CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 'Burnunuzdan fitil fitil getireceğiz'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, 128 milyar dolar, Ticaret Bakanı ile ilgili iddialar, Kovid-19 vakaları gibi birçok konuda iktidara sert eleştirilerde bulundu.

GÜNDEM 20.04.2021, 17:59 21.04.2021, 14:03
CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 'Burnunuzdan fitil fitil getireceğiz'

Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

“Saray fedakarlık yapmadı”

Pandemi sürecinde herkesin fedakarlık yaptığını söyleyen Kılıçdaroğlu, Saray'ın hiçbir yapmadığını ifade etti ve şunları aktardı:

“Biz toplumun her kesimi fedakarlık yapsın dedik. Ama sarayın beslemeleri fedakârlığın dışında kaldılar. Havaalanlarını, köprüleri, dolarlarla yollar yapan ve maaşlarını dolarla garantiye alanlar hangi fedakârlığı yaptı? Bu soruyu iktidara, esnafa, emekliye değil, bu soruyu son seçimlerde AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'ne oy veren vatandaşa soruyorum. Bunlar milyarları aldılar, herhangi bir fedakârlık yaptılar mı? Sen fedakârlık yapıyorsun ama oy verdiklerin fedakârlık yapmıyorlar, kibir abidesi olarak saraylarında oturmaya devam ediyorlar. Buna izin veremeyiz. O kadar uçak yetmiyor gidip 3 tane daha Mercedes alıyorsun. Neyinize yetmiyor!”

İktidara geldiklerinde kamu özel işbirliğine ilişkin girişimlerde bulunacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, bunların tamamını kamulaştıracaklarını açıkladı ve şunları ekledi:

“Kamu özel işbirliği bu milleti iliklerine kadar sömürüyor. İktidara geldiğimizde ilk işimiz bunların tamamın kamulaştırma olacaktır. Bugün doğan birinin çocuğuna bile yük getiriyorlar. Bu memlekete yazık günah değil mi? Bu kadar sahipsiz mi bu memleket? İnsanlarımız o köprülerden ve havaalanlarından parayı ödemeden geçecekler. Bu devletin soyulmasına biz izin vermeyeceğiz!”

“Salon ‘lebalep’ doldu diye övünüyor”

Son dönemde artan Kovid-19 vakalarına ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin itibarının sıfırlandığına dikkat çekti:

“Biz dedik ki devleti yönetenlerin vatandaşa örnek olması gerekiyor. Nasıl örnek olacak peki? Genelge çıkarıyorsun, barolar illerde kongre yapmasınlar, tamam yapmıyorlar fakat sen neden yapıyorsun? Salon lebalep doldu diye övünüyorsun bir de. Barolar genel kurullarını yapmayacak! E sen kendi genel kurulunu neden yapıyorsun? Üstelik bu kurullarda insanlar sırt sırta. Dün akşam açıklanan rakamlarda 341 vatandaşımız, Kovid-19 yüzünden hayatını kaybetti. Bunun sorumlusu kim? Bunu AK Parti'ye Milliyetçi Hareket Partisi'ne geçen seçimlerde oy veren insanlara soruyorum. Kongreleri yapanların bunda vebali ya da günahı yok mu? Kongrelere gidenler sokağa çıktılar, binlerce insan virüsü kaptı. Yoğun bakımlarda yer kalmadı. Ancak torpiliniz varsa kendinize yer bulabilirsiniz. Ülkeyi bu hale getirenlerin bunda sorumluluğu yok mu? Hâlâ bunların partisine oy vermeye devam mı edeceğiz? Türkiye'nin itibarını neredeyse sıfırladılar. Bu tabloda Türkiye'ye turist gelir mi?”

“Burnunuzdan fitil fitil getireceğiz”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ait olduğu belirlenen şirkette dezenfektan üretilmesi ve bunun Ticaret Bakanlığı’na satılması hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, “Söz veriyorum, burnunuzdan fitil fitil getireceğiz.” sözlerini kullandı ve şunları aktardı:

“Ticaret Bakanı ve eşiyle beraber ikisi şirket kurmuş ve burada dezenfektan üretiyorlar. Kime satıyorlar peki biliyor musunuz? Kendi bakanlığına. Ne hale geldiğimizi görüyor musunuz Allah aşkına? Bakan oluyorsun bir de şirketin var ve sürekli şirketinden mal al. Ardından bunu ahlak diye millete sat. AK Parti'ye oy veren kardeşlerim, Türkiye nasıl yönetiliyor bakın kimlere hangi imkânlar veriliyor. Ama bu haberden sonra sen çıkıp tek kelime bile etmeyeceksin! Türkiye, bir yolsuzluklar ülkesi hâline geldi. E peki bu bakan niye cevap vermiyor? Ben yukarıdakini kendime örnek alıyorum diyor, o zaman da gençler de pudra şekeriyle idare ediyorlar, sonra hepimiz malı götürüyoruz, vatandaş da bunu seyrediyor diyor. Ama sözüm söz bütün bunları burnunuzdan fitil fitil getireceğiz. Geldiğimizde ilk yapacağımız iş parlamentoya siyasi ahlak yasası getirmek olacak.”

“Esnafı bitirdiler şimdi de turizmciyi bitirecekler”

Son dönemlerde esnafın büyük zarar gördüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, şu an ise turizmcilerin aynı olumsuz tablonun içerisine düştüğünü söyledi ve açıklamalarına şöyle devam etti:

“Esnafı bitirdiler önce şimdi de turizmciyi bitirecekler. Bu son tablo, turistlerin Türkiye'ye gelmesine engel oluyor. Fakat turizm bizim için çok ama çok kritik önemde. Biz bacasız sanayi diyoruz ki cari açığı kapatan bu turizm. Baktığımızda turizm, 54 farklı alana katkı veriyor. O yüzden kısa çalışma ödeneklerinin tekrar gelmesi gerekiyor. Ancak toplumun dikkatinden kaçan bir iş yaptılar. Bankalardaki mevduat faizine yapılan stopajı düşürdüler. Kısa çalışma ödeneğinden 1 milyon 139 bin kişi faydalanıyordu. Ama bunları işsizlik riskiyle karşı karşıya getirdiler. 6 aya kadar olan hesaplara ilişkin yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürdüler ve 1 seneye kadarki vadeli hesapları 2'den 3'e düşürdüler. Aldıkları stopaj vergi olarak bütçeye gidiyordu. Öyleyse işçi için ödenen KÇÖ nereden alınıyor? İşçinin kumbarasından tabii ki. Bu da hükûmetin rantiye sınıfına çalıştığının işareti. Artık bu gerçeğin herkes tarafından bilinmesini istiyorum.” 

“128 Milyar dolar nerede?”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ‘128 milyar dolar nerede?’ sorusuna yönelik iktidardan gelen cevapları değerlendirirken iktidarın, bu paranın hesabını veremediğini söyledi ve açıklamalarına şöyle devam ett:

“Anaokula başlayan bir çocuğun anlayacağı dille beş tane soru sordum. 128 milyar doları sen hangi yöntemle sattın? Hangi tarihlerde bu satışı gerçekleştirdin? Bu parayı hangi kurdan sattın? Bunların alıcısı kim? Bu satış işlemlerinde kimlerin imzası var? Bunları bilmeye hakkım var benim. Bu soruları sorduk ama cevap vermediler. Bir kez daha sorduk ama tatmin edici bir cevap yok. İl başkanlıklarımız ve ilçe başkanlarımız afişlerini assın, bilboardları oralara yapıştıralım dedik ki vatandaş da bunların farkına varsın ve sorsun diye düşündük. Ancak 128 milyar dolar paranın nereye gittiğini bilmiyoruz. Kanundaki 4059 madde, 2018 yılında iptal edilmişti ancak satışlar devam ediyor. Yani bu protokol şu anda kanunsuz bir protokol niteliğinde. Yasal bir dayanağı bulunmuyor. Merkez Bankası kanununa baktığımızda hala yürürlükte olduğu görülüyor.”

“Hesabını veremiyorlar, afişlerimizi indiriyorlar”

İktidara ilişkin eleştirilerine devam eden Kılıçdaroğlu, ‘128 milyar dolar nerede?’ yazılarının bulunduğu afişlerinin indirildiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hemen seferber oldular ve afişlerimizi indirdiler. Bir de ülkede demokrasi var diyorlar. Hakaret etsek alabilirsin sorun yok, yanlış bir şey söylesek alabilirsin ama burada bir soru soruyoruz, 128 milyar dolar nerede? Gayet cevabı basit bir soru. Peki niye indiriyorlar, çünkü korkuyorlar. Neden afişleri indiriyorlar çünkü milletin öğrenmesini istemiyorlar. Niye indiriyorlar afişleri, çünkü bunun hesabını veremiyorlar. Peki bu milletin, bu fakir fukaranın ben hakkını savunmayacaksam burada niye siyaset yapıyorum. Lütfi Elvan çıkıp 'Ne kadar döviz alışverişi yapılmış hepsini görebiliyoruz’ diyor. Öncelikle Hazine ve Maliye Bakanı, bu 128 milyar doların satıldığını açıkça kabul ediyor. Bu da çıkıp kendisini kurtarmanın peşinde, Merkez Bankası parayı açıklasın diyor. Bu parayı Merkez Bankası satmadı ki.”



İktidarın açıklamalarının tamamının tutarsız olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bu paraların hesabını soracaklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ülkede hiç görülmemiş bir şekilde, 128 milyar dolar arka kapılardan birilerine peşkeş çekilmiş durumda. Burada Merkez Bankası devre dışı bırakılmış. Parayı kime sattıkları da kaça sattıkları, hangi kur üzerinden sattıkları hiçbir şey belli değil. Kim aldı bu paraları? Efendim biz halka verdik paraları... Canikli öyle diyor ya... Kardeşim ben halka soruyorum, vallahi billahi bu parayı biz almadık diyor. Şayet vatandaşlardan biri çıkıp o parayı ben aldım diyorsa, gelsin söylesin ben de göreyim. Arka kapıdan bu parayı kime sattılar, kodamanlara sattılar. Ama Allah şahittir, ben bu millete söz veriyorum; o sandık gelecek ve iktidar olacağız, biz o kodamanların burnundan bu 128 milyar doların hesabını fitil fitil soracağız.”

“Bu 128 milyar dolar kimin parasıdır?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu konuda makul bir cevap vermesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘Bu yok olan para kimin parasıdır?’ sözlerini kullanarak eleştirilerini sürdürdü:

“Peki bu 128 milyar doların kimindir. Bu çok önemli bir sorudur. Şu an yok olan para kimin ya da kimlerin parasıdır? Marketlerde alarm takılan bebek mamalarını alma imkânı olmayan annelerin parasıdır. Dükkanını kapatarak ceketini alıp mahçup bir şekilde evine dönen esnafın parasıdır. Erdoğan'ın bu sorulara, makul bir cevap vermesi gerekiyor. Kodamanlara aktardığı bu paraları artık açıklaması lazım, bu paralar kime gitti. Vurgunu kimler vurdu, bunu öğrenmemiz gerekiyor. 128 milyar dolar bugün, Merkez Bankası'nın kasasında bulunsaydı Türkiye'nin ekonomisi bugün çok farklı bir yerde olabilirdi. Bu mevzuyu örtmek için, hemen amiraller darbe yapıyor diye bir mizansenin ortaya koydular. Gittiler 80 yaşındaki bir amirale kelepçe taktılar. Bu da yetmedi, ardından ben ve arkadaşlarımın dokunulmazlığını kaldırmak istediler. Erdoğan, kiminle geliyorsana gel, vız gelir tırıs gider. Gelip troll ordusu görevlendirmiş de sözde beni karalayacaklar. Kiminle geliyorsan gel, nasıl geliyorsan gel, bunun hesabını soracağım. O fakir fukaradan, gençlerden çalınan bütün hakları iade edeceğim. Buradan yiğide savaş bayramdır diyorum.”

Yorumlar (0)