Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomi stratejimizi durduk yere değiştirmedik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılı açılışında konuştu. Ekonomiye dair önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni ekonomi stratejisi, akıntıya kürek çekme amacıyla hayata geçirilmedi. Ekonomi stratejimizdeki değişikliğe durduk yere gitmedik” dedi.

GÜNDEM 01.10.2022, 15:47 01.10.2022, 17:30
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomi stratejimizi durduk yere değiştirmedik

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 27’nci dönem 6’ncı yasama yılı başladı. Açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüye gelerek meclise hitap etti. Gündemdeki konulara ilişkin önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılının hayırlı uğurlu olmasını temenni etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Yeni yasama yılı hayırlı uğurlu olsun”

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 27’inci dönem 6’ncı yasama yılı, hem ülkemize hem milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bu yüce mecliste ülkemiz için gayret sarf eden tüm milletvekillerimize teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ülkemizin büyümesi, güçlenmesi, gelişmesi için mücadele edenleri yad ediyorum. Devletimizin bekası için canlarını korkusuzca feda eden tüm şehit gazilerimizi anıyorum.”

“Bundan sonraki süreçte de meclisimizin tarihi misyonunu yerine getireceğine inanıyorum”

“Düşmanlarımıza bir an bile göz açtırmayan askerlerimize, polislerimize, istihbaratçılarımıza, jandarmamıza çalışmalarında başarılar diliyorum. Rabbimden bu kardeşlerimizi korumasını niyaz ediyorum. TBMM, milli mücadele döneminden beri milletimizin her talebinin karşılanmasında öncü rol oynamıştır. Bundan sonraki süreçte de meclisimizin tarihi misyonunu yerine getireceğine inanıyorum.  Bugün meclisimizde yeni yasama yılını açıyoruz. Meclisimizin seçim takvimine göre çalışmalarına ara vermeden önce pek çok düzenlemeyi hayata geçirerek, bu süreçte üzerine düşen görevi yerine getireceğine inanıyorum.”

“Biz kimin ne istediğine, kimin ne söylediğine değil; milletimizin neye ihtiyacı olduğuna bakarız”

Tüm dünyanın kritik bir süreçten geçtiği, yüzyıllık dengelerin bozulduğu, ekonomik, askeri ve siyasi güç merkezlerinin yeniden oluştuğu bu dönemde seçimlerimizi yapacağız. Üstlenmiş olduğunuz önemli misyonla, ortaya koymuş olduğunuz başarılarla sizlerin milletimizin gönlünde önemli bir yer edindiğinize inanıyorum. Ülkemizi ısrarla müstemleke muamelesine bırakmak isteyenler, meclisimizin şerefli duruşundan son derece rahatsızdır. Biz kimin ne istediğine, kimin ne söylediğine değil; milletimizin neye ihtiyacı olduğuna bakarız.”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yorumu

“Geçmişte yıkıcı rekabet görünümünde olan yasama, yürütme ve yargı, bugün birbirini destekleyen bir anlayışla faaliyet göstermektedir. Önümüzdeki dönemde yeni yönetim uygulamalarından elde ettiğimiz deneyimler ışığında noksanları tamamlayarak bu anlayışı daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin ve milletimizin beklentilerine, ihtiyaçlarına göre; edindiğimiz tecrübeler ışığında kendimizi yenilemeyi sürdüreceğiz. Yüce meclisimiz ile birlikte tamamlayıcı reformları hayata geçireceğiz. Yasama ve yürütme olarak ortak gündem maddelerimizin başında bu konu yer almaktadır.”

Yeni anayasa değerlendirmesi

“İçimizde uhde olan konulardan bir diğeri de yeni anayasadır. Ülkemizi yeni, sivil, kapsayıcı ve demokratik bir anayasaya kavuşturmaktır. Bu konuda 2013 ve 2021 yılında yaptığımız çağrılar, ne yazık ki bunun için yeterli olmadı. Vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini en üst seviyeye taşıdığımız sessiz devrimler gibi yeni anayasa çalışmalarını da tamamlayacağız.”

Terörle mücadele çalışmaları

Ülkemizin son 20 senesine baktığımızda, sorun teşkil eden konuları teker teker geride bıraktığımızı görüyoruz. Terör örgütlerinin saldırılarının sebep olduğu şey hüven ve huzur endişesiydi. Aldığımız tedbirler, operasyonlar ve diplomatik girişimler çerçevesinde terör eylemlerini sınırlarımız içinde bitirirken, sınır ötesinde de felç ederek bölgemize yeni bir huzur iklimi kazandırdık. Teröristlerin son dönemde giriştikleri tek tük saldırılar, artık bunların son çırpınışlarıdır. Onların her daim enselerindeyiz. Tehditleri kaynağında yok ediyoruz. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyerek çalışmaya devam ediyoruz.”

“Yokluk ve yoksulluk ortadan kalkmıştır”

“Ülkemize kazandırdığımız hizmetler ve eserler, yokluğu, yoksulluğu ve geri kalmışlığı ortadan kaldırmıştır. Sağlıktan eğitime, sosyal desteklerden spora kadar tüm alanlarda yaşamına dokunmadığımız tek bir vatandaşımız dahi yoktur. Küresel krizlerin şiddetli etkileriyle her alanda mücadele ettik. Ülkemize yönelen saldırıları göğüslemek zorunda kaldık. 2018 yılının haziran ayından bugüne kadar baktığımızda, tüm dünya 2. Dünya Savaşı’nda sonraki en sert sınamaları yaşamaktadır. Bizler Türkiye olarak merkezinde ekonominin bulunduğu çeşitli tuzaklarla mücadele ettik.” 

“Ekonomi stratejimizdeki değişikliğe durduk yere gitmedik”

“Yeni ekonomi stratejisi, akıntıya kürek çekme amacıyla hayata geçirilmedi. Türkiye’ye diz çöktürme amacında olanlara karşı, sinsi oyunlara karşı kendi ekonomi modelimizi geliştirdik. Bunun dünyada da çeşitli örnekleri vardır. Ne yönden bakarsanız bakın, biz eşsiz kazançlar sağlayacak bir yol haritası belirledik. Ekonomi stratejimizdeki değişikliğe durduk yere gitmedik. Oyunun kurallarını eğer bizim aleyhimize olacak şekilde değiştirmeye kalkmasalardı, biz de buna gerek duymazdık. Biz artık rotamızı geleceğe çevirmiş durumdayız. Kendi özgün ekonomi politikamızı inşa ettik ve hayata geçirdik. Saldırıları durdurduk, gerekli kaynakları da bulduk. Kısa, orta ve uzun vadeli programlarımızı yeniden güncelledik.”

“Mevcut dalgalanmaları, sıkıntıları elbette görmezden gelmiyoruz”

Türkiye ekonomi modelinin başarısında, geçtiğimiz 20 senede ülkemize kazandırdığımız altyapı sistemlerinin, üretim ve istihdam potansiyelimizin çok ciddi katkısı vardır. Mevcut dalgalanmaları, sıkıntıları elbette görmezden gelmiyoruz. Döviz kurundaki artış ve enflasyon oranlarındaki yükselişten doğan kayıpların farkındayız. Bunların önünü kesecek önlemleri almaya başladık. Kur korumalı mevduat sisteminde olduğu gibi bir dizi önlemlerle bu panik ortamının önünü kestik. Enflasyondaki artış sebebiyle sıkıntıya düşen memur, emekli, asgari ücretli vatandaşlarımızın maaşlarına ciddi oranda zamlar yaptık. Yılbaşında da tüm ücretlilerin kayıplarını telafi edeceğiz.”

“Güvenli bölgelere 526 bin gönüllü geri dönüş yaptı”

“Asgari ücret bugün 5 bin 500 liraya ulaşmış durumdadır. Aktif sigortalı çalışan sayımız 12 milyon 25,3 milyona yükseldi. Toplam istihdam sayımız 31 milyona ulaştı. Adalet başlığına baktığımızda, hâkim-savcı sayımız 22 bin 756’ya tırmandı. Mahkeme sayımızı yüzde 91, idari yargıda ise yüzde 42 oranında artırdık. Toplam 277 yeni adalet hizmet binası inşa ettik. Yaptığımız gerekli düzenlemelerle mahalli idari sistemimizi daha da kuvvetlendirdik. Sahil güvenlik, jandarma ve emniyet birimlerimiz, 538 bin personelle gece gündüz mesailerine devam ediyor. Muhtarlıklarımızı bu süreçte güçlendirdik. Düzensiz göçle mücadele kapsamında toplam 30 adet geri gönderme merkezi kurduk. Güvenli bölgelere 526 bin gönüllü geri dönüş yaptı. Güney hudutlarımızda oluşturulmak istenen terör koridorunu yok ettik. Etmeye de devam ediyoruz.”

“50 bin sosyal konutun, 100 bin konut arsasının inşasına başlıyoruz”

TOKİ vasıtasıyla toplam 1 milyon 170 bin konut yaptık. 3 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde toplam 12 milyon vatandaşımızı daha güvenli konutlara kavuşturduk. 350 bin konutun dönüşümü hala sürmektedir. 250 bin sosyal konutun, 100 bin konut arsasının inşasına başlıyoruz. Konut amaçlı arsa üretiminde hedefi 1 milyon olarak belirledik, bunun hazırlığı içerisindeyiz. Bakanlığımız bu konu üzerindeki çalışmalarını yapıyor. 81 ilimize 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefimiz için toplam 455 millet bahçesini hayata geçiriyoruz. Tarım ve ormancılık alanında çiftçilerimize bugüne kadar 183 milyar liralık destek ödemesi yaptık. Cari rakamlarla bu 465 milyar liraya tekabül ediyor. Tarımsal yurtiçi hasılamızı 407 milyar liraya ulaştırdık.

“Rusya-Ukrayna krizi ilk başladığında yoğun baskılara maruz kaldık”

“Rusya-Ukrayna krizi ilk başladığında yoğun baskılara maruz kaldık. Bazı dış güçler ve içerideki sözcüleri bizi suçladılar. Türkiye'ye ve Türk ekonomisine ağır bedeller ödetecek fevri kararlar almamız için etmediklerini bırakmadılar. Savaşı sonlandırmayı tercih ettik. Bu anlayışla süreçte kolaylaştırıcı rol üstlendik. Suriye ve Irak'taki harekâtlarda terör örgütünü kıpırdayamaz hale getirdik. FETÖ'cü hainleri getirmek için dört bir koldan çalışıyoruz. Terör belasını çıkarana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Balkanlarda barış ve istikrarın tesis edilmesi için çaba harcıyoruz.”

Yunanistan ve ABD’ye ‘Kıbrıs’ tepkisi

“Kıbrıs'ta iki farklı halk ve iki ayrı devlet vardır. Ambargolar sonlandırılmalı. Tanınma ve meşruiyete dair verilen sözler derhal tutulmalıdır. Amerika2nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını kabul etmiyoruz. Ege adalarını silahlandıran Yunanistan'ın teşvik edilmesi de müttefikle bağdaşmaz. Biz Yunanistan'ın kimler tarafından üzerimize salındığını çok iyi biliyoruz. Oynanan oyunun farkındayız. Yunanistan yönetimine kışkırtmalardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz.”

Yorumlar (0)