Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Srebrenitsa Soykırımı' mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nın 26. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştiren anma törenine video-mesaj yoluyla gönderdiği mesajda "İnsanlık tarihinin bu kara lekesini unutturmayacağız" açıklamasını yaptı. 

GÜNDEM 11.07.2021, 15:23
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Srebrenitsa Soykırımı' mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nın 26. yılı dolayısıyla bir video mesaj paylaştı.

“Boşnak kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz”

8 bini aşkın Boşnak sivilin yaşamını yitirdiği soykırımın insanlık tarihinin kara lekesi olduğunun anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Acınızı acımız bilerek merhum Aliya İzzetbegoviç’in emanetine sahip çıkıp bu soykırımı unutmuyor ve unutturmuyoruz. Dün olduğu gibi Türkiye, yarın da Boşnak kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir.” açıklamasını yaptı.

Srebrenitsa'da meydana gelen insanlık dramının unutulmaması ve yaşananlardan bir ders çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaletin yerini bulmasının vicdanı borç meselesi olduğunu söyleyerek, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diledi.

“Geri plana itilmesine izin vermeyeceğiz”

Erdoğan’ın mesajı şu şekilde:

“Bugün Srebrenitsa soykırımını anmak ve dinmeyen acıları paylaşmak amacıyla bir defa daha bir araya gelmiş bulunuyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, kederli ailelerine tekrar rabbimden sabır niyaz ediyorum.

Üzerinden 26 sene geçmesine rağmen Srebrenitsa’nın açtığı yaralar halen kanamaya devam ediyor. Ortaya çıkan bütün mezarlar, ebedi yolculuğuna uğurladığımız her şehit, o günleri, 26 sene öncesinin tanıkları olarak bize yeniden hatırlatıyor. Acınızı acımız biliyor, merhum Aliya İzzetbegoviç’in emanetine sahip çıkarak yaşanan bu soykırımı unutmuyor ve unutturmuyoruz. Avrupa ve insanlık tarihinin bu kara lekesinin geri plana itilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.

Savaş suçlusu Ratko Mladiç’e ilişkin geçtiğimiz ay verilen uluslararası mahkeme kararı elbette soykırımın acısını dindiremez. Verilen mahkeme kararları, ne yaralara merhem olabilir, ne de yitirilen canları ve şehitleri geri getirebilir, fakat adaletin tecellisi için alınan bu kararların soykırım suçunun bir defa daha işlenmesini önleme konusunda rol oynayabilir.”

“Bütün siyasileri, insani değerler çevresinde buluşmaya davet ediyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Adaletin yerini bulması, Avrupa’da yaşanan bu  trajedinin kurbanı olan şehitlere ve kalan bütün şehit yakınlarına olan vicdani bir borçtur. Bu yüzden geçmişi unutmadan, aklımızı duyguların esir almasına imkan vermeden tüm evlatlarımızın geleceği için çaba harcamamız lazım. Bu vesileyle bütün siyasileri buradan ayrımcılık, şiddet ve nefret içeren tüm söylemlere karşı çıkıp insani değerler çevresinde buluşmaya çağırıyorum.”

“Türkiye, Boşnak kardeşlerinin yanındadır”

“Farklı kültür, inanç ve etnik kimliklerin beşiği Bosna Hersek’in huzurunu ve iç barışını koruması oldukça önemlidir. Ülke topraklarındaki her bölgenin istikrarı Bosna Hersek için; Bosna Hersek’in istikrarı başta Balkanlar olmak üzere bütün Avrupa için zaruridir. Tarihin bize verdiği sorumluluğun yükünü hep beraber taşımak ve bu coğrafyada barışı kalıcı kılmak bizim ortak görevimizdir. Dün olduğu gibi Türkiye, bugün ve yarın da Bosna Hersek ile birlikte Boşnak kardeşlerinin yanında olacaktır. Allah’tan bir defa daha, aziz şehitlerimize rahmet niyaz ediyor, Rabbim sizlere ve bizlere böyle acılar yaşatmasın.”

Yorumlar (0)