Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya’ya ziyaret: İşte masadaki 6 önemli konu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine Rusya’ya bugün günübirlik ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaretin detayları ise belli olmaya başladı. Masada konuşulması beklenen 6 önemli konu var.

GÜNDEM 05.08.2022, 11:27 05.08.2022, 15:18
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya’ya ziyaret: İşte masadaki 6 önemli konu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine Soçi'ye yarın günübirlik çalışma ziyaretinde bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın ziyaretine ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Rus mevkidaşı ile gerçekleştirecekleri görüşmelerde Türkiye-Rusya ilişkilerinin beraberinde güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında da fikir alışverişinde bulunulacaktır." İfadelerine yer verildi. Ziyarette masaya yatırılması beklenen konular ise şu şekilde:

Suriye'ye olası operasyon

Türkiye'nin Suriye'ye karşı gerçekleştireceği olası bir operasyon, terör ile mücadele, Suriye'deki son gelişmeler, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş, Türkiye'nin çabası ile oluşturulan tahıl koridoru konularının yanında enerji ve savunma sanayii alanında iş birliğiyle Akkuyu Nükleer Santrali konuları da masada olacak.

Tahıl koridoru

Kritik küresel konularında masaya yatırılacağı toplantılarda Afganistan ile Libya'daki güncel duruma dair de fikir alışverişi yapılacak. Kremlin tarafından yapılan açıklamaya göre iki liderin Soçi’deki buluşmasında tahıl koridoru konusundaki olumlu sürecin geliştirilerek daha uzun süre sürdürülmesi için atılması gereken adımların ele alınacağı da duyuruldu.

Tahıl koridoru sevkiyatı günde 3 gemiyle yapılacak!

Türkiye’nin öncülüğünde oluşturulan tahıl koridoru aracılığı ile Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan yola çıkan 'Razoni' isimli gemi dün akşam saatlerinde İstanbul'a geldi. 27 bin ton mısır ile yüklü olan gemi, bu sabah yapılan denetimlerin ardından Lübnan'a doğru hareket edecek. Ukrayna tarafından yapılan açıklamaya göre, sevkiyatın ilk seferde her gün 3 gemi kısıtlaması ile gerçekleşeceği bildirildi.

Karabağ sınır hattında yaşanan Ermeni saldırılarının da, SOÇİ'deki buluşmada gündeme getirilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin Soçi'de 5. kez buluşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin, en son Soçi’de 29 Eylül 2021 tarihinde görüşmüş ve bu görüşmede Suriye'deki radikal unsurların ortadan kaldırılması, nükleer enerji, hava unsurları ile uzay çalışmaları başta olarak savunma sanayii iş birlikleri gibi önemli konularda bazı kararlar alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce de 3 Mayıs 2017 tarihinde Putin'in daveti ile Rusya'nın Soçi şehrine gitmişti. İki devlet lideri 17 Eylül 2018'de de Soçi'de bir görüşme gerçekleştirmişti. Türkiye, 9 Ekim 2019 tarihinde ise Barış Pınarı Operasyonu’nu başlattı.

Soçi Mutabakatı açıklanmıştı

18 Ekim'de sonlandırılan operasyonla Türk Silahlı Kuvvetleri, Tel Abyad ve Rasulayn’ı terör örgütlerinden tamamen temizledi. Operasyondan kısa bir zaman sonra 22 Ekim 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in Soçi'deki görüşmesinin ardından 10 maddeden oluşan Soçi Mutabakatı açıklanmıştı.

Yorumlar (0)