Covid – 19 tedbirlerine yönelik yeni genelge yayımlandı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararları doğrultusunda hazırlanan Covid – 19 tedbirlerine ilişkin yeni genelge yayımlandı.

GÜNDEM 04.03.2022, 12:19 05.03.2022, 11:21
Covid – 19 tedbirlerine yönelik yeni genelge yayımlandı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nda alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından Covid – 19 tedbirleri kapsamında düzenlenen genelge valiliklere gönderildi. Paylaşılan genelgede Covid- 19 sürecinde toplumsal hayatın düzenlenmesine yönelik esasların salgının genel seyri göz önüne alınarak ve Sağlık Bakanlığı’nın önerilerinin esas alınarak hazırlandığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı

Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Pandemi sürecinin geldiği bu aşamada salgındaki etkinin azalması, aşılamanın giderek yaygınlaşması, toplumsal hayatın daha önceki sürece göre daha az etkilemesi nedeniyle alınan önlemlerin dünyadaki örneklerde olduğu gibi artık önlemlerin toplumun her kesimini kısıtlamaya yönelik değil bireysel yöntemlerle gerçekleştirilmesi önemli bir hale gelmiştir.

Yeni düzenlemeler getirildi

Genelgede PCR testleri, maske kullanımı ve HES kodu gibi uzun süredir hayatımızın bir parçası haline gelen tedbirlere ilişkin de açıklamalar yapıldı. Alınan kararlarla beraber HES kodu sorgulaması ve PCR testi istemleri gibi uygulamalar 3 Mart 2022 tarihi itibariyle kaldırıldı. Maske kullanımına ilişkin de yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre sosyal mesafenin korunabildiği ve yeterli havalandırmanın sağlanabildiği kapalı alanlarda ve açık alanlarda maske kullanmak zorunluluk olmaktan çıkarıldı. Ancak alınacak yeni bir karara kadar hastane, sinema, tiyatro, okul gibi insanların yoğun şekilde bir arada olduğu alanlarda ve minibüs, otobüs, tren, servis, metro, uçak vapur gibi toplu taşımanın kullanıldığı alanlarda maske kullanmak zorunlu olmaya devam edecek.

HES kodu kalktı

Yeni kararlarla birlikte HES kodu içinde düzenlemeler getirildi. Buna göre alışveriş merkezleri, halı saha ve tiyatro gibi belirli alanlarda yer alacak ve uçak, metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanacak vatandaşlara uygulanan HES kodu uygulamasına da 3 Mart 2022 tarihi itibariyle son verilecek. Bunun yanı sıra aşı olmamış, aşı sürecini tamamlamamış ya da son 6 ay içinde hastalığı geçirmemiş olan kişilerden de uçakla seyahat gibi durumlarda istenen negatif test sonucu uygulamasına da son verildi. 3 Mart tarihinden itibaren hastalık belirtisi olmayan kişilere de test yapılmayacak.

Ülkeye girişlerde düzenleme yapıldı

Yeni paylaşılan genelgeyle birlikte sınır kapılarından ülkeye giriş yapan kişiler için de yeni usul ve esaslar belirlendi. Buna göre havayolu ile ülkeye giriş yapan kişilerden Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye tarafından acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki zor yaptıran ve son aşılarının üzerinden 14 gün geçen kişilere herhangi bir karantina süreci uygulanmayacak. Bunun dışında son 72 saat içerisinde PCR testi negatif çıkan veya son 2 gün içinde hızlı antijen test sonucu negatif çıkan kişilere de karantina tedbirleri uygulanmayacak. Deniz, kara ve demiryolu ile ülkeye giriş yapmak isteyen kişilerden ise herhangi bir şey istenmeyecek. 12 yaş altında bulunan çocuklar PCR ve Antijen test raporlarından ve aşı sertifikasyonlarından muaf tutulacak. Bunun yanı sıra yabancı ülkelerle gerçekleştirilen ikili düzenleme hükümleri saklı olacak.

Yorumlar (1)
Ayboğa 2 yıl önce
K. Kıbrıs seyahatleri için prc karantina şartları kaldırıldı mı