CHP'li vekilden TÜİK verilerine tepki!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine tepki gösterdi. Gürer, "Bakana sordum: '2018 yılında ne kadar nohut ithal ettiniz?' Bakandan yanıt: '2018 yılında nohut ithal edilmedi.' Sonra TÜİK verilerini açtım, baktım.160 bin ton nohut ithal edilmiş. Rakamlar bile artık örtüşmüyor." dedi. 

GÜNDEM 25.10.2019, 15:38
CHP'li vekilden TÜİK verilerine tepki!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gümrük Kanunu'nda bulunan düzenlemelere yönelik eleştiride bulundu. 

Gürer, "Bu tür değişiklikler ihtiyacı tam anlamıyla karşılamıyor. Şimdi gümrükle ilgili düzenleme yapılınca herkesin aklına farklı şeyler geliyordur, benim aklıma da doğal olarak tarım ürünleri geliyor çünkü ülkemizde ithal edilmeyen ürün kalmadı. Ama bundan daha vahim olan bir şey var, ithal edilen ürünlerle ilgili yapılan düzenlemeler genelde ya üretici ürün ekerken yapılıyor ya da hasat dönemi yapılıyor. Örneğin buğdayı hasat edecekken çiftçi, bir bakıyorsunuz gümrük sıfırlanıyor. Öyle olunca, üretici, çiftçi üretimden uzaklaşıyor. Bugün TÜİK verileri açıklandı, yine buğdayda yüzde 9'lara varan üretim azalması bekleniyor. Bunun için gümrük girişinde gümrüğü sıfırlanan ürünlerle Türkiye'de çiftçiyi vuran anlayıştan vazgeçmemiz lazım. Kendimize yeten bir ülkeyken ithalatçı bir ülke olduk." şeklinde konuştu.

"Acaba kimler buradan vurgun vuruyor?"

Milletvekili olduktan sonra gümrüğü sıfırlanan ürünleri de izlemeye başladığını ve Meclis'te bir milletvekili olarak "bardo" diye bir hayvanın varlığını da yurt dışından sakatat ithalatı sıfırlanınca öğrendiğini bildiren Gürer, şu ifadeleri kullandı:

"Ya, bu 'bardo' denen hayvan nedir diye bir baktım, katırın kuzeniymiş. Onun bile sakatatının bu ülkeye girmesi için gümrüğü sıfırlandı. Ama daha vahim bir durum var: Türkiye'ye ithalat yapanların, gümrükten ürün sokanların kim olduğunu bakanlara soruyoruz, 'ticari sır' diyorlar. Türkiye'ye et getirenin, buğday getirenin ticari sırrı nedir? Şimdi bunları öğrenmek istiyoruz. Acaba kimler buradan vurgun vuruyor? Çünkü ülkemizde üretilen ürünler varken, kendi çiftçimize destek verip bu bağlamda sorunları aşmamız olasıyken, tam üretici ürünü ekerken gümrüğü sıfırlayıp diğer ülkelerin ürününü Türkiye'ye sokmak bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Bunun için de birilerinin bu işin içinde olması gerekiyor"

"Bakanlıkların verileri TÜİK'le uyuşmuyor"

Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere de böyle tepki gösterdi:

"Bakana sordum: '2018 yılında ne kadar nohut ithal ettiniz?' Çünkü bizim orada nohut geçen yıl depoda kalmıştı. Bakandan yanıt: '2018 yılında nohut ithal edilmedi.' Sonra TÜİK verilerini açtım, baktım, 160 bin ton nohut ithal edilmiş. E, şimdi biz kime güveneceğiz? Bakan diyor ki: 'Nohut ithal edilmedi 2018 yılında.' TÜİK diyor: '2018 yılında nohut ithal edildi.' Yani, bakanlıkların verileri TÜİK'le örtüşmüyor. Onun için son dönemlerde bakanlara soru önergesi veriyoruz, bize yanıt şu: "TÜİK'de var." Biz Bakanlıktan soruyoruz. TÜİK'in değerlerini biz de biliyoruz. Çünkü artık rakamlar dahi örtüşmüyor."
 

Yorumlar (0)