Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Taliban' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha evvel de dile getirmiştik. Bu tavrımızı bugün için de muhafaza ediyoruz." dedi.

GÜNDEM 18.08.2021, 21:43 18.08.2021, 23:18
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Taliban' açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak canlı yayınında gündeme dair soruları cevaplıyor.

"Bu tavrımızı muhafaza ediyoruz"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Yönetimde her kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan'ın yanında yer almak hem kardeşliğimizin hem de ahde vefanın gereğidir.

Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha evvel de dile getirmiştik. Bu tavrımızı bugün için de muhafaza ediyoruz. Taliban yöneticilerinin yaptığı ılımlı ve itidalli açıklamalarını bizler de memnuniyetle karşılıyoruz. Afgan halkının huzuru, bu ülkede ikamet eden Türk soydaşlarımızın selameti ve ülkemizin çıkarlarının korunması hususunda her türlü iş birliğine hazırız. 

Türk vatandaşlarının tahliyesi

Afganistan'da bulunan vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliğini temin etmek bizim bir numaralı önceliğimiz. Afganistan'dan toplam 552 Türk vatandaşının tahliyesini sağladık.

Türk askerinin ülkedeki rolü

Afganistan'da bulunan askerlerimiz hiçbir zaman muharip bir güç olarak görev almadı. Askerlerimizi orada asla yabancı bir kuvvet olarak görmedik, kullanmadık. Ülkemizin Afganistan'daki askeri varlığı, yeni yönetimin de uluslararası alanda elini kuvvetlendirecek ve işini kolaylaştıracaktır.

Hamid Karzai Havalimanının güvenliği konusunda son günlerde sahada meydana gelen yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimize de ona göre devam ediyoruz.

Afgan göçmen meselesi

İran hududumuzda 4 kentimiz var. Bu hudutlarımızın tamamı duvarla örülecek. Iğdır ve Ağrı sınırı duvar çalışması tamamlandı.

"BAE, ülkemize ciddi yatırımlar yapacak"

Çok ciddi bir yatırım planı, yatırım hedefleri var. İnanıyorum ki çok kısa bir süre içerisinde Birleşik Arap Emirlikleri ülkemizde ciddi yatırımlara girecek.



"Bugüne dek doğru bir sözü var mı?"

Kılıçdaroğlu ABD ile göçmen kabulü anlaşması yaptığımı iddia ediyor. Müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Bu şahıs yalancı, bugüne dek doğru bir sözü var mı, yok. Muhalefetin karalama dili bu ülkede acaba ne zaman son bulacak? Gerçekten bunlar çok üzücü. Yalan terörünün ülkemizdeki mimarı Bay Kemal'dir. İşi gücü yalan terörüdür. Gençlerimiz başta olmak kaydıyla tüm vatandaşlarımızı muhalefetin başını çektiği sosyal medya terörüne, yalan rüzgarına karşı çok dikkatli olmaya çağırıyorum. Erken seçim olmayacak, hedef Haziran 2023. Muhalefetin işi gücü yok bunlarla oyalanıyor. Bunlarla meşgul olmakla sonuç alacaklarını zannediyor.



Kabine toplantısı yarın

Acil gereksinimlerin karşılanması için şu ana dek bölgeye 73 milyon TL ödenek gönderildi. Yarın kabine toplantımız var. Kabine mensuplarımız da yarın bağışta bulunacaklar.



Sosyal medya düzenlemesi

TBMM'nin açılmasıyla birlikte sosyal medyaya yönelik denetim hususunda gereken adımları atacağız.



Aşılama programı

Vatandaşlarımın karşısında 3 doz aşısını olmuş bir Cumhurbaşkanı olarak bulunuyorum. Bir sorun olsaydı herhalde kendimizi böyle bir riske atmazdık. Akli ve ilmi hiçbir gerekçeye dayanmadan aşı karşıtlığı kampanyası yürütülmesini yanlış buluyorum.



Yüz yüze eğitim

Dün akşam Bakan Özer ile görüştük, inşallah yüz yüze eğitimi başlatacağız ve evlatlarımız da öğretmenleriyle yüz yüze çalışmaya başlayacaklar.



Büyüme oranları

2021 sonu büyüme beklentimiz yüzde 5,8'in bile oldukça üzerinde. İhracatta art arda rekor kırıyoruz, işte 210 milyar dolar duvarına yaklaşmış durumdayız."

Yorumlar (0)