Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Joe Biden'a cevap

Biden'ın 24 Nisan 1915'teki olayları 'soykırım' ve 'büyük felaket' olarak adlandırmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının akabinde tepki gösterdi.

GÜNDEM 26.04.2021, 20:20 27.04.2021, 15:37
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Joe Biden'a cevap

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirmişti.

Biden, geçtiğimiz sene seçim kampanyası esnasında, ABD’deki Ermeni toplumuna bu hususta vaatte bulunmuş, 'benzer bir trajedinin bir daha kesinlikle yaşanmaması için Ermeni Soykırımı'nı tanıma ve evrensel insan haklarını, yönetiminin önceliği yapma' sözünü vermişti.

Böylece Biden, 1981 senesinde gerçekleştirdiği açıklamada aynı sözcüğü sarf eden Ronald Reagan'dan beri 'soykırım' terimini kullanan ilk  ABD başkanı oldu.

Erdoğan'dan Biden'a sert yanıt

Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'a, şu sözlerle yanıt verdi:

"ABD Başkanı Joe Biden, bir asırdan daha uzun bir süre evvel yaşanmış olan acı olaylar ile ilgili haksız, mesnetsiz ve gerçeklere aykırı sözler sarf etmiştir. Geçmişteki olayların araştırılması ve gerçeklerin ortaya çıkartılması, bu işin ustalarına, yani, tarihçilere bırakılmalıdır, siyasetçilere değil. Senelerdir dile getirilen Ermeni iddiaları hususunda ortak bir tarih komisyonu kurulması önerimize hala bir yanıt alabilmiş değiliz. Biden'ın bu kararında, radikal Ermeni çevrelerin ve ülkemize düşman grupların baskısının ağır bastığını düşünüyoruz."

Yorumlar (0)