Çocuk gelin H.G.K.'nin durumu nasıl? Bakan Yanık açıkladı

Küçük yaşta tarikat müridi ile evlendirilen H.K.G.'nin şu an bambaşka bir hayat sürdüğünü kaydeden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "İlkokul diplomasını aldı ve aşçılık kursuna gitti. Bizim sorumluluğumuz, onun gizliliğini sağlamak." dedi.

GÜNDEM 14.12.2022, 13:24 14.12.2022, 19:59 Hakan Öksüz
Çocuk gelin H.G.K.'nin durumu nasıl? Bakan Yanık açıkladı

Türkiye'yi sarsan "6 yaşındaki gelin" olayı, son zamanların başlıca gündem konusu oldu. Tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel, henüz 6 yaşındaki kızı H.K.G. ile müritlerinden biri olan Kadir İstekli (29) arasında 2004 yılında dini nikah kıydı. Genç kadının yıllarca cinsel tacize uğradığının farkına varması, olayı meydana çıkardı. Yıllarca cinsel taciz ve şiddete maruz kaldığını söyleyen H.G.K., birkaç başarısız denemeden sonra 2020'de evden kaçarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sığındı. Toplumun birçok kesiminden H.G.K.'ye destek geldi. 

"2020'de evden kaçtı, şu an yeni bir hayat sürüyor"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, şu an 24 yaşında olan H.K.G.'nin 2020 yılında evden kaçtığını belirtti. Genç kadının tamamen yeni bir hayat sürdüğüne dikkat çeken Bakan Yanık, "Evden kaçarak bakanlığımıza sığınmış. İlkokul diplomasını aldırdıktan sonra ortaokula kaydı yaptırılmış. Bu süreçte meslek öğrenmeye başlamış ve aşçılık kursuna gitmiş. Öte yandan genç kadının çocuğuna da sağlık hizmeti sağlanmış." dedi.

"30 Kasım 2020'de müracaat etti"

Genç kadının Cumhuriyet Savcılığına başvurduğu tarihin 30 Kasım 2020 olduğunu kaydeden Bakan Yanık, "Suç duyurusu açılmış ve Cumhuriyet Savcılığı konuyu 2 Aralık'ta bize iletmiş. İstanbul İl Müdürlüğüne gelen ihbar sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak mağdurun bakımını üstlenmişiz. Hem kendisine hem de çocuğuna psikososyal destek sağlanmış." ifadelerini kullandı.

"2020'den bu yana devlet korumasında"

Mağdur genç kadının 2020 yılından bu yana devlet korumasında olduğunu hatırlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Ailesi bir şekilde genç kadın ile irtibat kurmuş. Mağdur, bir avukata vekalet vermiş. Sürecin gidişatı mağdurun elinde. Bizim sorumluluğumuz, mağdurun gizliliğinin sağlanmasıdır. Dava yeni açıldı ancak mağdurun mücadelesi yıllardır sürüyor." dedi.

Yorumlar (0)