CHP'li Altay: Sansür yasası için AYM'ye gideceğiz!

Dezenformasyonla mücadele düzenlemesiyle ilgili eleştirilerini sıralayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ağustos ayında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara uyulmadığını söyledi. Altay, "Sansür yasası yayınlanır yayınlanmaz hemen AYM'ye başvuracağız." dedi. CHP Grup Başkanvekili Altay, EYT konusuyla ilgili görüşlerini de aktardı, "Aralık ayını bekleyemeyiz." yorumunda bulundu.

GÜNDEM 17.10.2022, 17:02 17.10.2022, 17:48 Hakan Öksüz
CHP'li Altay: Sansür yasası için AYM'ye gideceğiz!

TBMM'de gerçekleştirdiği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,  "dezenformasyonla mücadele" düzenlemesiyle ilgili eleştirilerini sıraladı. Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanuna neden karşı çıktıklarını anlattı.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararı hatırlattı

Bir basın kuruluşunun reklamlarının Basın İlan Kurumu tarafından kesilmesi sonrası 10 Ağustos günü Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı hatırlatan Engin Altay,"Basın İlan Kurumu, basındaki etik değerleri düzenlemekle ilgilenir. Bir basın kuruluşunun ilan ve reklamlarını kesmek, mesleklerini icra eden diğer gazeteciler için bir caydırıcılık aracına dönüşebilir. Anayasa Mahkemesi de bunu gerekçe göstererek, Basın İlan Kurumunun düzenleme amacından saptığını bildirmişti." ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararın üzerinden henüz 2 ay geçtiğini hatırlatan Altay, "Basın İlan Kurumu tarafından verilen kararla ilgili yapılan bireysel başvuru hakkında Anayasa Mahkemesi kararını çoktan verdi. Basının özgür olduğunu ve sansüre uğrayamayacağını belirtti. Hal böyleyken gece yarısı Meclis'te çıkan bu sansür yasası neye hizmet ediyor?" dedi.

"AYM'ye gideceğiz, ortada Anayasa'ya aykırı bir durum var"

TBMM İç Tüzüğü'nde tanımlanan olanaklar çerçevesinde üç muhalefet partisinin de gereken mücadeleyi verdiğini kaydeden Engin Altay, "Bu sansür yasası, adeta talimatla Meclis'ten geçirildi. Cumhur İttifakı'nın çoğunluk olmasından kaynaklanıyor bu durum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yasayı yayınlamasından hemen sonra harekete geçeceğiz ve ertesi gün Anayasa Mahkemesine gideceğiz. O kadar kolay değil bu işler. Bunun için hukuk ekibimizin ciddi şekilde çalışması gerekiyor. Peki AYM'ye gitme gerekçemiz ne olacak? Sansür yasası, Anayasa'nın 2, 13, 22, 25, 26 ve 28'inci maddelerine aykırı. Haberleşme engellenemez, temel hak ve hürriyetler sınırlandırılamaz, basın hürriyetine dokunulamaz." ifadelerini kullandı.

Vergi düzenlemesi ve EYT konusu!

Gelir vergisi ile ilgili düzenlemelerin hazırlanması için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından çalışma yürütüldüğünü kaydeden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Vergide ciddi hak kayıpları yaşanıyor. Bu düzenlemelerin takipçisi olacağız. Pazartesi günü sunduğumuz 4 teklif görüşülecek. Tıp öğrencilerine verilmesini istediğimiz 5 bin 500 liralık ödenek teklifi reddedilmişti. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili problemin de hemen çözülmesini talep ediyoruz. Aralık ayını beklemek doğru değil." dedi.

Yorumlar (0)