Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes ile arkadaşlarını andı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes ile arkadaşlarını andı. Erdoğan, "Geçen 61 yıllık zamana rağmen Menderes ile arkadaşlarının hatıraları yaşamaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

GÜNDEM 17.09.2022, 13:20 17.09.2022, 13:53
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes ile arkadaşlarını andı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merhum Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun idam edilişlerinin 61'inci yıl dönümü dolayısı ile mesaj yayınladı.

"Cumhuriyet ve demokrasi tahinin en kara günü"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajını İstanbul Valiliği tarafınca düzenlenen Topkapı Anıt Mezar'daki anma programına gönderdi.

Erdoğan mesajında, 27 Mayıs 1960 darbesinin Cumhuriyet ve demokrasi tarihi açısından en kara günlerinden biri olduğunu hatırlattı.

Erdoğan'dan "söz artık milletindir" vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16-17 Eylül 1961 tarihinde haksız, hukuksuz ve vicdansız şekilde idam edilen Menderes, Polatkan ve Zorlu’yu rahmetle, tazimle andı.

Demokrat Parti'nin "yeter, artık söz milletindir" diyerek başlattığı hareketin, Türkiye'de yalnızca çok partili siyasi hayat ile demokrasinin değil, aynı zamanda bütün alanlarda başlayan büyük bir kalkınma hareketinin de sembolü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Rahmetli Menderes'in nezdinde bizatihi milletin kendisine de darbe yaptılar"

"Türkiye'de son 20 yıl içinde hayata geçirdiğimiz kalkınma ve büyük demokrasi atılımının kökleri Demokrat Parti'ye, rahmetli Menderes’e ve arkadaşlarına kadar uzanmaktadır.

Milli iradenin, milletin ve ülkenin istikametini belirlemesinden yana rahatsız olanlar, adeta rahmetli Menderes'in nezdinde bizatihi milletin kendisine de darbe yapmışlardır.

Darbecilerin tek suçları millete ve ülkeye hizmet olan siyasi isimlere karşı sergiledikleri nefret, kin ve hınçları sonu darağacı ile biten hukuk katliamlarına kadar uzanmıştır.

"Bunun en son örneği 15 Temmuz'da gerçekleştirdiler"

27 Mayıs tarihinde başlatılan ve 16-17 Eylül tarihinde cinayet hükmündeki idamlar ile sürdürülen yol ileriki yıllarda da benzer girişimlerde bulunulmasına adeta cesaret vermiştir. Bahsi geçen bu kötü geleneğin bir örneği de en son 15 Temmuz'da gerçekleşmiştir. Bu defa başlatılan bu girişim hamdolsun, milletimizin güçlü sinesine çarparak daha gün ağarmadan başarısızlık ile neticelendirilmiştir.

Milletimiz, o uğursuz gecede 27 Mayıs tarihinde başlayan darbeler zincirinde idamlar ile yaşadığı tarifsiz acıların tekerrürünü önleyip tarihi bir hesaplaşmanın da defterini kapatmıştır."

"Menderes ile arkadaşlarının hatıraları yaşamaya devam ediyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan yayınladı mesajını ise şu sözlerle noktaladı: "Şehadetlerinin üzerinden geçen 61 yıllık zamana rağmen Menderes ile arkadaşlarının hatıraları, bugün hala milletimizin kalbinin başköşesinde bütün canlılığı ile yaşamaya devam etmektedir.

Buna karşılık o darbecilerin ve onlara cesaret veren herkesin isimleri ya tamamen unutulmuş ya da hak ettikleri gibi öfke ile anılmaktadır. İdamlarının yıl dönümü vesilesi ile ben bir kez daha Menderes, Polatkan ve Zorlu’ya Allah'tan rahmet diliyorum.

Milletin adamlarını yad etmek ve mezarlarının önünde bir Fatiha okumak için bir araya gelenleri saygı ile selamlıyorum."

Yorumlar (0)