Çok sayıda kişide görülmüştü: Kentte 'norovirüs' tespit edildi

Bilecik Sağlık Müdürlüğü, çok sayıda yurttaşın ishal ve kusma şikayetiyle hastaneye başvurmasına dair başlatılan incelemenin neticelendiğini bildirdi. Bakanlıkça gerçekleştirilen incelemede vakaların kaynağının 'norovirüs' olduğu saptandı.

GÜNDEM 15.02.2022, 23:57 16.02.2022, 12:21
Çok sayıda kişide görülmüştü: Kentte 'norovirüs' tespit edildi

İl Sağlık Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen yazılı açıklamada, son 15 gündür hastanelere ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle başvurularda yükseliş görülmesi nedeniyle müdürlükçe incelemelerin etkin ve hızlı bir şekilde başlatıldığı kaydedildi.

"Norovirüs tespit edilmiştir"

Şikayetlerin akabinde 551 ayrı noktadan klor ölçümü ve 93 ayrı noktadan da su analizlerinin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden de kentimize 3 kişiden oluşan uzman ekip vaka faaliyetleri için gönderilmiştir. 552 yurttaşımız ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda ve laboratuvar incelemelerinde kentimizin su kaynaklarından olan Karasu kaynağı haricinde Ulutepe su deposuna Beylikpınar su kaynağından da geçiş olduğu tespit edilmiş olup su geçişi belediye ile görüşüldükten sonra kapatılmıştır. Öte yandan, Beylikpınar kaynağından su örneği alınıp bakanlık laboratuvarına 500 litre su örneği ve hastalarımızdan alınan dışkı örnekleri gönderilmiştir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen laboratuvar testlerinde hastaların dışkı numunelerinde ve Beylikpınar kaynağında 'norovirüs' tespit edilmiştir."

"Suların haricinde temasla da bulaşıyor"

24 saatlik aralıklarla 50 ayrı noktadan klor ölçümlerinin sürdüğü bildirilen açıklamada, "Norovirüs, bütün dünyada çocuklarda ve yetişkinlerde görülen ishallerin önemli bir bölümünden sorumlu olan bir virüstür. Normalde tüm sene boyunca görülebilmekte ve hemen her yaştan bireyleri etkileyebilmektedir. İshal şikayetiyle doktora başvuran yetişkinlerin yaklaşık olarak yüzde 20'sinden bu virüs sorumludur. Bireyden bireye temas ve sularla bulaşır. Virüsün dışkıyla dışarıya atılımı ve bulaştırıcılığı 21 gün sürebilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ev içi ve bireysel temizliğe dikkat edilmesi, yiyeceklerin ve ellerin iyi yıkanması, genel hijyen kurallarına muhakkak riayet edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Yorumlar (0)