Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündeme dair açıklamalarda bulundu

GÜNDEM 01.06.2021, 23:26 02.06.2021, 01:08
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Salgın gündemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları, şu şekilde:

"3 başlık söz konusu; temizlik-maske-mesafe. Bunlar büyük önem arz ediyor. Maskeden kurtulmak için, tüm bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Fakat sosyal mesafe elzem. Bakan Koca kısa bir süre sonra buna ilişkin bir açıklama yapacak. 1,5 metrelik mesafeyi koruduğumuz takdirde, maskeyi çıkabiliyoruz. Yaşlı insanlarımız ciddi anlamda sıkılıyorlar. Onlara tabii ki hak veriyoruz. Söz konusu 3 başlığa dikkat edeceğiz. Büyük miktarda aşılarımız geliyor. Bugün itibarıyla 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız aşılanmaya başlandı. Koronavirüs pandemisinde şehir hastaneleri önemli bir rol oynadı. En kısa zamanda doktor açığımızı kapatmayı amaçlıyoruz. Bu doktor açığımızı kapatmamız için de tıp fakültelerine büyük görev düşüyor. Her siyasi partinin kendine ait amaçları vardır. Bizim de amacımız bu.



"Faizleri düşürmeliyiz"

Bu hususta yine aynı iddianın arkasındayım. Bugün Merkez Bankası Başkanı ile görüşme yaptım. Bizim faizleri düşürmemiz elzem. Faiz yükünü biz yatırımcıların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu körükleyen faiz olduğu için rahatlama dönemine inşallah girmiş oluruz.

Anayasa çalışmaları

Şahsım ve heyetimle beraber Sayın Bahçeli ile görüşeceğiz. 128 madde üzerinde bu çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Çıkarılması veyahut eklenmesi gerekenleri konuşacağız. Son halini de Devlet Bey'e takdim edeceğiz.

Adeta bir 'Anayasa Bilim Kurulu' oluşturmanın çabası içinde olduk. Bu kurulla çalışma yapalım ve en geniş manada uzlaşı sağlayalım istiyorum. 

"Parlamenter sistem mazide kaldı"

Artık parlamenter sistem bizim için geçmişte kaldı. Milletimiz için de mazi oldu. Koalisyon hükümetleri dönemini istemiyoruz. Yeni sistemle hızlı ve etkin kararlar alma kabiliyeti kazandık. 

Millet İttifakı'nın anayasa metni hazırlığında yerlilik ve millilik olmayacak. Dağdaki PKK'lı teröristlerle mi milli bir anayasa yapacaksınız? Bu milletin anayasası dediğiniz zaman bunun milli, yerli olması şart.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı

Bizim tarafta böyle bir tartışma söz konusu değil. Cumhur İttifakı olarak partimizin içindeki karar bellidir. Diğer tarafta MHP'de de Sayın Bahçeli'nin bu husustaki kararları başından beri bellidir. Bizim bu dayanışmamız kararlı bir biçimde devam ediyor. Sıkıntı diğer tarafta. Onların yaptıkları bizi ilgilendirmiyor. 

Erdoğan-Biden görüşmesi

Ön hazırlıklarımızı yaptık. Bu görüşmede ABD-Türkiye ilişkileri neden böyle bir gerilim safhasında, bunu kendilerine soracağız. Artık bundan bıktık, her 24 Nisan gelir, 'Amerika Ermeniler ile ilgili ne diyecek?'. Ermenilerin avukatlığına soyunuyorlar.



Petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri

Yeni müjdeyi cuma günü Zonguldak'ta milletimizle paylaşacağız. Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camisi'nin açılışını gerçekleştireceğiz. Oradan da Kanuni sondaj gemimiz ile bağlantı kuracağız. 

Mısır ile normalleşme

Türkiye ve Mısır halklarının geçmişten gelen kader ve gönül birlikleri var. Devletler arası ilişkilerimiz de bu temelde ilerliyor. Görüşmeler genişleyerek sürüyor. Mısır ile tekrar bu süreci başlatmakta kararlıyız. Mısır ile Doğu Akdeniz'den Libya'ya kadar geniş bir bölgede ciddi iş birliği olanaklarımız bulunuyor.

Terörle mücadele

Terörü tekrar imha etme adımını atmıştık ve bunda başarı sağladık. Mahmur, Kandil'in bir kuluçka yuvasıdır. Bu kuluçka yuvası adeta kent merkezinde palazlanıyor. Bunun üzerine gitmezsek, devamlı üretmeyi sürdürecektir.



Kanal İstanbul

Marmara Denizi'ndeki deniz salyası için yapmamız gerekenler var fakat belediyelerin yapması gereken çok önemli işler var, paslaşarak yapacağımız işler de olabilir.

Haziran ayı sonunda inşallah Kanal İstanbul Projesi için ilk köprünün temellerini atacağız."

Yorumlar (0)