Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Alevi vatandaşlara müjde: "Kurumsal bir yapı kuruyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve mekanların bütün meselelerinin takibini yapması amacıyla kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kültür ve Cemevi Başkanlığı bütün cemevlerinin yönetimini yürütecektir. Eğitim faaliyetlerinden Cemevi hizmetlerine kadar kamu desteği ve güvencesi ile yürütülecektir" sözlerini kullandı.

GÜNDEM 07.10.2022, 16:07 09.10.2022, 08:35
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Alevi vatandaşlara müjde: "Kurumsal bir yapı kuruyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde gerçekleştirilen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'ne iştirak etti.

7 cemevinin temel atma töreni gerçekleştirildi

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bugün ülkemiz genelinde burada inşası sona eren 4 cemevi açılışı, 7 cemevi temel atma töreni ile bir aradayız. 4 cemevini kullanacak vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum. Yaptığımız bu eserlerin, Alevi-Bektaşi kardeşlerimize, ülkemize kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyorum.

Bunca asırdır dergahımızdan gelip geçenlerden Allah razı olsun diyorum. Bu mekanlar edep ocağıdır, aşk ocağıdır, gönül ocağıdır. Buralar Hz. Peygamber'e ve ehlibeytine aşık olan insanların durağıdır. Burada medeniyetimize hayırlı insanlar yetiştirilir. Hacı Bektaşı Veli ve evlatları ocaklarımızı bu gerekçeyle kurmuşlardır. Hak dostlarının nazarları ve irfanlarıyla kurulan bu büyük medeniyete sahip çıkmak hepimizin vazifesidir. Dünyada baki olan yalnızca muhabbettir ve onunla beraber gelen mükellefiyetlerdir. Bugün karşı karşıya kaldığımız imtihanlarımızı da kardeşlikle, beraberlikle, muhabbetle ve aşkla göğüsleyebiliriz. Milletimiz karşı karşıya kaldığı her riskin üstesinden bu muhabbetle gelmiştir. Hepimizin Alisi, peygamberi, hepimizin ehlibeyti, Kerbelası diyoruz. Bu muhabbet ışığı şu anda da önümüzü aydınlatmaktadır.

Birliğimizi sinsi niyetlerle bozmak için içeride ve dışarıda çalışan birçok kesim olmuştur. Bu aşk ateşini söndürmeye hiç kimsenin gücü yetmemiştir. Malazgirt'ten bu yana bin yıldır Anadolu'yu fiziken ve fikren tahkim etmek için mücadele veriyoruz. Haçlılardan Moğollara kadar her saldırıyı kararlılıkla ve inançla bertaraf ederken kendi medeniyet inşamızı sürdürdük. Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve Cumhuriyet'e kadar istiklalimize sahip çıktık ve onu koruduk. Bu atılımın gerisinde Türkiye'ye kazandırdığımız asırlık eksikleri giderdiğimiz hizmetlerimiz bulunmaktadır. Güvenlikten adalete, sanayiden tarıma ve eğitimden sağlığa, kazandırdığımız her bir yatırımla ülkemizi 2023 yılının Türkiye'sine hazırladık. Ülkemizi Türkiye yüzyılına hazırlarken milletimizin bütün kesimleriyle birliğini, beraberliğini kuvvetlendirecek adımlara özen veriyoruz. Şu ana kadar çözümünü arzu ettiğimiz düzeyde tamamlayamadığımız her mesele için çaba gösteriyoruz."

Alevi vatandaşlara müjde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alevi vatandaşlara da bir müjde verdi ve 'Kültür ve Cemevi Başkanlığı' kurulacağını açıkladı. Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı:

"Alevi-Bektaşi toplumunun problemlerinin çözümü için kapsamlı bir hazırlığı tamamladık. 1585 cemevi ziyaret edilerek ilgililer dinlendi. Valilik vasıtasıyla çözülebilecek problemler için talimatlar verildi. Ayrıca daha köklü çözümler için detaylı çalışmalar yürütüldü. Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve mekanların bütün meselelerinin takibini gerçekleştirecek kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı çerçevesinde Kültür ve Cemevi Başkanlığı bütün cemevlerinin yönetimini yürütecektir. Cemevi hizmetlerinden eğitim faaliyetlerine kadar kamu desteği ve güvencesi ile yürütülecektir. Cemevlerinde erkan hizmetlerini gerçekleştirmekten sorumlu önderlerden bu kurumsal yapı çerçevesinde kadro verilecektir. Ülkemizin demokratikleşme reformlarından en kritik olanlarından biri olduğu bu adımların hayırlı olmasını diliyorum. Son günlerde gündeme taşınan kimi tartışmaları hak ve özgürlükleri daha ileri noktaya taşıma fırsatı olarak görüyoruz."

Yorumlar (0)