Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü buluşmasında önemli mesajlar verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de gerçekleştirilen Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda alkol ile sigarayla mücadelede kapsamında devamlı olarak vergileri artırdıklarını ve bu sebeple kullanıcıların kendilerine kızdığını da belirtti.

GÜNDEM 31.05.2022, 16:22 31.05.2022, 17:47
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü buluşmasında önemli mesajlar verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü kapsamında yaptığı konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Toplum tarafından bu ölümcül tehlikeye karşı farkındalık oluşmasını dilediğini belirten Erdoğan, “Tütün salgını önüne geçilebilir bir hastalıktır. Bu bağımlılık ölüm sebepleri içerisinde ilk sırada bulunuyor. Bu yüzden küresel çapta bir sağlık tehdidi olarak görülüyor. Türkiye’de her sene 100 bin kadar insanımızı bu hastalıklardan dolayı kaybediyoruz. Buna rağmen bu salgınla mücadele kapsamında istediğimiz yerde değiliz” dedi.

Mücadeleyi geçiştirmek isteyenler nargile, elektronik sigara kullanılıyor

“Devletimizin sağlıklı gençler siyasetinde alkol, uyuşturucu ve tütün gibi maddelerin kullanımı konusunda mücadeleyi kapsamlı bir şekilde sürdürdük. Gerçi tanınmış sigara markaları haricinde puro, elektronik sigara ve nargile gibi ürünlerle bu mücadelenin arkasından geçmek isteyenler var. Biz bunların hepsinin farkındayız” şeklinde ifade etti.

“Elektronik sigara gibi yeni şeyler çıkarıyorlar, bu söylenilenlerin hepsi aldatmacadan ibaret. Hepsi ancak ne şekilde para kazanırız, bunun yollarına bakıyor. Elektronik sigara dedikleri şey diğerlerinden farklı değil. Hem vücuda hem de zarar veriyor. Biz bunlara da fırsat tanımayacağız, elimizden ne geliyorsa sonuna kadar yapacağız. Son zamanlarda birde nargile gibi bir şey çıktı. Nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğunu kim söylüyor? Hatta daha çok zararı var. Biz bu tehlikelerden de halkımızı kurtarmak için bu konularda da bazı planlamalar düşünüyoruz.”

“Sefil halde geziyorlar, gene geri durmuyorlar”

Gerçekleştirilen programa katılan genç doktorlardan birisi, konuyu sigara ve alkolden alınan vergilere getirdi. Konuşma yapan gencin bağımlılıkla mücadelede uygulanması için “sigarada sağlık vergisi alınması gerekiyor” önerisi yapması üzerine Erdoğan, “Devamlı olarak biz bunları artırıyoruz. Bu durumdan ötürü oldukça rahatsız hale geldiler. Hem sigarada hem de alkolde vergileri artırıyoruz. Ancak hayret ediyorum. Bu kişiler aç, susuz ve sefil bir şekilde geziyor ama bunları almaktan vazgeçmiyorlar. Birayı, rakıyı almaktan asla geri durmuyor. Sadece alayım yeter diyorlar" dedi.

"Doktorlar örnek teşkil etmeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi bu söyleyeceklerime doktor kardeşlerim çok kızacak. Ancak onların da alkol ve sigara bağımlılığı beni rahatsız hissettiriyor. Sonuçta doktor denildiği zaman, doktorların birinci derece olarak sigara tüketmemesi gerekiyor. Alkol içmemesi gerekiyor. Bu şekilde onlar örnek oluşturacak ve başarıya daha hızlı ulaşacak" şeklinde ifade etti.

"Hem sigara içiyor hem de araba kullanıyorlar"

Erdoğan araçta sigara içenleri gördüğünü ve bunun yasak olduğunu belirterek, "Ülkemizde otomobillerde sigara içilmesi yasak ancak bu yasağa kim uyuyor mu? Hiç kimse. Ben bazen araçta giderken bakıyorum yan tarafta birisi hem sigara içiyor hem de arabayı kullanıyor. Bende arabadan 'şunu at' diye işaret ediyorum. Ama hiç dediğimi umuruna almıyor. O yine içmeye sürdürüyor" diye konuştu.

Stadyumlarda çirkin tezahüratlar, alkol ve sigara kullanımı

Programa katılım sağlayan Fenerbahçe'nin genç oyuncusu Arda Güler'in stadyumlarda çok fazla sigara içildiğine vurgu yapması üzerine Erdoğan, “Ben buradaki tablodan da oldukça rahatsızım. Bunun yanı sıra hanımlarda stadyumlara girebilsin diye düşündük ama bu kadar kötü ve çirkin tezahürat yapamazlar... Ama nerde! Aynı şekilde yaptıklarına devam ettiler. Hiç ara bile vermediler. Sigaraya yeniden dönecek olursak, stadyumlarda erkeği de kadını da sigaraya içmeye devam etti. Yani bununla da kalmıyorlar. Sulusu, kurusu her şeyi var. Yanlarında getirdikleri şişelerle stadyumlara geliyorlar, orada içiyorlar. Bu kişilerin en çok sporcuları izlemeye gelenlere zararı oluyor” dedi.

2008 senesinde çekilen kamu spotu izlendi

2008 senesinde Yeşilay'ın 'Sigaranı da Beni de Yakma' sloganıyla gerçekleştirdiği kampanya kapsamında çekilen kamu spotu gösterildi. Daha sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kamu spotunda yer alan çocuk oyuncuyu tanıyıp tanımadığı sorusu yöneltildi.

Erdoğan kamu spotunda oynayan çocuğu hatırladığını, o zamanlar 4 yaşında olan Berat Efe Parlar olduğunu aktardı.

Efe Parlar’dan üzen açıklama, “Annem sigara kullanıyordu, hasta oldu”

Daha sonra mikrofonu alarak çarpıcı bir açıklama yapan Berat Efe Parlar, "Bundan tam 14 yıl önce bu kamu spotunu çekildiğinde Ankara'ya sizin yanınıza gelmiştim. O zaman annemle beraber gelmiştik. Siz de anneme ‘Sigara içiyor musun?’ diye soru yöneltmiştiniz. Annem de sizin sorunuza ‘Ne yazık ki kullanıyorum’ demişti. Sizde, ‘Hemen sigarayı bırakmalısın, kesinlikle sigara kullanmamalısın’ demiştiniz. Annem şu an kanser hastalığıyla mücadele ediyor. 8 sene oldu sadece bu hastalıkla baş edemedik. Doktora gittiğimizde anneme ilk sorulan soru 'Sigara içiyor musun?' oldu. Annem doktorun bu sorusu üzerine o gün sigarayı bıraktı. Benim buradan da herkese tek bir tavsiyem var. Ne olursa olsun sigara içmeyin. Sadece içmemek değil, içilen ortamda da durmayın” dedi.

“İnsanları sevdiğimiz için ‘sigarayı bırak’ diyoruz”

Berat Efe Parlar'ın açıklamaları sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sigaranın kapalı mekanda kullanıldığında zararı daha fazla oluyor. Görüyorsunuz doktorun ilk sorusu ne? 'Sigara kullanıyor musun?' Bu soruyu kime yöneltiyor peki, kanserli hastaya soruyor. Biri sigara kullanıyorsa 'Seni seviyoruz, bu yüzdem gel sigarayı bırak' diye diyorum. Eğer elinde sigara varsa paketini almaya çalışıyorum Cumhurbaşkanı olarak. Yapmam gereken şeyi yapıyorum. Vatandaşa zarar verecek kötü bir şeyi ondan almak istiyorum. Bizler burada farkındalık yaratması adına bir sigara müzesi de kurduk" ifadesine yer verdi.

“Yaptıklarınızla anılacaksınız”

Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşmasına katılan Paletli yüzme sporcusu Ömer Faruk Saydam ve Beden eğitimi öğretmeni Suat Arı, sigara hakkında çıkarılan kararlar için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini ileterek açıklamalarda bulundu.

Ömer Faruk Saydam (Paletli yüzme sporcusu): “Ben astım hastalığıyla mücadele edebilmek adına yüzmeye başladım ve hastalığı atlattım. Sigara dumanının olduğu yerlerde durduğumda çok fazla nefes darlığı yaşıyordum. Ben buradan evlatlarımızın dumansız ortamlarda büyümesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.”

Suat Arı (Beden eğitimi ve spor öğretmeni): “Köyümüzde 120 öğrencimizin hepsini aktif lisanslı sporcu yaptım. Bu konu hakkında çıkardığınız yasalar ve tütünsüz bir Türkiye için yaptıklarınızdan minnettar olduğumu belirtmek istiyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılan açıklamalar sonrasında, “Ben de bu görüşme öncesinde basket maçı yaptım. Bayağı da skor elde ettim. Tam olarak 36 sayı aldım. Toplamda 50 sayı alındı, 36'sı benden oldu. Biz kazandık, farklı...Yakınıza gelip yaptıklarınızla ilgili bilgiyi filan da görünce, hakikaten bu eserinizle uzun seneler anılacaksınız. Yaptıklarınızla harika bir eser dünyaya getirdiniz, sizi de farklı anacağız.

Gösterilen eserlerle tütün endüstrisinin doğa katliamına tepki çekildi

Farkındalık yaratılması adına açılan müze hakkında bilgilendirme sağlayan proje mimarı, “Topluma bu şekilde farkındalık oluşturabilmek ve doğaya zararı sanatla yansıtabilmek benim adıma bir sanatçı olarak önemliydi” dedi.

Yaptığı sanat eserleri hakkında bilgilendirme sağlayan proje mimarı, “İki farklı çeşitte çalışmalarımız oldu. Sol kısımda gördüğünüz çalışma fiber malzemelerden oluşturuldu. Ağaç kütüğü şeklini de ben verdim. Sağ tarafta gördüğünüz çalışma ise ağaç kütüklerinden kesilmedi. Kurumuş ağaçlarımız bulunuyor, onları topladık. Yüzey alanı ise 25-30 bin kadar toplanmış izmaritten meydana geliyor. Bunları ağacın dokusundan yararlanarak yüzeyde yerleştirme yaptık. Asıl amacımız tütün endüstrisinin yaptığı doğa katliamını vurgulamak. Sigaralarımızı yerlere atmayalım, doğamızı kirletmeyelim. Sigara üretimi yüzünden kesilen ağaçlara ‘Dur’ diyelim. Bu durum kuraklığa kadar gidiyor. İzmaritte bulunan kimyasallar toprağın kurumasına da neden oluyor” şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)