Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan işgalinden kurtarılan Şuşa’da 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’a ziyaret gerçekleştirdi. İlk durağı ise Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ’ın Şuşa şehri oldu. Erdoğan burada Aliyev tarafından karşılandı. 

GÜNDEM 15.06.2021, 14:07 15.06.2021, 14:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan işgalinden kurtarılan Şuşa’da 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’deki NATO Zirvesi’nin ardından soluğu Azerbaycan’da aldı. Sembolik bir ziyaret olarak dikkat çeken bu adımda ilk durak ise 28 senelik Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ’ın Şuşa şehri oldu. Karabağ’ın sembollerinden olan Şuşa’da Erdoğan, Aliyev tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretini 15 Haziran tarihinde kutlanan “Azerbaycan Milli Kurtuluş Günü” olarak belirlemesi de dikkat çekti. 



Heyetler, görüşme gerçekleştirecek 

Bugüne kadar “Tek millet, iki devlet” anlayışıyla hareket edilen Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde yeni adımların konuşulması beklenirken Erdoğan, 16 Haziran Çarşamba günü Azerbaycan Milli Mevlis Başkanı Sahibe Gafarova ile görüşecek. Görüşme sonrasında Erdoğan, Milli Meclis’e hitap edecek. 

Burada yapılacak görüşmelerde Dağlık Karabağ’ın yeniden inşasının konuşulması bekleniyor. 



Maçı da izleyecekler 

16 Haziran Çarşamba günü Türkiye saati ile 19.00’da Bakü Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Türkiye-Galler maçını ise Erdoğan ve Aliyev ile heyetler birlikte izleyecek. 



Azerbaycan’ın kültür başkenti: Şuşa 

“Azerbaycan müziğinin beşiği” olarak anılan Şuşa, önceki cumhurbaşkanları tarafından “anıt şehir” olarak ilan edilmiştir. Kendinden öncekilerden ilham alan Aliyev ise Dağlık Karabağ Savaşı sırasında kurtarılan Şuşa’yı “kültür başkenti” ilan etmiştir. 

Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte bulunan ve üç tarafı kayalıklarla çevrili olan şehir, doğal bir kaleyi andırır. Temiz havası, kültürel ve doğal güzellikleri ile Ermenistan’ın ilk işgal ettiği şehirlerden olan Şuşa, Cıbır Ovası’nda yapılan at yarışları ve sportif faaliyetler ile de ün kazanmış bir yer. 

Türk dünyasından çıkan ünlü yazar, şair ve düşünürlerin doğum yeri olan şehir, Ermenistan işgalinden önce yıl içinde çok fazla yerli ve yabancı turisti ağırlayan bir yerdi. 



Sovyetler’in dağılma döneminden bu yana Ermenistan’ın aklında 

Ermeniler, Sovyetler Birliği’nin dağılması ile birlikte uzun süredir akıllarında olan Şuşa’ya saldırı düzenledi. 1991 senesinde başlatılan saldırılarda ilk önce Hankendi alındı. 1992 senesinde ise kanlı soykırımın yaşandığı Hocalı kasabası ele geçirildi. 

Hocalı’daki kanlı görüntünün izleri silinmemişken Ermenistan, aynı sene içinde Şuşa’yı da işgal etti. İşgal edilen bu yerlerin savunmasında binlerce Azerbaycanlı vefat etti ya da esir düştü. Esir düşenlerden ise bir daha haber alınamadı. 



Tarihi yerle bir ettiler 

Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan, her şehirdeki tarihi kalıntıları yerle bir etti. Harap edilen anıtların sayısının 300’den fazla olduğu biliniyor. Yüz binlerce Azerbaycanlı topraklarını terk etti. Bölgeden ayrılan Azerbaycanlıların yerine ise Ermeniler yerleşti. 28 sene boyunca Azerbaycan topraklarının başka kısımlarında yaşamak zorunda kalan mazlumlara karşı Ermeniler, yerleştikleri 8 Mayıs tarihini milli bayram ilan ettiler ve 28 sene boyunca kutladılar. 



Duruma daha fazla müsamaha göstermeyen Azerbaycan ordusu ise 28 sene aradan sonra, 8 Kasım 2020 tarihinde Şuşa’yı özgürlüğüne kavuşturdu. Ermenistan tarafından ele geçirilen toprakların tümü geri alındı. Harap edilen şehirlerin yeniden inşasının ve imarının ardından ise bölgeden göç eden Azerbaycanlıların, yurtlarına yeniden dönmesi bekleniyor. 

Yorumlar (0)