Çin'den Türkiye'ye tepki: DSÖ ruhuna aykırı!

Türkiye'nin koronavirüs salgınına karşı önlem olarak Çin'den her türlü canlı, cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatını geçici süreyle durdurma kararı almıştı. Söz konusu karara Asya ülkesinden "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ruhuna aykırı" tepkisi geldi. 

GÜNDEM 08.02.2020, 12:57
Çin'den Türkiye'ye tepki: DSÖ ruhuna aykırı!

Henüz aşısı bulunamayan ve Çin’de her geçen gün etkisi güçlenen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında ölenlerin sayısı 723'e, enfekte olanların (virüsten etkilenenlerin) sayısı 34 bin 546'ya ulaştı. Koronavirüs nedeniyle tüm dünya alarm durumuna geçerken, Türkiye de salgına karşı yoğun önlemler almaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse karşı alınan önlemlere ilişkin, "Çin'den her türlü canlı, cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatının geçici süreyle durdurulması kararı aldık." açıklamasında bulundu. 

Bunun üzerine Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nden söz konusu karar tepki geldi. 

"Şiddetle karşı çıkmaktayız"

Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, kararın büyük şaşkınlıkla karşılandığı belirtilerek, "Ciddi endişe duymakta ve şiddetle karşı çıkmaktayız. Dünya Sağlık Örgütü açık bir şekilde Çin'e karşı ticaret sınırlamalarını getirmesini desteklemediğini, hatta buna karşı çıktığını kesin ifadelerle belirtmişti." ifadeleri kullanıldı. 

Türkiye'nin aldığı kararın "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ruhuna aykırı" olduğu kaydedilen açıklamada, "Şu anda koronavirüsünün söz konusu ürünlerle yayılabileceğini destekleyen herhangi bir kanıt bulunmamaktadır." denildi.

"Ticari ilişkiler zarar görecek"

Açıklamada, söz konusu sınırlamanın uygulamaya geçirilmesi durumunda Çin ile Türkiye arasındaki normal ticaret düzeninin zarar göreceğine dikkat çekilerek, "Salgın patlak verdikten sonra, Türk tarafı hep Çin'in mücadelesine destek vermiştir. Taraflarımız müştereken salgının üstesinden gelmek için güzel bir şekilde iş birliği yürütmektedir." ifadelerine yer verildi.

"Türkiye'yi yanlış tepkiden kaçınmaya çağırıyoruz"

Türkiye'nin söz konusu kararının daha önceki tutumu ile çeliştiği ifade edilen açıklamada, "Türk tarafını objektif ve makul bir şekilde salgına yaklaşmaya, bilimsel ve uygun bir şekilde riski değerlendirmeye, Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nün ilgili kuralları ve DSÖ'nün profesyonel ve otoriter tavsiyesine uyumlu olarak, aşırı yanlış tepkiden kaçınmaya, somut adımlar atarak aynı gemide salgına karşı mücadele vermeye ve ikili ilişkilerimizin iyi gidişatını korumaya çağırıyoruz." denildi. 

Yorumlar (0)