Cilvegözü Sınır Kapısı kapanacak mı? Kritik tarih 10 Temmuz

Suriye’de bulunan savaş mağduru milyonlarca kişiye insani yardımın yapılabildiği tek nokta olan Cilvegözü Sınır Kapısı, bir kez daha kapanma riski taşıyor. 

GÜNDEM 08.07.2022, 09:56
Cilvegözü Sınır Kapısı kapanacak mı? Kritik tarih 10 Temmuz

BMGK tarafından yetkilendirilen ve Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye yardımların devam etmesine onay veren mekanizmanın görev süresi 10 Temmuz Pazar günü sona eriyor. Birleşmiş Milletler çatısı altında bir kez daha oylamaya gidilecek olan konu ile ilgili Rusya’nın veto hakkını kullanabileceği belirtildi.  

Son gün 10 Temmuz

Yaklaşık 8 senedir Suriye’deki savaş mağdurlarına insani yardımların ulaştırıldığı Cilvegözü Sınır Kapısı, milyonlarca kişi için hayati önem taşıyor. Suriye’ye yardımların ulaşmasına olanak sağlayan BMGK mekanizmasının görev süresi ise 2 gün sonra bitiyor. Çalışmalarına devam edebilmek için BMGK çatısı altında yeniden onay alması gereken mekanizmanın geleceği, Rusya’nın veto hakkı sebebiyle belirsizliğini koruyor. 

İrlanda ve Norveç, ortak bir tasarı sundu

Konuyu enine boyuna değerlendiren BMGK, biri Rusya, diğeri de İrlanda ve Norveç’in ortak çalışması olan iki farklı tasarıyı değerlendiriyor. İrlanda ve Norveç’in hazırlamış olduğu tasarı, Batı dünyası tarafından da destekleniyor. Bu tasarıya göre Cilvegözü Sınır Kapısı’nın aynı mekanizma ile 1 yıl daha açık kalması hedefleniyor. 

Rusya, kendi tasarısını iletti

Rusya tarafından sunulan tasarı ise Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki görev süresinin 6 ay uzatılmasını öneriyor. Bu tasarıya göre yurt dışından gelecek olan yardımlarında da Esad rejiminin denetiminde bulunan noktalardan halka dağıtılması isteniyor. İrlanda ve Norveç tarafından hazırlanan tasarıyı Rusya’nın veto etmesi halinde, ülke içindeki yoksulluğun ve kıtlığın daha da artmasından endişe ediliyor. 

Yorumlar (0)