CHP'den Meclis'e depremzedeler için kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların "yaralarının sarılması ve mağduriyetlerinin önlenmesi" maksadıyla hazırlamış olduğu kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

GÜNDEM 27.02.2023, 13:08 28.02.2023, 11:42
CHP'den Meclis'e depremzedeler için kanun teklifi

Teklifle beraber yaşamını yitirenlerin hak sahiplerine prim ödeme ve çalışma süresi şartlarına bağlı olmadan ölüm aylığının bağlanması, kısa çalışma ödeneğiyle nakdi ücret desteğinin asgari ücret düzeyinde ödenmesini öngörüyor.

Kısmi olarak duran veyahut çalışamayacak şekildeki iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinin uygulanmasına geçilmesi ve bu iş yerlerinde çalışmakta olan bütün sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden faydalanması için aranan ön koşulların bölgede kaldırılması, depremlerden dolayı iş yerleri kapanan ve işsiz kalan bütün sigortalılara koşulsuz bir şekilde asgari ücret düzeyinde nakdi ücret desteğinin sağlanması hedefleniyor.

Halkı fesih dışında işçiler işten çıkartılamayacak

Teklifle beraber haklı nedenli fesih halinin dışında işçiler işten çıkartılamayacak.

Sigortalılarla emeklilik ve hak sahipleri 1 sene süreyle ayakta ve yatarak tedavideki alınan katılım paylarıyla ayakta ve tedavideki ilaçlardan alınmış olan katılım paylarından muaf olacak.

Depremlerin sonucunda yaralanan veyahut engelli hale gelenlere dair tüm kamu hastaneleriyle özel hastanelerdeki tedavi süreçlerine dair gerek yatarak gerekse ayakta tedaviler için ilave bir ücret alınmayacak.

Depremden etkilenmiş olan bölgelerde bulunan vatandaşlara verilecek olan protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için herhangi bir katılım payı talep edilmeyecek.

Teklifin gerekçesi...

Teklifin gerekçesinde, iktidarın, kalıcı ve kapsamlı çözümler getirmek yerine depremde ağır kayıplar alan yurttaşlar için günü kurtarmaya dair, istismara açık düzenlemeler yapma yoluna gittiği iddia edildi.

Eksik ve yetersiz düzenlemeler ile yaraların sarılamayacağı ve vatandaşlara, sosyal devlet ilkesi doğrultusunda kapsamlı bir sosyal güvence verilmesinin yerinde olacağı kaydedildi.

Yorumlar (0)