Cumhurbaşkanı: “Bayrağımızın dalgalandığı her yerde esenlik yurdu kurmak için çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Malazgirt, maziden geleceğe kurduğumuz köprünün başlangıcındaki en önemli taşıyıcı sütundur.” ifadelerini kullandığı Malazgirt meydanında zaferin 950’nci yıl dönümü hakkında mesajlar verdi.

GÜNDEM 26.08.2021, 15:06 27.08.2021, 16:08
Cumhurbaşkanı: “Bayrağımızın dalgalandığı her yerde esenlik yurdu kurmak için çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malazgirt Milli Park Alanı’nda düzenlenen Malazgirt Zaferi’nin 950’nci yıl dönümü kutlama programında konuştu. Erdoğan, Anadolu’yu ebedi yurt haline getiren Malazgirt Zaferi’nin 950’nci yıl dönümünde Sultan Alparslan’dan başlayarak tüm kahramanları, gazileri ve şehitleri rahmetle yad etti.

Dün, ecdadın bu toprakları yurt edinmek için akın akın Anadolu’ya gelirken Ahlat’ın adeta bir toplanma ve dağılma merkezi işlevi gördüğünü belirten Erdoğan, bölgenin medeniyete ve tarihe yeniden kazandırılması için hem Cumhurbaşkanlığı hem ve bakanlıklar bünyesinde önemli yatırımlar yapıldığını belirtti.

Van Gölü kıyısında inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden millet bahçesine ve gençlik kampına kadar nice yatırımlarla bölgeyi tarihi önemine yakışır eserlere kavuşturduklarını belirten Erdoğan, “Gençlerimize miras bırakacağımız bu eserleri, ebedi vatanımız Anadolu’ya vurduğumuz mühürleri yeniden hatırladığımız, canlandırdığımız semboller olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.



“Malazgirt, Anadolu tarihimizin sıfır noktasıdır”


Erdoğan: “Bugün Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü vesilesi ile fetih programı düzenliyoruz. Malazgirt için Anadolu’daki tarihimizin sıfır noktası tanımı yapılır. Türk tarihinin Malazgirt’ten önce ve sonra olarak tasnif edildiği yer, işte tam burasıdır. Bizim tarihimizde kolay kazanılmış zafer yoktur. Malazgirt Zaferi’nin de gerisinde çok büyük gayret, emek ve fedakarlık vardır.”



“Çağrı Bey’in hayalini, oğlu Alparslan gerçekleştirdi”

Erdoğan: “Büyük Selçuklu Devleti, kendilerine istiklali kazandıran Dandanakan Zaferi’nin hemen ardından Anadolu’ya yönelme kararı aldı. Çağrı Bey, keşif maksatlı akınları tamamlayıp ülkesine döndüğünde fethin ilk müjdesini vermişti. Bu hayalini de gerçeğe dönüştüren, oğlu Sultan Alparslan oldu. Tabi tarihimizin her döneminde olduğu gibi o senelerden de milletimizi bölmeyi, devletimizi yıkmayı hedefleyen iç ve dış saldırılarla karşı karşıyaydık. Sultan Alparslan, bir taraftan İslam dünyasını Selçuklulara karşı kışkırtan Fatımilerle diğer yandan da haçlı ruhuyla Müslümanlara saldıran Bizans ile aynı anda mücadele ediyordu. Buna rağmen Sultan Alparslan’ın hükümdarlığı döneminde devlette nizamın, halkta memnuniyetin zirveye ulaştığı bir devir olarak tarihe nakşoldu.”

Fethettiği her yerde ecdadın estetik anlayışının en güzel örneklerini sergileyen imar hareketini başlatan Sultan Alparslan’ın geniş coğrafyada birliğin ve adaletin tesisi için samimi gayret gösterdiğini ve devletin sınırlarını bir tarafta Hazar sahillerine diğer tarafta da Akdeniz kıyılarına kadar genişlettiğini anlatan Erdoğan, Alparslan’ın Mısır seferine çıkarken yolu üzerinde bulunan Malazgirt kalesini de aldığını, sonrasında da Urfa üzerinden Halep’e ulaştığını ifade etti.



Sultan Alparslan’a karşı Bizans ordusu toplandı

Erdoğan: “Bizans İmparatoru’nun ordusu ise Selçuklu ilerleyişini durdurmak için toplandı. Türklerin elinde bulunan Malazgirt kalesini zapt eden ve halkın tamamını kılıçtan geçiren Bizans ordusunun sergilediği vahşetten haberdar olan Sultan Alparslan, istikametini Ahlat’a çevirdi. Önce sulh yolunu deneyerek Bizans’a bir elçi gönderdi. İmparator, ordusunun büyüklüğüyle gurur duyan ruh hali içerisinde Selçuklu elçisi ile diyaloğa girdi. Fakat Sultan Alparslan fark etti ki sulh mümkün olmayınca savaş kaçınılmazdır. Malazgirt ovasında bugün, 26 Ağustos 1071 tarihinde yapılan meydan savaşında Bizans, büyük bozguna uğradı. Büyük Selçuklu Devleti ise tarihin en şanlı zaferlerinden birini kazandı. Türk obaları da bu zaferin ardından Malazgirt’ten Marmara’ya kadar ilerledi.”



“Esenlik yurdu haline getirmenin mücadelesini veriyoruz”

Erdoğan: “Anadolu’da kısa süre içinde teşkilatlanan beylikler zamanında inşa edilen kütüphaneler, medreseler, çeşmeler, camiler, çarşılar ve köprüler bu topraklara yepyeni bir çehre büründürdü. Her zaman dediğimiz gibi bizim medeniyetimizin kökü hoşgörüye, adalete, sevgiye ve hakka dayalıdır. Tarih, fethettiğimiz tüm beldelerde huzuru, refahı, hoşgörüyü ve güveni hakim kılmak için milletçe verdiğimiz büyük mücadelenin şahididir. Bugün de ecdadımızdan aldığımız ilhamla kendi vatanımızı ve bayrağımızı dalgalandırdığımız her yeri esenlik yurdu haline getirmenin mücadelesini veriyoruz.”




 “Malazgirt, maziden geleceğe kurulan köprünün taşıyıcısıdır”


Erdoğan: “Malazgirt, tarihin tozlu raflarında sıradan bir zafer değildir. Malazgirt, maziden geleceğe kurduğumuz köprünün başlangıcındaki en önemli taşıyıcı sütundur. Bugün 950’nci yıl dönümüne ulaştığımız Malazgirt Zaferi’nin birinci yılı olan 2071’i de bu köprünün diğer tarafındaki ikinci büyük ayağı haline dönüştürmeyi arzuluyoruz. Bu iki taşıyıcı sütun arasındaki kemerin her bir tuğlası alın teriyle, azimle, canla ve kanla verilen mücadele ile döşenmiştir.”

Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü kutlaması programı, Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla başladı. Yapılan konuşmaların ardından Jandarma Mehteran Birliği, konser verdi. Konuşma yapılan platformda, tarihte kurulan 16 Türk devletinin bayrağı sergilendi. Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın da konuşma yaptığı programa Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı.


Yorumlar (0)