Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 7 ile 'müsilaj' genelgesi

Çevre Bakanlığı’ndan gönderilen genelgede, yarından başlamak üzere Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 şehirde, 7 gün 24 saat olmak üzere ‘en büyük deniz temizliği seferberliği' başlatılacağı açıklandı.

GÜNDEM 07.06.2021, 17:37 08.06.2021, 15:47
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 7 ile 'müsilaj' genelgesi

Marmara Bölgesi'ni kaplayan deniz salyaları her geçen gün yoğunluğunu artırırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.

“Marmara Denizi Eylem Planı”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan Murat Kurum'un imzasıyla birlikte ilgili bakanlık, valilik ve belediyelere Marmara Denizi’ndeki son dönemde artan müsilaj tehlikesi sebebiyle "Marmara Denizi Eylem Planı"nın uygulanmasına ilişkin bir genelge gönderdi.

Marmara Denizi'nde son dönemde sıcaklık, sudaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı olarak ortaya çıkan ve denizdeki doğal yaşamı olumsuz etkileyen afet niteliğindeki müsilaj yani deniz salyası kirliliğinin görülmeye başlandığı hatırlatıldı.

Marmara Denizi’nde müsilaj seferberliği

Marmara Denizi’ndeki kirliliğin giderilmesi amacı kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde Marmara Denizi havzasında bulunan valilikler, yerel yönetimler, ilgili kurumlar ile akademisyenler ve  sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanmış olan Marmara Denizi Eylem Planı'nın 6 Haziran tarihinde kamuoyu ile paylaşıldığı anımsatıldı ve şu ifadelere yer verildi:

"Müsilajın sebep olduğu kirliliğin 7 gün 24 saat olmak üzere çalışılarak deniz ortamından temizlenmesi, toplanması ile birlikte yönetimine yönelik 8 Haziran 2021’de Marmara Denizi’nde en büyük deniz temizliği seferberliği başlatılacaktır. Bu kapsamda, Marmara Denizi'ne kıyısı olan valiliklerin koordinatörlüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, bütün merkez, bağlı ve taşra teşkilatları, büyükşehir belediyeleri, il-ilçe belediyeleri, katı atık belediye ekipleri, sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili bütün kurum ve kuruluşlar tarafından bu çalışmaların başlatılması ve çalışmalar bitinceye kadar koordineli bir biçimde yürütülmesi gerekmektedir. Bütün çalışmaların kontrolü ve denetimi Bakanlığımız tarafından yürütülecektir. Bu çerçevede bakan yardımcısı yönetiminde İstanbul’da Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi kurulacaktır."

“İstanbul’da koordinasyon merkezi kurulacak”

İstanbul’da kurulacak olan Koordinasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde, genelgedeki açıklamalara göre ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü temsilcileri, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Marmara Denizi’ne kıyısı olan şehirlerin çevre ve şehircilik il müdürlüklerindeki çevreden sorumlu şube müdürleri ya da teknik personelin görevlendirilecek. Bakanlık açıklamalarına şöyle devam etti:

"Merkezin sekretaryası Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. İl kapsamında yapılacak çalışmaların yürütülmesi ve koordinasyonun gerçekleştirilmesi için valiliklerde, valinin yönetiminde koordinasyon merkezi kurulacaktır. Koordinasyon merkezinin sekretarya hizmetleri ise çevre ve şehircilik il müdürlükleri tarafından yönetilecektir. Bu süreçte Marmara Denizi Eylem Planı'nda öngörülen eylemlere ilişkin bütün kurum, kuruluşlar ve yerel yönetimler, taşra teşkilatları ile personel, ekipman, makine bütün imkanlarıyla denizdeki çalışmalara destek sağlayacaktır. Bununla beraber, büyükşehir belediyeleri, il-ilçe belediyeleri ve katı atık belediye birlikleri, denizden toplanacak olan müsilaj ve atıkların bölgeden taşınması ile bertaraf tesislerindeki yönetimi anlamında gerekli olan bütün çalışmaları gerçekleştireceklerdir."

Marmara Denizi Eylem Planı’nın gerçekleştirileceği 7 il;

1- İstanbul 

2- Yalova 

3- Kocaeli

4- Bursa

5- Çanakkale 

6- Balıkesir 

7- Tekirdağ





Yorumlar (0)