Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan net mesaj: "Kimseye verecek tek karış toprağımız yok"

TEKNOFEEST’e katılmak üzere Azerbaycan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki dostluğa dikkat çekti. "Burası bizim de öz yurdumuzdur" sözlerini kullanan Erdoğan, ilişkileri stratejik müttefikliğe çıkardıklarını açıkladı. 

GÜNDEM 28.05.2022, 17:32 28.05.2022, 17:42
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan net mesaj: "Kimseye verecek tek karış toprağımız yok"

Bu yıl, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'e Azerbaycan ev sahipliği yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park'ta gerçekleştirilen etkinlikte açıklamalarda bulundu.

“Burası bizim de vatanımızdır"

Erdoğan, iki ülke arasındaki yakın ilişkilere vurgu yaptı ve "Burası, tıpkı Anadolu gibi bizim de toprağımızdır. Burası, Türkiye gibi bizim de vatanımızdır. Doğduğumuz yerler gibi bizim de öz yurdumuzdur. Aynı zamanda Türkiye'nin her bir karışı da sizlerin yurdu ve vatanıdır.” sözlerini kullandı. 

"Türkiye'deki kardeşlerimizin sizlere selamını getirdim"

Türkiye’den selam getirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün aramızdaki muhabbetin nişanesi olarak buraya geniş bir heyetle birlikte geldim. Kalbi sizinle çarpan gençlerimizin selamını her birinize getirdim. Sizlere Karabağ deyince, can Azerbaycan deyince yüreğinde fırtınalar kopan 85 milyon insanımızın selamını getirdim. Ellerini semaya açtığı zaman Azerbaycan'ın esenliği ve huzuru için dua eden Türkiye'deki kardeşlerimizin sizlere selamını getirdim.” 

"Kim, kardeşler arasına mesafe koyabilir?"

Türkiye-Azerbaycan dostluğuna dikkat çeken Erdoğan, "Kim, Türk halkının kalbindeki Azerbaycan sevdasını atabilir? Kim, kardeşler arasına mesafe koyabilir? Hangi hudut, iki kardeşi ayırabilir?” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katılım gösterdiği etkinlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu şekilde konuştu:

“Batı'dan Doğu'ya kadar bir kardeşimiz nerede varsa orası yurdumuzdur, evimizdir, gönül coğrafyamızın parçasıdır. Azerbaycan-Türkiye olarak bu fikirler birlikte ilişkilerimizi ilk başta stratejik ortaklığa, geçtiğimiz sene ise Şuşa Beyannamesi'yle stratejik müttefikliğe yükselttik. İki hafta önce aziz kardeşim Sayın Aliyev'le beraber Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışını yapmıştık. Bugün ise bu harika başkentte, Bakü'de bir diğer tarihi buluşmaya imza atıyoruz. ‘Bir millet, iki devlet, tek festival' şiarıyla Hazar'ın incisi Bakü'de ‘dünyanın en gözde havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak bilinen TEKNOFEST'i düzenliyoruz."

"Bu gurur günümüzde Aziz Sancar hocamıza, heyecanımızı paylaştığı için teşekkürlerimi iletiyorum. Tarihin derinliklerine kadar kader birliğimiz uzanmaktadır. Rabbim, ezeli ve ebedi kardeşliğimizi daim eylesin. Ortak tarihimizden ilhamla aramızdaki muhabbet ve dostluğu biraz daha sağlamlaştırıyoruz. Her ne kadar 30 yıl önce diplomatik ilişkilerimiz kurulsa da tarihin derinliklerine kadar kader birliğimiz uzanmaktadır. 1915'te Çanakkale'de, 1918'de Gence'de, Azerbaycan’da bileklerimiz ve yüreklerimiz ortak mücadelemizde yeniden birlik olmuştur. Dilimiz tek, dinimiz tek, ayımız, yılımız, yolumuz ve aşkımız bir; Azerbaycan-Türkiye. Sözde değil, özde kardeş iki halk ve iki devletiz. Göklerde dalgalanan hilallerimiz gibi aynı inancı paylaşan asil bir milletin üyeleriyiz.”

"Karabağ Zaferi, destanların son örneğidir" 

Karabağ Zaferi’ne de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Karabağ Zaferi, zafer destanlarımızın son son örneğidir. Karabağ 30 senenin ardından Aliyev'in kararlı duruşuyla esaretten kurtuldu. Azerbaycan Silah Kuvvetleri'nin mensupları benzersiz bir zafere imza atmıştır. Cesaret, teknoloji ve akıl bir araya geldiği zaman neler yapılabileceğini ortaya koymuştur. Savunma sanayiinde de gençlerimizin enerjisine ve birikimine güveniyoruz. Bu güvenin sembolü de TEKNOFEST’tir. TEKNOFEST'i ilk defa yurt dışında, Azerbaycan'da sergilemenin onurunu ve gurununu yaşıyoruz.

"Hiç kimsenin toprağında gözümüz yok"

“Davamızı savunmaktan asla geri durmayacağız” diyen Erdoğan, “Biz tehditle veya baskıyla korkutulanlardan hiç olmadık, asla olmayız. Her ortamda, haksızlığa ve işgale karşı meşru davamızı savunmaktan ve doğruyu söylemekten geri durmadık, hiçbir zaman da durmayacağız. Kimsenin egemenliğinde, toprağında gözümüz yok. Bunun yanında habis niyetlilere verecek tek karış toprağımız da olmadı, olmayacaktır.” şeklinde konuştu.

Bayrakta ailesine özel teşekkür

Akıncı ve SİHA’lar sebebiyle Bayraktar ailesine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada Selçuk’a, ağabeyine, özellikle Bayraktar ailesine, bu Akıncı ve SİHA’lar için teşekkürlerimi gönderiyorum. İstanbul'dan buraya durmadan uçmak üzere o da bir rekora imza attı. Tabii inşallah çok daha farklı gelişmeler yaşanacak. Bunları da yaşayacağız. İnşallah bunları da göreceğiz. İkili ilişkilerimizi, İlham Aliyev’in de eşsiz katkılarıyla yalnızca bölgeye değil, bütün dünyaya örnek olacak bir düzeye taşıdık. İstikbalimizin teminatı olarak değerlendirdiğimiz gelecek nesillerin, her iki devlet arasında iş birliğini daha da ileri noktaya götüreceğine yürekten inanıyorum. Azerbaycan'la, havacılık ve uzay alanında da iş birliği içinde olacağız." sözlerini kullandı.

"Meşru davamızı savunmaktan asla geri durmadık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haydar Baba'mızı da bu vesileyle rahmetle yad ediyorum. Mekanı cennet olsun. Biz tehditle veya baskıyla korkutulanlardan olmadık, olmayacağız. Her ortamda haksızlığa ve işgale karşı doğru olanı söylemekten, davamızı savunmaktan hiçbir zaman geri durmadık, asla durmayacağız.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Yorumlar (0)