Cumhurbaşkanı Erdoğan Bartın’da: Ölümlü kazaları kabul edemeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’da patlamanın yaşandığını maden ocağını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maden ocaklarında hala ölümlü kazaların meydana gelmesini kabul edemeyiz. Artık maden ocaklarımızda tedbirsizlik görmek istemiyoruz" dedi.

GÜNDEM 15.10.2022, 15:46 16.10.2022, 16:22
Cumhurbaşkanı Erdoğan Bartın’da: Ölümlü kazaları kabul edemeyiz

Bartın’ın Amasra ilçesinde faaliyet gösteren maden ocağında dün akşam büyük bir patlama meydana geldi. 40’dan fazla işçinin ölümüne sebep olan acı olay, tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Maden ocağına akın eden işçi aileleri ve yakınları ise sabaha kadar yetkililerden gelecek olan müjdeli bir haber bekledi. Yaşamını yitiren işçilerin aileleri gözyaşlarına boğularak, ayakta durmakta zorlandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede incelemelerde bulundu

Tüm Türkiye’nin yüreğini yakan gelişme sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Diyarbakır programını iptal ederek Bartın’a geldi. Yetkililerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, son durum hakkında bilgiler alarak istişarelerde bulundu. Maden ocağında incelemeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da eşlik etti.

“Milletçe çok üzgünüz”

İncelemelerinin ardından basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün akşam, Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Amasra Maden Ocağı’nda meydana gelen grizu patlaması sebebiyle, milletçe çok üzgünüz. Yaşamını yitiren işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Yaralı olarak bu acı olaydan kurtulan madencilerimize Rabbimden acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu. 

“Devletimiz, bütün kurumlarını seferber ederek olay noktasında çalışmalara başlamıştır”

Patlamanın ardından tüm kurumların arama-kurtarma çalışmaları için seferber olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devletimiz, -300 ve -350 kotlarında meydana gelen patlamanın hemen ardından, bütün kurumlarını seferber ederek olay noktasında çalışmalara başlamıştır. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, bir yandan da yaralı işçilerimiz helikopterler ve ambulanslar vasıtasıyla sağlık kuruluşlarına ulaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

“İçişleri Bakanımız ile sürekli irtibatta olduk”

Bölgede gece boyunca zamanla yarışıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bakanlarımız olay yerinde çalışma koordinasyonunu ilk andan itibaren yürütmüşlerdir. Biz de İçişleri Bakanımız ile sürekli irtibatta olduk. Telefon görüşmelerimizi gece boyu sürdürdük. Atılması gereken adımları hızlı bir şekilde atmaya çalıştık. Bugün düşündüğümüz Diyarbakır programımızı iptal ederek, buradaki çalışmaları yerinde inceleme kararı aldık” dedi. 

“Son olarak 41’inci işçimize de ulaştık”

Patlama sebebiyle şehit düşen madenci sayısının 41’e yükseldiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Bu patlamanın nasıl meydana geldiği, sorumlularının kimler olduğu, ilgili soruşturmalarla birlikte ortaya çıkacaktır. Buradaki çalışmalarda önceliğimiz yer altında kalan madencilerimize ulaşmaktı. Son olarak 41’inci işçimize de ulaştık. O da maalesef rahmetli olmuş. Maden ocaklarında hala ölümlü kazaların meydana gelmesini kabul edemeyiz. Artık maden ocaklarımızda tedbirsizlik görmek istemiyoruz. Ancak elbette bizler kader planına inanmış insanlarız. Kader planına inandığımız için de bunun bugünü, dünü ya da yarını diye bir şey olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır” şeklinde konuştu. 

“Şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak, boynumuzun borcudur”

Şehit ailelerinin her koşulda yanlarında olacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak, boynumuzun borcudur. İlk etapta bir karar aldık. O da, 500+500 olmak üzere devlet ve ilgili bakanlığımız, sendikamız 200, Çalışma Bakanlığı’mız 100, Aile Bakanlığı’mız da 50 bin olmak üzere ailelere bu desteğimizi vermiş olacağız. Devlet olarak yapmamız gereken yardım ve desteği de kabine toplantımızda belirleyip adımımızı atacağız" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, şehit madenciler için dua etti

Öte yandan basın toplantısı sonrası Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da şehit madenciler için dua okudu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşlik ettiği duaların ardından bölgedeki istişareler ve incelemeler kaldığı yerden devam etti. 

Yorumlar (0)