"Çıplak arama" iddiasına belgeli cevap!

Boğaziçi Üniversitesi önündeki gösterilerde gözaltına alınanların işlemleri sırasında "çıplak arama" ve "kötü muamele" yapıldığı iddialarına İstanbul Emniyet Müdürlüğü delillerle cevap verdi.

GÜNDEM 11.01.2021, 11:47 12.01.2021, 09:29
"Çıplak arama" iddiasına belgeli cevap!

4 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'nin giriş kapısının önünde düzenlenen protesto gösterileri sırasında polise karşı mukavemet gösterdiği, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na (2911 Sayılı Kanun) muhalefette bulunduğu belirlenen zanlılara yönelik iki ayrı operasyon düzenlendiğini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı emri ile 5 Ocak ve 6 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltı uygulanan zanlıların adli kontrol şartıyla salıverildiğini hatırlatan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gözaltı sırasında yapılan işlemlerle ilgili olarak E.G, H.R.S, Ö.Ö, Y.Ö. ve Z.A.Ç. isimli kişilerin sosyal medya ve basın yoluyla "çıplak arama" yapıldığı ve "kötü muamele"ye maruz kaldıkları yolunda iddialarda bulunduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

"İddialar sonrası, yapılan işlemler, tetkikler, yakalama, üst arama işlemlerine ait kamera kayıtları dikkatlice incelenmiş, görüntülerde tüm şüphelilerde olduğu gibi, söz konusu iddiaları ortaya atan kişilerin de üst aramalarının çok kısa sürede tamamlandığı görülmüştür. Bu kadar kısa sürede bir insanın üzerindeki kıyafetleri çıkarması bile kesinlikle imkânsızdır. Rutin işlemler, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğinin 8. maddesi ile EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) Nezarethane Talimatnamesi'nin 9. maddesinde vurgulanan tüm hususlara uygun biçimde yapılmıştır. Mesnetsiz ve asılsız iddialarda bulunan kişiler hakkında yargıya gidilecek ve suç duyurusu yapılacaktır."

Yorumlar (0)