Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretini açıkladı

1,5 saatlik mesafeyi 6 dakikaya indiren; yatırım tutarı ise 2,5 milyar Euro olan 1915 Çanakkale Köprüsü, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlar ve yerli yabancı misafirlerin katıldığı bir törenle açıldı. Bugünden itibaren 1 hafta süreyle köprünün ücretsiz olacağını duyuran Erdoğan, 1 hafta sonrasındaki ücretin ise 200 TL olacağını duyurdu. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümünde açılan köprü sayesinde hem Çanakkale hem de Türkiye, yepyeni bir geleceğe açıldı.

GÜNDEM 18.03.2022, 18:24
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretini açıkladı

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü bugün kutlanıyor. Bu tarihi günde gerek yurt içindeki onlarca şehirde gerekse yurt dışındaki temsilciliklerde görkemli törenler düzenlendi. Bu törenlerin odak noktası ise Çanakkale’deki törenler oldu. Öncelikle Çanakkale merkezde gerçekleştirilen kısa törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, protokol, bakanlar, yerli ve yabancı misafirler Şehitlik Abidesi’ne geçiş yaptı. Burada konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Boğazı’ndan geçen zırhlıların ve Türk Yıldızları’nın gösterilerini izledi. Sonrasında ise Gelibolu gişelerine gidilerek 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı gerçekleştirildi. 

Köprünün açılışı, tarihe altın harflerle kazındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Güney Kore Başbakanı Boo-kyum’un konuşma gerçekleştirdiği tören ile 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de açılışı gerçekleştirilmiş oldu. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümünde hizmete giren bu köprünün ilk bir hafta için ücretsiz kullanılabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir hafta sonraki geçiş ücretinin ise 200 TL olacağını dile getirdi. 



“Şehrimiz ve ülkemiz bugün yepyeni bir geleceğe kucak açıyor.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan detaylar şu yöndeydi: “Milletimizin coşkusu, coşkumuzdur. İlginizin bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz eserimizin ne anlama geldiğini en iyi biz biliriz ve bunu çok güzel ifade ederiz. Binlerce sene boyunca çok farklı medeniyetlerin kültürlerinin göz bebeği olan Çanakkale şehrimiz ve ülkemiz bugün yepyeni bir geleceğe kucak açıyor. Çanakkale Boğazı’na takılan yakut bir gerdanlık gibi parlayacak olan projemizin açılışını yapmak için bugün sizlerleyiz.”

“Kule yüksekliği, mart ayının 18’ini işaret ediyor”

“Cumhur İttifakı olarak bu projemizi gerçekleştirmek nasip oldu çok şükür. 1915 Çanakkale Köprüsü gerek teknik özellikleriyle gerek fiziksel özellikleriyle Türk milleti için önemli anlamlar içeriyor. Kulemizin yüksekliğinin 318 metre olması, mart ayının 18’ini işaret ediyor. 3, mart ayını; 18 ise bugünü gösteriyor. Köprümüzün orta açıklığı ise 2023 metre. Bu sayı da cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü senesi olan 2023’ü işaret ediyor. Bu tarih aynı zamanda büyük hedeflerimizin işaretidir. Kısaca karşımızda dev bir proje bulunuyor.”



“Orta açıklık bakımından dünya sıralamasında yer alıyor”

“Köprümüzün temeli, 18 Mart 2017 tarihinde atıldı. Firmamız, Güney Kore ile ortaklaşa kollarını sıvadı ve söz verilen tarihten tam 1,5 sene evvel projemiz açılışa ve kullanıma hazır hale getirildi. Ülkemizin orta açıklığı itibarıyla birinci; dünyanın ise en uzun köprülerden biri olan köprü, Japonya’daki dünyanın en uzun köprüsünü de geride bırakmış durumda. Projemiz, kendi alanında ilk sırada bulunarak göğsümüzü kabartıyor. Orta açıklık bakımından dünyanın ilk 10 köprüsünden 3’ünün ise ülkemizde yer aldığını hatırlatmak isterim.”

“1,5 saatlik yol 6 dakika indirildi”

“Ülkemiz bu yatırımı sayesinde hem zamandan hem de akaryakıttan kazanmış oldu. Ayrıca karbon salınımının azaltılması sayesinde çevreye karşı duyarlı bir proje inşa edilmiş oldu. Bizim bu projeyle birlikte yıllık kazancımız ne olacak biliyor musunuz? Türk milletinin kazancı 415 milyon Avro olacak. Hesaplamalara göre projemiz, ekonomimize üretim konusunda 5,3 milyar Avro; istihdam konusunda 118 bin kişi; milli gelir açısından ise 2,4 milyar Avro katkı sağlayacak. Ayrıca 1,5 saatlik yol da köprü sayesinde 6 dakikaya indirilmiş olacak.”



“20 senede 37,5 milyar Dolarlık yatırım yaptık”

“İktidara geldiğimiz günden bu yana 20 sene geçti. Bu 20 senede yap-işlet-devret mantığıyla inşa edilen son eserimiz da bu köprümüz oldu. 20 senelik sürecimizde 37,5 milyar Dolarlık yatırımı hayata geçirdik. Kamu-özel iş birliği modelindeki performansımızda Avrupa’nın 3’üncü büyük ülkesi olurken dünyanın da 13’üncü büyük ülkesi olduk. Ülkemiz, babasının temelini attığı eserlerin 3 kuşak sonraki torununun görebildiği dönemlerden dersler alarak bu modeli geliştirmiştir. Bu sayede, uzun senelere yayılacak yatırımlar da kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu gelişim modeli ile peşin parayla halihazırda yapamayacağımızın projeleri taksitle ve daha kısa vadede milletimizin hizmetine sunuyoruz. Yollarımızı ve hastanelerimizi bu şekilde inşa ediyoruz. Projelerimiz, ülkemizin kalkınmasına büyük destekler veriyor. Biz, bugün burada bir tür kalkınma köprüsü açıyoruz. Garantili işletme dönemimizde de kamuya kaynak aktarıyoruz. Bu sayede eserlerimiz, uzun seneler sonra da devletimize kazanç sağlamak konusunda herkese garanti veriyor.”

Köprü geçiş ücreti 200 TL

Köprüden otomobil geçiş ücretini de konuşması sırasında açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk 1 hafta boyunca ücretsiz olarak kullanılacak olan köprünün ücretinin daha sonra 200 TL olacağını dile getirdi. 

Yorumlar (0)