fiyatlar da inmedi. Çağırın zincir marketleri, yüzde 40-45 arasında indirim yapın ve toptancılarınız da size indirim yapsın ve size 15 gün süre, aksi halde kapatma cezası vereceğiz diyor musunuz? Hayır. O zaman sizi kim dinler ki. Bu marketler dar ve orta gelirli insanların sırtında zengin oldular. Haram olsun ya, hiç vicdan, merhamet, adalet ve insanlık yoktur bu zincir marketlerde. Reis artık iş senin elinde, ne dersen o olur ve milletin gönlünü kazanırsın böyle yaparsan.