Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'li Özel'e tazminat davası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisiyle ilgili açıklamaları sebebiyle CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e 250 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

GÜNDEM 29.04.2022, 16:44 03.05.2022, 10:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'li Özel'e tazminat davası!

26 Nisan günü CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Çağlayan Adliyesi önündeki basın açıklaması sonrası harekete geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Doç. Dr. Hüseyin Aydın, Özel hakkında 250 bin liralık manevi tazminat davası açıldığını bildirdi.

Erdoğan’dan, CHP’li Özel’e 250 bin liralık tazminat davası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Doç. Dr. Aydın, yaşananlar ile ilgili bir açıklama yaptı ve açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“26 Nisan 2022’de CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, Çağlayan Adliyesi önündeki basın açıklaması esnasında Cumhurbaşkanımız ile ilgili kişilik haklarını ihlal edici nitelikte gerçek dışı isnat ve ithamlarda bulunmuştur. Bu açıklamaları sebebiyle; Ankara Asliye Hukuk Mahkemesinde Özgür Özel aleyhine 250 bin TL’lik tazminat davası açılmıştır.” 

Dava dilekçesinden alıntılanan bir bölüm pasaj şöyle:

“Davalı, söz konusu açıklamasında, Sayın Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarını bir bütün olarak ihlal etmiş olup bilhassa Sayın Cumhurbaşkanımızı, ‘kuvvetler ayrılığını ayaklar altına almak, mahkeme bağımsızlığını yok etmek, adaletin kanını emen ve kan emerek yaşayan bir vampir olmakla’ itham etmiştir. Davalının söz konusu açıklamalarında, gerçek dışı ithamların bulunmasının haricinde, Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarına da ayrıca ağır bir saldırı teşkil etmektedir. Gezi olayları olarak kamuoyunda bilinen olaylar, kamu personelleri dahil olmak üzere birçok vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, pek çok iş yeri ve kamu binasının tahrip edildiği, özel kişilere ve kamuya ait mallara zarar verildiği, şiddet ve cebir kullanılarak meşru hükümetin devrilmeye girişildiği hadiselerdir."

"Kişilik haklarına saldırı"

Avukat Doç. Dr. Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Davalının, ‘gezi davası’ olarak kamuoyunda bilinen davada, yerel mahkemenin kararı üzerinden, Cumhurbaşkanımızı hedef alan sözleri, temel ilkelerin açık bir şekilde ihlali olduğu gibi, Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarına ağır bir saldırı niteliğindedir.

Yargıtay kararlarında işaret edildiği üzere ‘siyasi kişiler başta olmak üzere, en geniş durumda bile, ifade özgürlüğünün söz konusu kişilerin itibarına zarar verecek düzeye ulaşmaması gerekir. Bu, hak ve hürriyetlerin, kişinin ailesine, topluma ve diğer kişilere karşı sorumluluklarını da içerdiğine dikkat çeken Anayasa’nın 12. Maddesinin ikinci fıkrasından kaynaklanan bir zorunluluktur.’ Davalının, söz konusu beyanları, ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan, tartışmalara katkı kapasitesi bulunmayan, siyasi eleştiriden ziyade kişisel saldırı ve Cumhurbaşkanımızın itibarına zarar veren nitelikte açıklamalardır. Dolayısıyla Özgür Özel’den, dava dilekçesinde 250 bin lira manevi tazminatın tahsili ile birlikte yüksek tirajlı bir gazetede mahkeme kararının yayınlanması talep edilmiştir.”

Yorumlar (0)