CHP başvuru yapmıştı: AYM itirazı kabul etti

Geçtiğimiz ayda TBMM’den geçen seçim ve milletvekili kanununda yapılan değişiklikle ilgili CHP tarafından bu yasanın bazı maddeleri için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda için inceleme kararı verildi.

GÜNDEM 21.04.2022, 13:47 22.04.2022, 10:15
CHP başvuru yapmıştı: AYM itirazı kabul etti

Daha önceki haftalarda kabul edilen yüzde 10 olan seçim bariyerinin yüzde 7'ye düşürülmesi ve ittifakta olan siyasi partilerin milletvekili hesaplama prosedürlerini farklılaştıran seçim yasasının TBMM’den geçmesi üzerine CHP itirazda bulunmuştu.

CHP yaptığı itiraza ait başvurunun ivedilikle incelenmesini istemişti. Anayasa Mahkemesi, yapılan seçim kanunun iptali için CHP tarafından gerçekleştirilen başvuruyu incelemeye aldı. CHP’nin yaptığı başvuruyu Yüksek mahkeme esastan inceleme sağlayacak.

CHP neden itirazda bulundu?

İtiraz sonrasında gözler CHP tarafına dönmüştü. İptal başvurusunda verilen dilekçede ilçe ve il seçim kurullarında vazifesini yapacak hakimlerin ad çekme şeklinde açıklanması, var olan kurulların üç ay içerisinde tekrar yapılması ve Cumhurbaşkanı'nın yapılacak seçim propagandalarında yaşanan yasaklarından muaf gösteren maddelerin anayasaya uygun olmadığı söylendi.

CHP yapılacak olan iptalin 5, 6, 11 ve 12'nci maddelerinde olmasını istiyor.

Yorumlar (0)