Çin, ABD'nin büyükelçisini dışişlerine çağırdı

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinden sonra ABD'nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns'u bakanlığa çağırarak söz konusu ziyareti protesto etti. 

GÜNDEM 03.08.2022, 08:38 03.08.2022, 12:56
Çin, ABD'nin büyükelçisini dışişlerine çağırdı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fıng, dün acilen Büyükelçi Nicholas Burns'ü bakanlığa çağırarak, söz konusu ziyaret ile "tek Çin" ilkesi ile Çin-ABD ilişkilerinin temelini teşkil eden Üç Ortak Bildiri'deki taahhütleri ihlal ettiğini kaydetti.

"Sonuçları ciddi olacak"

Ziyaretin ABD-Çin ilişkilerinin siyasi yapısına ciddi zarar verdiği, Çin'in toprak bütünlüğü ve egemenliğini zedelediğini, Tayvan Boğazı'ndaki istikrar ve barışın zeminini aşındırdığını ve Tayvan'ın bağımsızlığını isteyen ayrılıkçılara yanlış mesaj verdiğini belirten Şie, "Bu davranış, oldukça kötü niyetlidir ve sonuçları ciddi olacaktır. Bundan dolayı ABD hükümeti sorumlu tutulmalıdır." sözlerini kullandı.

"Çin, hayaletlerden korkmaz"

Bakan Yardımcısı, ABD hükümetinin Pelosi'nin bilinçli eylemini engellemek yerine bu davranışına müsamaha gösterdiğini söyleyerek Washington hükümetinden, yanlışıyla yüzleşmesini, ziyaretin sebep olduğu olumsuz sonuçları giderecek tedbirleri almasını talep etti.

ABD'ye, Çin'i çevrelemek için Tayvan’ı kullanmaktan, "Tayvan kartını oynamaktan", Çin'in iç işlerine karışmaktan vazgeçme yönünde çağrıda bulunan Şie, "Tayvan, Çin'in Tayvanı’dır ve ana karanın kucağına en sonunda dönecektir. Çin, kötülükten, baskıdan ve hayaletlerden korkmaz." açıklamasını yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının dün gece Tayvan'a inmesinden sonra ziyareti kınadığını bildirmişti.

Çin Savunma Bakanlığı da ada etrafında "birtakım askeri tatbikat" gerçekleştireceğini açıklamıştı. 

Önceki ziyaret iptal edilmişti

82 yaşındaki Pelosi'nin, Tayvan'a nisan ayında yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalanması sebebiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o dönem Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin işaret ettiği "kırmızı çizginin aşılması" manasına geleceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Pelosi, 25 yıl aranın ardından adayı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olarak kayıtlara geçti. 1997'de Newt Gingrich, bu görevde bulunduğu dönemde Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Yorumlar (0)