Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Mavi Vatan Tatbikatı" açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mavi Vatan 2021 Tatbikatı'na video konferans ile katılarak tatbikata katılan personele hitaben gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

GÜNDEM 06.03.2021, 16:06 06.03.2021, 17:02
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Mavi Vatan Tatbikatı" açıklaması

Mavi Vatan 2021 Tatbikatı'na konferans yoluyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tatbikata katılan personele hitaben Doğu Akdeniz'de yaşananlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz..."

Mavi Vatan Tatbikatı'na video konferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine Bitlis'te hayatını kaybeden şehitlerimizi anarak başladı. Ardından tatbikata ilişkin açıklamalarına geçen Erdoğan, ilk olarak 2019'da gerçekleştirilen Mavi Vatan Tatbikatı'nı geçen yıl pandemi nedeniyle gerçekleştiremediklerini, bu yıl yapılan tatbikatla donanmamızın eksiklerini ve eğitimlerini tamamlama hedefinde olduklarını aktardı. Erdoğan bunların yanı sıra coğrafi olarak üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin donanmasının ve deniz gücünün oldukça kritik olduğunu, bu yüzden geçmişten bugüne bu konuya önem verildiğini aktardı.

"Doğu Akdeniz'de taviz yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz'de hiçbir şekilde taviz verilmeyeceğini açıkladı. "Denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözlerini kullanan Erdoğan, güçlü bir ordunun, güçlü bir donanmanın tercih değil bir zorunluluk olduğunu ve bu yolda ilerlediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Mavi Vatan Tatbikatı'nı başarıyla sürdüren askeri personeli tebrik ederek başarı dileklerinde bulundu. Erdoğan, "Hiçbir zaman yayılmacı bir zihniyetle hiçbir zaman hareket etmedik. Hiçbir ülkenin toprağında gözümüz olmadı Vatanımızı ve haklarımızı korumaya gayret gösteriyoruz. Doğu Akdeniz'deki menfaatlerimizden asla taviz vermedik." diyerek Doğu Akdeniz'deki kararlılığın devam edeceğine dikkat çekti.

"Zayıflık gösterirsek bu toprakları bile bize fazla görürler."

Erdoğan, geçmişe bakıldığında Osmanlı donanmasının Balkanlar ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde önemli başarılar elde edildiğini fakat, Osmanlı'nın buradaki hakimiyeti zayıfladığında sömürgeciliğin hakim olduğunu hatırlattı. Bu yüzden donanma konusunda taviz verilmeyeceğini söylerken "En ufak bir zafiyette üzerinde yaşadığımız şu vatan topraklarını çok göreceklerini biliyoruz." açıklamasında bulundu.

25 Şubat'ta başladı yarın bitiyor

Donanmanın her türlü ihtiyacını karşılamaya gayret ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Tatbikatta sahip olduğumuz araçların personel tarafından kullanılmasını da gözlemliyoruz. Varsa eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Uluslararası hukuka uygun olarak Ege ve Akdeniz'de tatbikatlarımızı gerçekleştirdik." sözlerini kullandı. Erdoğan, açıklamasını "25 Şubat 2021'de başlayan başlayan ve yarın sona ermesi planlanan tatbikatta görev alan tüm personele teşekkür ediyoruz." sözleriyle tamamladı.

Yorumlar (0)