Çorlu tren kazası davasında ara karar açıklandı!

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında 25 kişinin can verdiği ve 340 kişinin yaralandığı tren kazası davasında yargılanan 4 sanığın duruşması görüldü.

GÜNDEM 10.12.2019, 20:53
Çorlu tren kazası davasında ara karar açıklandı!

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, köprüler şefi Çetin Yıldırım ve hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, kazada yaralananlar ve yaşamını yitirenlerin akrabaları ile tarafların avukatları katıldı.

Sanıkların ifade verdiği duruşmada, mağdur, mağdur yakınları ve avukatlar beyanlarda bulundu.

Kazada yaralanan Coşkun Yıldız, trende baldızı ve bacanağı ile yolculuk yaptıklarını ve kazanın gerçekleştiği esnada çok sert şekilde savrularak düştüğünü anlattı. Yıldız, "Vagonun altında sıkıştım. Etrafımda insanların hareketsiz yattığını gördüm. Yardım etmek istedim ama vagonun altında sıkıştığım için kalkamadım. Bu sırada sarı saçlı bir bayan vagonun içerisine giriyor ve insanların çantasını karıştırıyordu. Yanımda ölen bir kadının kulağındaki küpeyi çekip aldı. Benim cebimdeki telefonu almaya çalıştı ama çıkaramadı. Davaya müdahil olmak istiyorum. Şikayetçiyim." ifadelerinde bulundu.

Tren kazasında oğlunu ve torununu sonsuzluğa uğurlayan Remziye Sel de o günden beri çok büyük acı çektiklerini ifade ederek tüm sorumluların hak ettiği cezayı almasını talep etti.

Kazada babasını kaybeden Berkan Cesur da olayı sosyal medyadan gördüğünü, babasının vefat haberini de hastanede öğrendiğini ifade etti ve sorumlulardan şikayetçi olduğunu belirtti.

Kazada babasını yitiren 11 yaşındaki Gölgem Gülsüm Erbil ise "Orada 4 kişi rahat rahat oturuyor, biz neden ağlıyoruz? 25 kişinin katili kim? Sizin o yaşta babanız öldü mü? Ölmedi. Benim babamı kim öldürdü? Sevdiklerimizi kim öldürdü hakim amca?" cümlelerini kurdu.

Duruşmanın savcısı mütalaasında, geçen celse müzekkere yazılan teknik üniversitelere yeniden müzekkere yazılarak bilirkişilik vasıfları bulunan akademik personel listesinin gönderilmesinin istenilmesini, tanıkların mahkeme huzurunda beyanlarının alınmasına yönelik taleplerin reddini, tanık Mümin Karasu için yazılan talimatın dönüşünün beklenilmesini, müşteki Coşkun Yıldız'ın beyanında belirttiği hırsızlık suçu açısından Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını, atılı suçun katalog suçlardan olmayışı, sanıkların duruşmayı takip etmeleri, kaçma şüpheleri bulunmaması nedeniyle sanıkların tutuklanmaları yönündeki talebin reddini, adli kontrol tedbirlerinin devamını ve bilirkişi heyetinin kesinleşmesinin ardından olay mahallinde bilirkişiler marifetiyle keşif yapılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, Kocaeli ve Aydın baro başkanlıklarının davaya müdahil olma taleplerinin reddine, tanık Tevfik Baran'ın ifadesinin alınması için İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesine yazılan yazının işlemsiz iade edilmesine, tanık Mümin Karasu hakkında yazılan talimatın iade edilerek tanığın dinlenmesinden vazgeçilmesine, müşteki Coşkun Yıldız'ın hırsızlık iddiaları mahkemece ciddi görüldüğünden olay tarihindeki hırsızlık eyleminin faili için yasal gereğin ifası için Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi.

Heyet, AFAD İl Müdürlüğüne müzekkere yazılarak kazayla ilgili olarak ilk ihbarın geldiği 17:27 ile hareket saati olarak bildirilen 18:01 arasında ne gibi hazırlık çalışmalarının yapıldığının bildirilmesine, İl Sağlık Müdürlüğüne müzekkere yazılarak kazanın ilk bildirildiği saat olarak belirtilen 17:17'den sonra ne gibi hazırlık çalışmaları yapıldığı, ekiplerin çıkış ve kaza mahalline varış saatlerinin ne olduğu, kaza sonrası yapılan yaralı sevklerinin nereye ve ne şekilde yapıldığı hususlarının bildirilmesine, TCDD'nin acil durum yönergeleri kapsamında ne gibi işlemlerinin yapıldığının istenmesine, TCDD'ye müzekkere yazılarak Uzunköprü-Halkalı hattının kaza tarihi öncesinde kapatılıp kapatılmadığı, kapatıldıysa hangi tarihte hangi sebeple kapatıldığı, kapatılmadıysa hangi tren seferlerinin yapıldığı hususunun sorulmasına hükmetti.

TCDD'ye müzekkere yazılarak yol kontrol bekçiliği unvanının devam edip etmediği belirtilen kadroya yeni alım yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, belirtilen kadroların lağvedilip edilmediği, edildiyse hangi tarihte hangi makam tarafından lağvedildiği, yol kontrol bekçiliğine alım için sırasıyla 1. Bölge Müdürlüğü, 14. Yol Onarım Bakım Müdürlüğü tarafından Genel Müdürlüğe son 20 yıl içerisinde müracaat olup olmadığı hususlarının istenmesini kararlaştırdı.

Keşif hususunun bilirkişiler belirlendikten sonra değerlendirilmesine hükmeden heyet, sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat ve Çetin Yıldırım hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi.

Duruşma, 21 Nisan 2020 tarihine ertelendi.

Elim tren kazası

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018'de Çorlu yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirdi, 340 kişi ise yaralandı.

Davanın iddianamesinde kazanın meydana gelmesinde esas kusurlu bulundukları gerekçesiyle sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celaleddin Çabuk'un "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 2 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması istenmişti.

Yorumlar (0)