"Çoklu baro" teklifi Meclis'ten geçti!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda çoklu baro sistemine ilişkin kanun teklifi kabul edildi. 

GÜNDEM 11.07.2020, 09:15 11.07.2020, 09:19
"Çoklu baro" teklifi Meclis'ten geçti!

Baro başkanlarının tepki gösterdiği çoklu baro sistemine ilişkin kanun teklifi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Böylece söz konusu teklif yasalaşmış oldu.

Aynı şehirde birden çok baronun olması durumun baroya kayıt olma isteği, herhangi bir baroya iletilebilecek. Aynı şehirde birden çok baronun bulunması halinde avukatlık stajının ikinci bölümü, stajın gerçekleştirildiği baroya kayıtlı olan bir avukatın yanında yapılabilecek. 

Aynı şehirde birden çok baronun olması halinde avukatlar, o şehirde bulunan herhangi bir baroya giderek staj başvurusu yapabilecek. Aynı şehirde birden fazla baronun olması durumunda staj başvurusunda sunulması gerekli olan tanıtıma kâğıdı ise stajın gerçekleştirildiği baroya kayıtlı olan iki avukat tarafından oluşturulacak

Aynı şehirde birden çok baronun olması durumunda bir avukata geçici anlamda görev verilmesine yönelik işlemler, kaydın bulunduğu baro tarafından yapılacak. Bir avukatın işine son verilmesi, meslekten atılması, geçici anlamda iş yapamaz hale gelmesi ya da hayatını kaybetmesi gibi durumlarda, avukatın kayıtlı bulunduğu baronun başkanı, yetkililerin yazılı talebinin ardından ya da iş sahiplerinin yazılı rızasını almak koşuluyla, işleri geçici anlamda yürütmek ve izlemek üzere kendi barosuna kayıtlı olan bir avukatı yetkilendirebilecek, dosyaları kendisine devredebilecek. 

Aynı şehirde birden çok baronun olması durumunda aynı büroda beraber çalışma ve ortaklık sağlamak için aynı baroya kayıtlı bulunma koşulu aranmayacak. "Avukatlık ortaklığı", aynı şehirde bulunan barolardan herhangi birisine kayıtlı olan birden fazla avukatın görevlerini yürütmek üzere kurdukları tüzel kişilik olarak nitelendirilecek. 

Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından belirlenen bir cüppe ile mahkemelerde yer alacak. Staj süreci dâhil baro ve birliğin işleri ile mesleğin yürütülmesi dâhilinde avukatlara kılık-kıyafet konusunda herhangi bir zorunluluk dayatılmayacak. 

Aynı şehirde birden çok baronun olması durumunda Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) adalet dairelerinde barolara tahsis edilen yer ayrılacak. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu yeri kayıtlı olan avukat sayısını göz önünde bulundurarak barolara ayıracak. 

Avukat konutları ile bürolarında, mahkemenin vereceği karar ile Cumhuriyet Savcısı'nın kontrolünde ve kayıtlı bulunan baronun temsilcisiyle beraber arama yapılabilecek.

Avukatların, Türkiye Barolar Birliği (TBB) veya baro organlarındaki yükümlülüklerinden doğan ya da görev esnasında işledikleri suç eylemleri sebebiyle alınan kararlar temyiz edilebilecek. Böylece ilk derece mahkemeleri tarafından verilen 5 sene ya da daha az olan hapis cezaları ile adli para cezalarına karşı bölge adliye mahkemesine ait kararların temyiz edilmesinin önü açılacak. 

Avukatların şikâyetler ve denetlemeye ilişkin durumlarda bilgi sunması gerekli olan baro ise kayıtlı bulunan baro olarak kesinleştirilecek. 

Yorumlar (0)