Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Montrö'ye bağlılık' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne bağlılığın devam edeceğini dile getirerek, "Daha iyisini bulana dek, Montrö'ye bağlı kalacağız." dedi.

GÜNDEM 05.04.2021, 19:08 06.04.2021, 13:09
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Montrö'ye bağlılık' açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 104 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan bildiri ile ilgili basın mensuplarının karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de 2 saat 10 dakika boyunca süren değerlendirme toplantısının ardından 104 emekli amiralin bildirisine dair, "Art niyetli bir girişimdir." dedi.

Erdoğan, Montrö'ye açıklık getirdi

Açıklamalarını sürdüren Erdoğan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili tartışmaya da açıklık getirdi.

Bahse konu sözleşmeye bağlı olunduğunu kaydeden Erdoğan, sözleşmeden ayrılmak gibi bir amacının bulunmadığına vurgu yaptı.

Montrö için, "Elde edilmiş bir kazancımız." diyen Erdoğan, ilerleyen dönemlerde daha iyi bir sözleşme olması durumunda Montrö'nün de diğer sözleşmeler gibi gözden geçirilebileceğini ifade etti.

"Dönemin koşulları için önemliydi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin açıklamaları, şu şekilde:

"Boğazların statüsü ile ilgili problemlerin çözümü sonraki senelere bırakılmıştır. 1936 senesinde boğazlarla ilgisi olmayan ülkelerle Montrö sözleşmesine imza attık. Dönemin koşulları için önemli bir kazançtır. Boğazlardaki gemi trafiğinin zaman zaman seyir trafiğini tehdit edecek olması da durumun ayrı boyutudur.

"Montrö'ye devam ediyoruz"

Daha iyisi için olanak bulana kadar bu sözleşmeye bağlılığı sürdürüyoruz. Bu sözleşmeye ilişkin diplomaside, basında bir çok görüş ortaya atılmıştır. Bugün de sözleşme tüm yanlarıyla tartışılmaya devam etmektedir. Hiç kimse akademideki ya da basındaki tartışmalar nedeniyle kimsenin yakasına yapışmamış, durumu farklı platformlara çekmeye çabalamamıştır. Ancak önceki gece yayımlanan bu bildiri, bu çerçeve dışındadır.

"Gözden geçirebiliriz"

Montrö'den çıkmak için herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır. Daha iyisini bulana dek, Montrö'ye bağlı kalacağız. Gelecekte bu yönde bir gereksinim ortaya çıkarsa, Türkiye'yi daha iyisine kavuşturmak üzere her sözleşmeyi gözden geçirmekten de geri durmayız."

Yorumlar (0)