Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'den seslendi: "Terörün gölgesini bölgemizden kaldıracağız"

Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerikalı ortaklarımızın PKK-YPG ve FETÖ ile mücadelemizde müttefiklik ruhuna yakışır biçimde, iş birliği içinde hareket etmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca terörle mücadelede de kararlılık mesajı verdi.

GÜNDEM 19.09.2022, 11:28 19.09.2022, 16:56
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'den seslendi: "Terörün gölgesini bölgemizden kaldıracağız"

Erdoğan, Rockefeller Plaza'da gerçekleştirilen Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) yemeğinde bir açıklama yaptı. 

Türkiye'nin, terörden en fazla etkilenen ve terörle mücadelede ön safta yer alan ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken Erdoğan, "PKK-YPG'den FETÖ'ye ve DEAŞ'a kadar, hiçbir ayrım yapmadan, bütün terör örgütleriyle mücadelemizi kararlılıkla devam ettiriyoruz. Terörün kanlı ve karanlık gölgesini ülkemizin üzerinden muhakkak kaldıracağız." sözlerini kullandı.

“ABD’nin iş birliği içinde hareket etmesini bekliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Amerikalı dostlarımızın FETÖ ve PKK-YPG ile mücadelemizde müttefiklik ruhuna yakışır biçimde iş birliği içinde hareket etmesini bekliyoruz. FETÖ elebaşının ve örgüt üyelerinin Türk adaletine teslim edilmesi için ABD makamları nezdindeki girişimlerimizi yürütüyoruz. 15 Temmuz gecesi 252 vatandaşımızı alçakça katleden, Meclisimize bomba atan, demokrasimize darbe vuran bu yapının maşeri vicdanla beraber hukuk önünde de mahkum olması lazım. Sizlerin de bu terör örgütlerinin hakiki yüzlerini mümkün olan her platformda anlatmayı sürdüreceğinizi umuyorum. Nefret söylemlerinin, İslam düşmanlığı ve Müslümanlara ilişkin önyargıların özellikle, dünya genelinde arttığını gözlemliyoruz. Ne yazık ki, Türk-Amerikan toplumu ve ABD’li Müslümanlar da zaman zaman bu yönde saldırılara uğruyor. Amerikalı dostlarımızdan beklentimiz, terör ile dinimizi aynı paranteze alan çarpık zihniyete ve Müslümanlara ilişkin nefret eylemlerine karşı güçlü tedbirler almalarıdır."

ABD ve Türkiye iki stratejik ortak ve 70 yıllık müttefik olarak, çözemeyecekleri hiçbir problemin bulunmadığını söyleyen Erdoğan, "Biz, NATO'da birlikte miyiz? Beraberiz. NATO'nun en kritik ilk 5 ortağından biri de Türkiye. Gerek parada, gerek kara gücünde tüm bu destekleri veren en önemli ilk 5 ülkeden biri Türkiye. Öyleyse Türkiye'nin konumu iyi anlaşılmalı, iyi bilinmeli ve adımlar, kararlar buna göre atılmalıdır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin milli güvenliğini yakından ilgilendiren konularda bazı görüş ayrılıkları yaşansa da birçok küresel ve bölgesel meselede ABD ile aynı tutumlara sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşmelerinde, ülkeler arasındaki iş birliği ve dostluğun güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi konularında mutabık kaldıklarına dikkat çekti.

"Aramızdaki problemleri çözebilmeyi ümit ediyorum"

Bu düşünceyle, Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Mekanizması'nı hayata geçirdiklerini hatırlatan Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde, Amerika ile iş birliğimizi ortak çıkarlar esasında geliştirirken aramızdaki problemleri çözebilmeyi ümit ediyorum." sözlerini kullandı.

ABD ile yakın iş birliği ve eşgüdüme sahip olunan meselelerden birinin de bütün dünyayı etkileyen Ukrayna krizi olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları aktardı:

"Güvenilir ve güçlü bir NATO müttefiki olarak bu adımlarda verdiğimiz desteği herkes biliyor. Bölgede yedinci ayını tamamlayan acımasız savaşın kazananı olmayacağını, küresel etkilerinin başta az gelişmiş ülkeler olmak üzere, bütün dünyayı olumsuz etkilediğini de vurguluyorum. Özellikle İstanbul Sözleşmesi'yle tarım koridoru hususunda attığımız adımlar, gelişmiş ülkelere değil, az gelişmiş ya da fakir ülkelere karşı Türkiye'nin tarım koridorunda attığı adım tüm dünyanın takdirini toplamaktadır. Yükselen enflasyonu, artan enerji ve gıda fiyatlarını, dünyanın geri kalanı gibi can yakıcı bir şekilde sizler de hissediyorsunuz. Türkiye olarak, diplomasi yoluyla savaşın sonuçlandırılmasına, küresel ve bölgesel ölçekteki menfi etkilerinin giderilmesine ilişkin çabalarımızı önümüzdeki süreçte de sürdüreceğiz. Ukrayna tahılının Karadeniz yoluyla ihraç edilmesi hedefiyle Birleşmiş Milletlerle birlikte yürüttüğümüz gayretler neticesinde sağlanan İstanbul Mutabakatı, bu gayretlerin en somut örneğidir. Burada yakaladığımız pozitif iklimi önce ateşkese, daha sonra da kalıcı barışa tahvil etmeyi arzuluyoruz. Uluslararası toplumun ve dostlarımızın da desteğiyle bunu da başaracağımıza inşallah inanıyorum."

Gelecek yıl Cumhuriyetin 100'üncü yılına kavuşmanın haklı gururunun yaşanacağını hatırlatan Erdoğan, coşkuyla bu yıl dönümünü kutlamaya hazırlanırken, aynı şekilde 2023 hedeflerine ulaşma kararlılığında yola devam ettiklerini aktardı.

"Türkiye'nin gücüne güç kattık"

Son 20 senede kazandırdıkları hizmet ve eserlerle, devrimlerle, Türkiye'yi her alanda hayal bile edilemeyen seviyelere taşıdıklarını söyleyen Erdoğan, cumhurla Cumhuriyet arasındaki mesafeyi kaldırarak, milli iradeyi Türkiye'de tartışmasız bir biçimde hakim kıldıklarının altını çizdi.

Başta Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olmak üzere, hayata geçirdikleri reformlarla sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, ekonomiden hak ve özgürlüklere, savunma sanayiden enerjiye eğitimden ileri teknolojiye, dış politikadan terörle mücadeleye kadar geniş bir yelpazede Türkiye'nin gücüne güç kattıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vicdan ve akıl sahibi herkes, 2002 ile 2022'nin Türkiye'si arasında dağlar kadar fark olduğunu görecektir. Bugün bölünmüş otobanlarıyla, yollarıyla, hızlı tren hatlarıyla, havalimanlarıyla, tünelleriyle, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan Marmaray'ı, köprüleriyle ve Avrasya Tüneli’yle ulaşım altyapısını tamamlamış bir Türkiye var. İGA'sıyla, dünyada ilk 3 içerisinde bulunan havalimanıyla bir Türkiye var. Diğer yandan Çanakkale Köprüsü'yle dünyada ilk 3’te olan bir köprüye sahip. Tüm bunlar bu dönemde oldu. Ve herkesin 'Bunlar yapamaz, yapılamaz' dediklerini gerçekleştirdik. Şu anda havalimanımız ve Çanakkale Köprüsü dünyada bir örnek. Pandemi sürecinde dünyadaki havalimanları tamamen 'stop' derken, bizim havalimanımız çalışıyordu ve hala da kargo taşımacılığında özellikle dünyada ilk 5'in içerisinde bulunuyor. 

Bugün Karadeniz'de, Ege'de, Doğu Akdeniz'de haklarını savunma hususunda kararlı davranan, diplomasisi ve ordusu güçlü bir Türkiye var. Bugün, kendine sığınan 4 milyondan fazla mazlum ve mağdura kucak açan, sahip çıkan, insanlığın vicdanı olmuş bir Türkiye mevcut. Mültecileri Akdeniz'de, Ege'de denizde boğan bir ülke yok. Tam tersine onları denizden toparlayan bir devlet var. Bugün, dünya genelinde barış için çaba harcayan ve sonuç alan siyasi etkinliğe ulaşmış bir Türkiye mevcut. Bugün, rekor büyüme oranlarıyla ekonomisi başarıya koşan, bölgesinde ve onun dışında politikaları takdirle takip edilen, krizlerle mücadele kapasitesini en üst seviyeye çıkarmış bir Türkiye var. Her ziyarette, inanıyorum ki, Türkiye'de gerçekleşen bu büyük dönüşümü sizler de bizzat görme fırsatı buluyorsunuz. 'Bu değişiklik ne kadar sürede oldu? Ne çabuk oldu? Geçen gelişimizde yoktu, şimdi var' diyenleri görüyorum. Bu bir gerçeği gösteriyor. Türkiye devamlı değişiyor. 'Durmak yok, yola devam' diyoruz. Bununla beraber dünyada özellikle rekabeti temel alan bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Büyüyen, itibarı artan, güçlenen Türkiye'nin burada güven aşıladığını biliyorum."

"2023 seçimlerine ciddi önem veriyoruz"

Bu demokrasi ve kalkınma hamlesini gelecek süreçte daha da hızlandırarak devam ettirmek istediklerini söyleyen Erdoğan, "Bunun için 2023 seçimlerine ciddi önem veriyoruz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın da oy kullanacağı bu seçimleri, tam anlamıyla bir milli irade şölenine dönüştürmek istiyoruz." sözlerini kullandı.

Demokratik katılımın en etkin ve önemli yolunun seçimler olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin, 70 yılı geçen çok partili hayatında güvenilir ve şeffaf seçim sistemiyle ciddi bir başarıya imza attığını söyledi.

"Hangi siyasi tercihte olursak olalım, Türk demokrasisine oy kullanarak sahip çıkmak hepimizin görevidir." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sizlerden iradenize sahip çıkmanızı, her bir vatandaşımızın sandığa giderek oyunu kullanmasını teşvik etmenizi bekliyoruz. Bizi biz yapan ve bizleri bir arada tutan unsurların farklılıklarımızdan daha çok olduğunu vurgulamak istiyorum. Biz beraber hareket ettiğimiz sürece, hem Türk-Amerikan toplumunun, hem de devletlerimizin çok daha başarılı neticelere imza atacağına inanıyorum. Gerek Amerika'daki temsilciliklerimiz, gerek Türkiye'deki kuruluşlarımız yanınızdadır, yanınızda olmaya devam edecektir. Geçtiğimiz yıl açılışını yaptığımız yeni Türkevi binamızın da sizlerin eviniz olduğunu bir kez daha anımsatıyorum."

Toplantıyı gerçekleştiren TASC'a teşekkür eden Erdoğan, etkinliğe katılan herkese şükranlarını sundu.

- Toplantıdan notlar

TASC yemeğine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti TBMM Grup Başkanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar katıldı.

Yorumlar (0)