"Çoklu baro" teklifinde ilk 5 madde kabul edildi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda çoklu baro teklifinin ilk 5 maddesi kabul edildi. 

GÜNDEM 04.07.2020, 10:12
"Çoklu baro" teklifinde ilk 5 madde kabul edildi!

Baro başkanlarının tepki gösterdiği "çoklu baro" teklifine ilişkin görüşmeler devam ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda gerçekleştirilen görüşmelerde söz konusu teklifin beş maddesi onaylandı. 

Onaylanan maddelere göre şunlar olacak:

Belirli koşulların sağlanması halinde aynı şehirde birden fazla baro oluşturulabilecek. Aynı şehirden birden çok baronun olması durumunda baroya yazılma isteği herhangi bir baroya iletilebilecek. 

Aynı şehirde birden çok baronun olması durumunda avukatlık stajının ikinci yarısı, stajın gerçekleştirildiği baroya kayıtlı olan bir avukatın yanında yapılabilecek. Aynı şehirde birden çok baronun olması halinde avukatlar, o şehirde bulunan herhangi bir baroya staj başvurusu yapabilecek. 

Aynı şehirde birden çok baro olması durumunda avukat adayının ahlak durumuna ilişkin tanıtma kâğıdı, stajını gerçekleştirdiği baroya kayıtlı olan iki avukat tarafından düzenlenecek. 

Aynı şehirde birden çok baronun olması durumunda bir avukata geçici anlamda görev verilmesine yönelik işlemler, kayıt yaptırılan baro tarafından gerçekleştirilecek. 

Avukatın hayatını kaybetmesi, işine ya da mesleğine son verilmesi, geçici anlamda iş yapamaz hale gelmesi gibi durumlarda, kayıtlı olduğu baronun başkan, gerekli kişilerin yazılı talebi doğrultusunda ya da iş sahiplerinin yazılı onayını almak koşuluyla, işleri geçici anlamda yürütmek amacıyla kendi barosuna kayıtlı olan bir avukata görev verebilecek, ayrıca dosyalarına kendisine devredebilecek.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, baro başkanlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'na gelmemelerini eleştirmiş, baro başkanlarının aracılık etmeleri gerektiğini söylemişti. Feyzioğlu, baro başkanlarının diyalog fırsatını kabul etmemelerinin yanlış olduğunu ifade etmişti. 

Yorumlar (0)