Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz ve stokçuluk tepkisi: Mezar edeceğiz!

AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurlarındaki artışa ilişkin "Kur, bugün artar yarın iner. Ekonomi konusunda da dünya beşten büyüktür diyoruz" sözlerini kullandı.

GÜNDEM 01.12.2021, 15:02 01.12.2021, 15:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz ve stokçuluk tepkisi: Mezar edeceğiz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Kur, bugün artar yarın düşer”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde ekonomide yaşanan dalgalanmalar vardı. Artık dayatmalara değil, ülkenin ihtiyaçlarına göre faizi belirleyeceklerini açıklayan Erdoğan, "Kur dediğin bugün artar yarın iner." dedi ve şunları söyledi:

"Siyasette olduğu gibi ekonomi konusunda da dünya beşten büyüktür diyoruz. Daha tutarlı bir ekonomi stratejisiyle Türkiye’yi hedefine ulaştırma arzusundayız."

“Üretim ve istihdam odaklı olarak yolumuza devam edeceğiz”

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Sizlere, Bütçenin Genel Kurul çalışmalarından başarılar diliyorum. En kritik görevlerden biri bütçe çalışmaları, vekillerin kabiliyetleri ve birikimlerini ortaya çıkaran yerlerdir. Yakından izlediğim bütçe görüşmelerindeki arkadaşlarımın her birine tebriklerimi iletiyorum. 2022 bütçemizi inşallah devletimiz, ülkemize ve milletimize kazandıracağız. Üretim, istihdam ve yatırım odaklı büyüme politikası ile yolumuza devam edeceğiz. IMF ile ilk anlaşmanın yapıldığı 1947 yılından itibaren ekonomi politikalarımız küresel sistemin kontrolü altına girdi.

“Yüksek faizden rahatsızım”

Menderes'ten Erbakan ve Özal'a, Türkiye’yi kendi rotasına çevirmek isteyenler, ahlak ve hukuk dışı saldırılara maruz kalmıştır. Bir dönem vesayeti karşımıza çıkardılar. Bir dönem terör örgütlerini sürdüler. FETÖ'cü hainler ile bir dönem saldırıya geçtiler. Ama biz her mücadeleyi kazandık. Tayyip Erdoğan dün ne dediyse bugün de aynı şeyi söyler. Yüksek faizden nasıl rahatsız olduğumu herkes bilir. Ben, hiçbir zaman faizci olmadım. Bugün de faizci değilim, yarın da asla olmayacağım. Fakat siz mandacı kafasınız.”

“Faiz lobisiyle mücadele ediyoruz”

“Bunlar istiyor ki, ülke bitsin, mahvolsun ve yansın. Hiçbir şey yapmadan kendileri iktidara gelsin. İstiyorlar ki, millet kendi aklını bir yere bıraksın başkalarının çıkarı ve aklıyla hareket etsin. Bu kifayetsiz muhterislere biz, ‘çok beklersiniz’ diyoruz. Mankurtlara ‘hadi oradan’ diyoruz. Her yol mübah diyenlere ‘kazanamayacaksınız’ diyoruz. Para baronlarına karşı nasıl bir mücadele verdiysek, üretim düşmanları ve faiz lobisine karşı da biz aynı mücadeleyi veriyoruz. Bugüne kadar girmiş olduğumuz hiçbir yoldan nasıl dönmediysek bu sefer de bu yoldan geri dönmeyeceğiz.”

“Yüksek faize devam etseydik, bugünkü büyüme rakamlarını göremezdik”

“Artık Türkiye, yüksek faiz odaklı para politikasını bıraktı. Kurdaki artışlardan kaynaklanan olumsuz durumları yakın bir şekilde takip ediyoruz. Önemli bir bölümü küresel dalgalanmalar sebebiyle olsa bile yaşanan fahiş fiyat artışının mantıklı bir açıklamasının olmadığını düşünüyoruz. 3. çeyrek büyümesi yüzde 7,4 şeklinde açıklandı. Bu büyüme verileriyle G-20’de ilk sırada konumlanıyoruz. 2021’i çift haneli büyüme oranıyla kapatacak bir sürece doğru ilerliyoruz. Yüksek faiz sistemini uygulamaya devam etseydik, bugünkü büyüme rakamlarını göremeyecektik. Ya şimdi değişimi yapacaktık ya da bir neslin daha hedeflerinden uzaklaşmasına müsaade edecektik. Bütün sektörlerle yeni makinelerle, yatırımlarla şu anda kesintisiz kapasite büyütme gayretindeyiz.”

“Bu ülkeyi, stokçulara mezar edeceğiz”

“Bütün büyük ekonomiler faizleri aşağıda kontrol ederken enflasyonda yükselişle karşı karşıya kalıyor. Bu mücadeleyi biz verirken doların artmasını bekleyip, malını 2-3 kat artıranlara buradan söylüyorum, sizin sonunuz hüsran olacak. Bu ülkeyi, stokçulara mezar edeceğiz. Bunların üzerine Ticaret Bakanlığı ile birlikte gideceğiz. Ülkesini kur manipülasyonuyla soymaya çalışanlar, kendi çocuklarına kastediyorlar. Bunları yapanlara ağır bedel ödeteceğiz. Bu ülke bir daha yüksek faiz, düşük kur odaklı sömürü sistemine dönmeyecek. Aşımıza, işimize kimsenin müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. Avrupa'daki enerji fiyatlarına ve bizdeki fiyatlara bir bakın. Bölgemizde vatandaşına en ucuza veren hükümet biziz. Vatandaşlarımıza buradan çağrıda bulunuyorum. Döviz alırken de alışveriş yaparken de asla sağduyudan ayrılmayın. Uzun vadeli düşünün. Alım gücü düşük olan vatandaşlarımız için önemli adımlara hazırlanıyoruz. Biz, kimseyi sahipsiz bırakmayacağız. Kimseyi, hayat pahalılığına ezdirmeyeceğiz."

Yorumlar (0)