Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Başkanları ile görüştü 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile videokonserans aracılığıyla görüştü. 

GÜNDEM 19.03.2021, 18:14 19.03.2021, 18:22
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Başkanları ile görüştü 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’nde AB Konseyi ve Komisyonu başkanları ile videokonferans görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme, 45 dakika sürdü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zafer Çubukçu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da yer aldığı video görüşmesinde hem bölgesel konular hem de ikili ilişkiler ele alındı.

Salgınla mücadelede ortak adımlar değerlendirildi

Görüşme esnasında pek çok konunun konuşulduğu, görüşme sonrasında yapılan açıklama ile bildirildi. Görüşme konuları arasında salgınla mücadele kapsamında atılması gereken ortak adımlar, ülkelerin ikili ilişkileri, AB ve Türkiye arasındaki ilişkiler ve bölgesel meseleler olmak üzere pek çok başlık bulunuyor.



AB Zirvesi 25-26 Mart’ta

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25-26 Mart’ta düzenlenecek olan AB Zirvesi’ndeki “somut” çalışmaların önünü açmak istediklerini ve görüşmelerin de bu doğrultuda yapıldığını belirtti. Ayrıca iş birliğinin geliştirilmesi ve ilerletilmesi için gerekli mekanizmaların işlenmesi, diyalog süreçlerinin başlaması gerektiğini belirten Erdoğan, 18 Mart Mutabakatı’nın güncellenmesinin de olumlu çalışmalar arasında yer aldığını söyledi.

Vize serbestliği de görüşüldü

Görüşülen konular arasında ayrıca Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki vize konusu da vardı. Erdoğan, vize serbestisinin ve Gümrük Birliği’nin yeniden güncellenmesi gerektiğini; ülkemize yönelik düzensiz göç baskısının ve sığınmacı yükünün arttığını da sözlerine ekledi.

“İstikrar ve iş birliğinden yanayız”

Erdoğan, Ege ve Doğu Akdeniz’de iş birliği ve istikrardan yana olunduğunu, bu amaçla Türkiye’nin bölgede attığı adımların yapıcı olduğunu belirtti. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin tüm kışkırtmalarına karşı adımlardan taviz vermediklerini de sözlerine ekledi. Çözümün diyaloglardan geçtiğini ve bu konuların masada çözüleceğini de dile getiren Erdoğan, artık yeni ve gerçekçi seçeneklerin tartışılması gerektiğini yineledi.



"Doğu Akdeniz konulu konferans hakkında kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Zirvesi’nin “birlik dayanışması” adı altında Yunan ve Rum ikilisi tarafından suistimal edildiğini ve bundan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Doğu Akdeniz hakkında uluslararası bir konferans teklifini de yineledi.

Avrupa Birliği Yönetimi’nden açıklama gecikmedi

Von der Leyen ve Michel ortaklığında 25-26 Mart’ta düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi’nden önce yapılan bu görüşmede 10 Aralık 2020 zirvesi sonrasındaki durumun değerlendirildiği, Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Türkiye-AB arasındaki ilişkilerin görüşüldüğünü bildirildi.

AB yönetimi, daha pozitif bir Türkiye-AB gündemi gerektiğini ve aradaki güven tesisinin de güçlendirilmesini istediklerini bildirdi. 

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar hakkında da görüşme yapıldığı belirtilen yazılı açıklamada Suriye ve Libya gibi bölge konularının da ayrıntılı olarak konuşulduğu açıklandı. 

Yorumlar (0)