Cumhurbaşkanı açıkladı: Selden etkilenen yerler afet bölgesi ilan edildi

Sel felaketinin meydana geldiği Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan; Sinop, Bartın ve Kastamonu’da selden etkilenen bölgelerin afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı.

GÜNDEM 13.08.2021, 15:33 15.08.2021, 08:57
Cumhurbaşkanı açıkladı: Selden etkilenen yerler afet bölgesi ilan edildi

Sinop, Bartın ve Kastamonu’da selden etkilenen yerler, afet bölgesi ilan edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, selde büyük bir yıkımın meydana geldiği Kastamonu'nun Bozkurt ilçesine bir ziyaret gerçekleştirdi.

İlçede kıldığı cuma namazının ardından Erdoğan, halka seslendi. Selde yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bartın'da kaybolan bir vatandaşımız aranıyor. Yaralı olan vatandaşlarımızdan ilk müdahaleleri bitenler hastaneden taburcu edildi, az sayıdaki vatandaşımızın tedavisi sürüyor.” şeklinde konuştu.

“Tüm dünya felaketlerle uğraşıyor”

Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi son dönemlerde Türkiye'de de felaketlerin meydana geldiğini ifade eden Erdoğan, "Dünyanın birçok bölgesi gibi ülkemiz de felaketlerle boğuşmaktadır. Almanya, Kanada, Amerika felaketlerle boğuşuyor. Bir felakettir gidiyoruz. En büyük temennimiz bu felaketleri az hasarla atlatmamız" açıklamasını yaptı.

“İlk andan beri beraberiz”

"Bütün imkanlarımızla devlet olarak yaşanan felaketin ilk anlarından beri birlikteyiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başta AFAD olmak üzere Kızılay ile beraber tüm araç ve gereçleriyle bölgedeyiz. Ne gerekiyorsa, ne ihtiyaç varsa hepsini yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Şu an sahada 4 bin 760 personel, 1 İHA, 19 helikopter, 66 ambulans, 630 hizmet aracı, 41 UMKE, 437 iş makinası ve birçok araç gereç faaliyet gösteriyor" ifadelerini kullandı.

“Mağdur vatandaşların yüzde 95’i kurtarıldı”

Sel felaketinin yaşandığı bölgedeki helikopterle gerçekleştirilen kurtarma operasyonlarına temas eden Erdoğan, şu sözleri kullandı:

"Dün ekrandan takip ettim. Evlerin damlarından kardeşlerimizi kurtaran silahlı kuvvetlerimizin, jandarmamızın, polisimizin onları nasıl kurtardıklarını izlediniz. Bunlar alnından öpülesi kahramanlarımız. Mağdur durumdaki vatandaşlarımızın yüzde 95'ini cansiperane bir şekilde kurtardılar. Yeni doğan yavrumuzun, sepetin içinden kurtarılması gözlerimizi yaşarttı."

Selden etkilenen ve Sinop'taki Ayancık Devlet Hastanesi'ne götürülen hastalarının tamamının diğer hastanelere nakledildiğini ya da evlerine ulaştırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji kesintisinin meydana geldiği bölgelere enerji akışı sağlanmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Altyapı onarım faaliyetlerine de başlandı. 3 ilde 120 farklı ekiple hasar tespit çalışmaları yürütülüyor. Sel felaketi sonucunda evleri yıkılanları yeni yuvalarına kavuşturmak için kolları sıvıyoruz. Köprülerin ve yolların hasar görmesi sebebiyle ulaşımı aksayan bölgeler için alternatif yollar üzerinde çalışmalar sürüyor. Vergi ertelemesinden kredi desteğine kadar bütün acil tedbirleri devreye aldık. Yaşamını yitiren insanlarımızı geri getiremeyiz fakat onun dışındaki her türlü kaybı devletimiz telafi edecek imkana, kararlılığa ve güce sahiptir. Yıkılmış olanın yerine daha iyisini yaparak, yananın yerine fazlasını dikerek, eksilenin yerine çoğunu koyarak devam ediyoruz. İçinden geçtiğimiz kritik dönemi başarılı bir şekilde geride bıraktığımızda bu ülkenin ve milletinin önünde yeni bir dönem olacaktır.”

“Mağduriyetleri gidereceğiz”

İlçeye girişinde otobüsten vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel sebebiyle çok fazla sayıda vatandaşın mağdur olduğunu ifade etti ve "Allah'ın izniyle bizler, bu afetleri aşacağız. Devlet olarak ne gerekiyorsa, süratle elimizden geleni yapacağız" sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her zaman söyleriz ya küllerimizden tekrar ayağa kalkacağız. Hiçbir zaman bu devlet yıkılmadı, bu millet çömelmedi. Bütün mağduriyetleri, en kısa zamanda gidereceğiz" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)