Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İDEF’in bu sene 15’incisi gerçekleştirilen töreninde açılış konuşması yaptı. Erdoğan, Türk savunma sanayii ve ürünleri hakkında bilgilendirmelerde bulunurken ülkenin bu branşta geldiği son noktayı değerlendirdi. 

GÜNDEM 17.08.2021, 16:26 18.08.2021, 13:37
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın” 

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde kurulan ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ortak çalışmalar yürüten İDEF (Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı), 15’inci fuarını ziyaretçilere açtı. 1993 senesinden bu yana Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı bünyesinde düzenlenen fuar etkinliklerinde bu sene açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirdi. 

Erdoğan, “Alanında önemli bir dünya markası haline gelen Uluslararası Sanayi Fuarı’nın 15’incisinin katılımcı firmalar ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Fuara katılan firmaları ve buna destek veren herkesi tebrik ediyorum. Fuara katılımın hem nitelik hem de sayı bakımından artması, ülkemizin bir başarısıdır.” cümleleriyle başladığı konuşmasında uluslararası alanda büyük ses getiren Türk savunma sanayii ürünlerinden, 19 senelik iktidarlık döneminde savunma sanayiinin geldiği noktadan ve Türkiye’nin dışa bağımlılığının azaldığından bahsetti. 



“Türkiye, her türlü kabiliyetini dostlarıyla paylaşır” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Burada imzalanan protokol ve anlaşmalar, fuarımızın savunma sanayii alanında kendisine küresel bir yer edindiğine işaret etmektedir. Türkiye, savunma sanayiinde geliştirdiği her türlü imkanı ve kabiliyetini dostlarıyla paylaşmaktan memnuniyet duymaktadır. Dünya genelinde ve bölgemizde istikrar, barış ve güven ikliminin tesisini, savunma sanayiinde adil bir dengenin kurulmasına bağlıyoruz. Türkiye, son 19 senede diğer alanlarda olduğu gibi savunma sanayiinde de adeta devrim gerçekleştirmiştir. Savunma sanayimizin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çıktığımız yolda çok şükür ki çok iyi bir noktaya geldik.” 



“Bütçe, 75 milyar dolara çıktı” 

Erdoğan: “2002 senesinde ülkemizde yalnızca 62 savunma sanayii projesi yürütülüyorken şu anda bu projelerin sayısı 750’yi geçti. Tüm bu projelerin bütçeleri 75 milyar doların üzerine çıktı. Firma sayıları ise 56’dan 1500’e yükseldi. Bu firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara yükseldi. Fuarımız bugüne kadarki süreçteki en zengin görünümüne sahip. Önceki fuarda 1061 temsilci ve firma bulunuyordu. Bu fuarda ise 1236 temsilci ve firma bulunuyor. Fuarımızdaki olguların sayısı git gide artıyor. Bu seneki fuarda ziyaretçi sayısının da 76 bini aşacağını umuyorum.” 



“Geleceğin araçlarına yatırım yapıyoruz” 

Erdoğan: “Daha önce 250 milyon doları bile bulmayan havacılık ve savunma ürünleri ihracatımız artık 3 milyar dolar sınırını geride bırakmıştı. Savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80 oranından yüzde 20 oranına düşürmüş bulunuyoruz. Savunma sanayiinde bugünkü ihtiyaçlarımızı karşılamanın da ötesinde, geleceğin ürünlerine ve araçlarına yatırım yapıyoruz. Sürü İHA, insansız savaş uçakları, insansız deniz araçları, lazer silahlı uydu sistemleri ve elektromanyetik toplar gibi her araç ile geleceğin ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ediyoruz. Başarısını sahada kesin olarak ispat etmiş silahlı insansız hava araçlarının tasarımını, üretimini ve satışını gerçekleştiriyoruz. Sektörün Ar-Ge bütçesi 49 milyon dolardan 1.5 milyar dolara çıktı. Deniz, hava ve kara ürünlerinde ulaştığımız bu seviyenin başında elbette ki İHA’lar geliyor. Özellikle başarısını hava sahasında ispat etmiş silahlı İHA’ların tasarımdan satışına kadar olan süreçte, elde ettiğimiz ihracat verilerine göre dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz.” 



“İnsanların başına bomba yağdıranlardan olmayacağız” 

Erdoğan: “Biz, sivil-masum ayırt etmeden insanların başına bomba yağdıranlardan olmadık, olmayacağız. Bir damla kanı, bir damla petrolden daha değerli görme zihniyeti bizde yoktur.” 



Yapay zeka temelli projeler 

Erdoğan: “Türkiye, küresel tedarikçilerin maruz kaldığı ambargolar ile çıkardığı zorlukları aşmak için savunma sanayiine bu denli yüklenmektedir. Terörle mücadele konusunda en kritik zamanlarda yalnız bırakıldık, sınırlarımız tehdit altındayken ihtiyaç duyduğumuz hiçbir ürüne ulaşamadık. Biz de bu sebeple kendi ihtiyaçlarımızı hızlı şekilde karşılamaya karar verdik. Şu anda geldiğimiz seviye, bizi çok daha büyük hedeflere yöneltti. Savunma sanayiinde artık yapay zeka temelli deniz, hava ve karar araçları için projeler üretiyoruz.” 



“Barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın” 

Erdoğan: “‘Eğer barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın.’ Bu söz, savunma sanayiindeki felsefemizin temelidir. Türkiye, bir yerde bayrağını göstermek istiyorsa tek amacı o bölgedeki istikrarı, refahı, huzuru, güvenliği ve barışı sağlamak olmalıdır. Bastığımız her noktada dostlarımıza göğsümüzü gererek, samimiyetle birlikte kazanmayı teklif ediyoruz. BM Güvenlik Konseyi’ndeki çarpık yapıp anlatmak için senelerdir dile getirdiğimiz ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ ifadesinin haklılığını yaşadığımız her hadisede de teyit ediyoruz. Ekonomik araçların yeri geldiğinde siyasi ve ideolojik güce hizmet eden silahlara dönüştüğünü de görüyoruz.” 

Yorumlar (0)