Çin'den Türkiye'nin gönderdiği uçağa ilişkin açıklama!

Koronavirüs salgınının hızla yayıldığı Çin'in Vuhan şehrinde yaşayan 35 Türkiye ve 10 Azerbaycan vatandaşı, askeri kargo uçağı "Koca Yusuf" ile tahliye edilecek. Uçak, Ankara'dan Çin'e hareket etti. Çin'den "Uçak saat 23:00’de Vuhan'da olacak, ertesi sabah geri dönecek." açıklaması geldi.

GÜNDEM 31.01.2020, 12:05 31.01.2020, 17:04
Çin'den Türkiye'nin gönderdiği uçağa ilişkin açıklama!

Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da ortaya çıkan ve ülkenin her yerine hızla yayılan koronavirüs salgını sırasında Vuhan'da bulunan Türkiye vatandaşları, "Koca Yusuf" ile vatana dönecek.

Kayseri'den Etimesgut Askeri Havaalanı'na gelen askerî kargo uçağı, Çin'e hareket etti. 

Çin'den açıklama geldi

Çin Büyükelçiliği Basın Dairesi Başkanı Xie Xinxing, "Vuhan kentinde yaşayan Türkler ve diğer vatandaşları almak üzere Türk tarafından uçak kaldırıldı. Bu uçak saat 23:00’de Vuhan'da olacak, ertesi sabah geri dönecek." açıklamasında bulundu. 

Şu ana kadar 9 bin 692 kişiye yayıldığı ve 213 kişinin canını alan koronavirüs salgını, her geçen gün dünya için daha büyük tehdit oluşturuyor. Vuhan'da yaşayan 35 Türkiye ve 10 Azerbaycan vatandaşı ise, "Koca Yusuf" isimli askeri kargo uçağıyla Vuhan'dan alınarak Türkiye'ye getirilecek.

Mürettebatının özel kıyafetler ve maskelerle bulunacağı uçak sayesinde Türkiye'ye getirilecek olan kişiler, ülkeye dönmelerinin ardından 14 gün de karantinada kalacak.

"Türkiye bulaşıcı risk olan tüm hastalıklarla ilgili her türlü önlemi almış bulunuyor"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Vuhan'daki vatandaşlarda koronavirüs belirtileri gözükmediğini belirterek “Vatandaşlarımızda şu anda bir hastalık belirtisi olmadığını öğrendik. Ancak yine de ilk sağlık müdahalesi Vuhan’daki havaalanında ekiplerimizce yapılacak. Uçakta bir halk sağlığı uzmanımız da olacak. Pilottan sağlık ekibine ve vatandaşlarımıza kadar herkes özel bir kıyafet giyecek. Türkiye’ye getirilen vatandaşlar, onları getiren pilot ve sağlık ekibi 14 gün boyunca karantina altında tutulacak. Kimsenin aklında soru işareti kalmasın. Türkiye bulaşıcı risk olan tüm hastalıklarla ilgili her türlü önlemi almış bulunuyor." diye konuştu.

Koca, Aksaray, İstanbul ve İzmir'deki şüpheli vakalarda ise koronavirüsü tespit edilmediğini söyledi.

Prosedür Vuhan için güncellendi

Sağlık Bakanlığı, Bulaşıcı Hastalık Yönünden Yüksek Riskli Bölgeden Zorunlu Hallerde Tahliye Prosedüründe Vuhan'daki vatandaşların durumu için özel güncellemeler yaptı. Bu güncellemelere göre vatandaşlar uçağa binmeden önce zorunlu kullanmaları gereken ilaçlar da dâhil sağlıklı olduklarını kanıtlamak durumunda. Mümkün olması durumunda Vuhan Havalimanı'nda bu kişiler için bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı, izole bir alanda vatandaşları muayene ederek uçağa girişlerine onay verecek.

Yolcuların ve mürettebatın hepsinin maske takacağı belirtilirken maskeler nemlenmeleri üzerine değiştirilecek. Yolculuk sırasında paketli gıda ve tek kullanımlık içeceklerle yolcuların beslenmesi sağlanırken atıklar için her kişiye ayrı ayrı temin edilecek büzgülü çöp poşetleri kullanılacak. Aynı anda birden fazla kişi, yemek yerken maskelerini çıkartarak yemek yeme veya sıvı tüketimi yapamayacak.

En uzak piste inecek, özel ambulanslarla karşılanacak

Uçuş esnasında da sağlık takipleri sürecek, uçakta herhangi bir kişide hastalık belirtilerinin ortaya çıkması üzerine bulaşıcı hastalık önlemleri devreye girecek. Uçak, Türkiye'ye indiğinde mümkün olan en uzak piste inerek minimum yer personeliyle karşılanacak. Kapıyı açacak personel dışında herkes uçaktan uzaklaştırılacak. Yolcular, kimseyle temas kurmadan nakil aracına alınacak ve pilotlar için de özel bir tahliye yöntemi uygulanacak. Uçak, “2019-nCoV Rehberi”ne uygun şekilde dezenfekte edilecek.

Özel olarak donanımlandırılan ambulanslarla hastaneye götürülecek olan uçuş ve sağlık ekibi ve Çin'den tahliye edilen vatandaşlar, 14 gün karantina altına alınacak. Hastaneye götürülen kişiler, şifreyle girilecek özel odalarda tutulacak ve kimseyle temasa geçemeyecek. Odaların kapıları ve camları daima kapalı olacak.

Yorumlar (1)
EMİN SABUNCU 4 yıl önce
ALLAHIN İZNİYLE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GELİRLER İNŞALLAH.