Çoklu baro sistemi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi!

Çoklu baro sistemine ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

GÜNDEM 06.07.2020, 09:12
Çoklu baro sistemi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi!

Tartışmalara neden olan çoklu baro sistemine ilişkin kanun teklifi kabul edildi. 

Söz konusu teklifle bir şehirde birden çok baro oluşturulabilmesine olanak tanınıyor. Bir avukat, aynı şehirde birden çok baronun mevcut olması halinde stajının ikinci yarısını, stajın gerçekleştirildiği baroya kayıtlı olan bir avukatın yanında yapabilme imkânına sahip olacak.

Avukatlar, Türkiye Barolar Birliğince (TBB) şekli ortaya konan bir cübbe ile mahkemelere çıkacak. Avukatların kılık ve kıyafetine dair başka bir zorunluluk bulunmuyor. 

5.000'den fazla avukat olan şehirlerde en az 2.000 avukatla yeni bir baro oluşturulabilecek. 

Baro Genel Kurulları, iki senede bir Ekim ayında gerçekleştirilebilecek. Aynı şehirde birden fazla baronun bulunması durumunda barolar, bu kurulları farkı senelerde gerçekleştirebilecek. 

Baro Başkanının seçim süreci sona ermeden ayrılması durumunda kalan süreyi tamamlamak için Baro Yönetim Kurulu, kendi sahip olduğu üyeler arasından bir Baro Başkanı belirleyecek. 

Her baro en az 4 delege ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu’nda temsil edilecek. Öte yandan, 5.000 üyesi olan barolar, her beş bin üye için ek bir delegeyle kurulda temsil edilecek. 

Baroların eşit temsili baz alınarak adli yardım bürosu kurulacak.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığı seçimleri, Aralık 2020'de, baro başkanlığı seçimleri ise Ekim 2020'de gerçekleştirilecek. 

Çoklu baro sistemine ilişkin kanun teklifi görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu Salonu'nda gerçekleştirildi. Söz konusu görüşmeler, 4 gün boyunca devam ettiği. Zaman zaman gerginliğin arttığı görüldü. 

Yorumlar (0)